Az Euro-Öko farm projekt pályázati felhívása

Agro Napló
a „Csökkentett energiaigényû, környezetkímélõ növénytermesztési technológiák” alprogramban történõ részvételre Az EURO-ÖKO FARM PROJEKT 2002. I. félévében rendelkezésre álló forrásainak terhére az alábbi pályázati felhívást teszi közzé,
1. A program általános célja



A környezetkímélő, a természet védelmét szolgáló mezőgazdasági termelési módszerek széles körû alkalmazásának kiemelt támogatása a szántóföldi növénytermesztés területén, az innováció gyorsítása és az új technológiák bemutatásának alapjául szolgáló referencia üzemek létesítése érdekében, összhangban „A környezet védelmének és a vidék megőrzésének megfelelő mezőgazdasági termelési módszerek alkalmazásáról és támogatásáról” szóló EU 2078/92 számú EGK Tanácsi rendelet előírásaival.





2. Támogatás igényelhető



A piacképes, magas minőségi szintet elérő mezőgazdasági termékek környezetkímélő technológiával történő előállítását szolgáló új, korszerû termelőeszközök beszerzéséhez.





3. Támogatásban nem részesíthető



A kizárólag termelési szint fokozására irányuló fejlesztés (termelés-intenzifikációs program), illetve a pályázat elfogadása előtt megkezdett beruházás.





4. A támogatás mértéke



Az új, mezőgazdasági gépek, technológiai berendezések vételárának maximum 20 %-os mértékû végleges fejlesztési célú juttatás nyújtása, melynek összege pályázónként legfeljebb 10.000.000,-Ft lehet.





5. A támogatás igénybevételének feltételei



A támogatás felhasználásával olyan fejlesztési programok valósíthatók meg, amelyek az adott gazdasági egység talajmûvelési rendszerének agrárkörnyezetgazdálkodási szempontból történő, javító hatású átalakítását célozzák. Különös tekintettel az alábbi területekre:

- az egészséges környezet feltételeinek megőrzése, és biztosítása a mezőgazdasági folyamatokban,

- a lételemnek tekintett természeti erőforrásokkal (föld, víz, levegő) való takarékos, és értékvédő gazdálkodás,

- a gazdasági fejlődés és a környezet harmonikus, az ésszerû környezet-igénybevételre és a minimális környezetkárosításra törekvő viszonyának megvalósítása.



A végleges fejlesztési célú juttatás a költségvetési támogatásoktól függetlenül és azokkal összevontan is igénybe vehető.





6. A pályázat benyújtására jogosultak



A felszámolási, vagy végrehajtási eljárás alatt nem álló egyéni vállalkozók, valamint a személyi jövedelemadóról szóló, többször módosított 1995. évi CXVII. törvény szerint mezőgazdasági őstermelői igazolvánnyal rendelkező magánszemélyek, szövetkezetek és jogi személyiségû, vagy jogi személyiség nélküli gazdasági társaságok (továbbiakban együtt: gazdálkodók), ha:

a., előző évi árbevételükben a mezőgazdasági tevékenységből származó árbevétel az 50 %-os mértéket meghaladja.

Új vállalkozásoknak, szövetkezéseknek alapításuk évében ezt a feltételt nem kell teljesíteniük abban az esetben, ha nyilatkoznak arról, hogy a következő évben ennek a feltételnek is eleget tesznek.

b., vállalják, hogy eredményeikről évente beszámolnak és együttmûködnek a kutatás-fejlesztési programokban.

c., a regisztrációs kötelezettségüknek eleget tettek.





7. A pályázat tartalmi követelményei



A pályázatot az alábbi tartalommal kell elkészíteni:

a. a vállalkozás azonosító adatai;

b. üzleti terv, amelynek a következőket kell magában foglalni: eredményterv,

mérlegterv (a számviteli előírások szerint), cash-flow kimutatás a fejlesztést követő 1 éves időtartamra, pénzügyi kimutatások, szöveges gazdálkodási terv).

c. a pályázat tárgyát képező fejlesztések ismertetése (különös tekintettel a fejlesztés agrár-környezetgazdálkodási, környezetvédelmi vonatkozásaira), a fejlesztés költségeinek részletezése, forrásainak megoszlása és a felhasználás ütemezése.

d. A gazdálkodó nyilatkozatai.





8. A pályázatok benyújtásának helye és ideje



Egy igénylő csak egy pályázatot nyújthat be. A pályázatok 7 példányban, folyamatosan – legkésőbb 2002. június 30. napjáig – nyújthatók be az alábbi címre:

Nyugat-Magyarországi Egyetem Mezőgazdaságtudományi Kar

Termeléstechnikai és Munkaszervezéstani Tanszék 9200. Mosonmagyaróvár, Vár 2.

A borítékon fel kell tüntetni „Technológiafejlesztési pályázat”. A benyújtási határidő elmulasztása jogvesztő.







9. A pályázatok elbírálásának rendje



A benyújtott pályázatokat az EURO-ÖKO FARM PROJEKT Mûszaki Fejlesztési Bizottsága bírálja el. A Bizottság hiányos kérelem esetén egy alkalommal hiánypótlásra kéri fel a pályázót.



A Mûszaki Fejlesztési Bizottság az egyes pályázatok értékelése során döntését különösen a következőkre figyelemmel hozza meg:

- a technológiai váltás környezetkímélő jellege;

- a gazdálkodás stabilitásának és jövedelmezőségének várható alakulása;

- a termesztéstechnológia változtatására irányuló tervek megalapozottsága.



A rendelkezésre álló támogatási keret forráshiánya esetén a pályázat befogadása felfüggeszthető, visszautasítható. A már beadott pályázatok versenyeztethetők, rangsorolhatók, elbírálásuk felfüggeszthető. Azonos adottságú pályázók esetén a pályázati anyagok Mûszaki Fejlesztési Bizottsághoz történő beérkezésének időrendje a meghatározó. A pályázati feltételek teljesítése nem jelent jogosultságot a fejlesztési támogatás összegének igénybe vételére. A pályázatok elfogadásáról vagy elutasításáról az iratanyag beadását követő 60 napon belül értesíti az EURO-ÖKO FARM PROJEKT a pályázót. A pályázat elfogadásáról szóló kiértesítést követően kerülhet sor az eszközfejlesztés lebonyolítására, a támogatási szerződés aláírására.





10. A támogatás elszámolása



A támogatás felhasználásának elszámolása a Projekttel kötött támogatási szerződésben foglalt előírásoknak megfelelően történik, a számlák és az előírt egyéb dokumentumok becsatolásával.





11. A támogatás rendeltetéstől eltérő

felhasználásának következményei



Jogosulatlanul igénybe vett támogatásnak minősül:

- a fejlesztésnek adott céltól eltérő rendeltetésû megvalósítása,

- a támogatási feltételek nem teljesítése, vagy csak részleges teljesítése.

A jogosulatlanul igénybe vett támogatást a támogatási szerződésben foglaltak szerint vissza kell fizetni.





12. További információk



Díjmentes technológia-fejlesztés előbírálati adatlapok igényelhetők, valamint a pályázattal kapcsolatban érdeklődni lehet az alábbi címen és telefonszámon:

EURO-ÖKO FARM PROJEKT

Országos Koordinációs Központ

9200. Mosonmagyaróvár, Kossuth u.99.

Tel.: 96/213-788.



Kelt: Mosonmagyaróvár, 2001. szeptember 10.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Az agrárgarancia segíti a pályázókat

Az agrárgarancia segíti a pályázókat

Az agrárium beruházásainak ösztönzésére jelentős források állnak rendelkezésre, de a támogatásokat kiegészítő finanszírozás is kulcsszerepet játszik a...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.05.17. péntek

Az összefüggő felhő- és csapadékzóna északkelet felé halad, mögötte a több-kevesebb napsütés mellett erőteljes gomolyfelhő-képződés várható és egy átmeneti szünetet követően délután záporok, zivatarok, néhol akár heves zivatarok is kialakulhatnak, de a Délnyugat-Dunántúlon ekkor már csak kis eséllyel lehet csapadék

KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?