A húshasznosítású üszõnevelõ intervenciós telepek kialakítása

Agro Napló
Az EU agrár piaci szabályozásában jelentõs szerepe van az egyes termékpályák kvóta illetve támogatási felsõhatár meghatározásának. Magyarország 1999-ben a Pozíciós Dokumentumában átadta tárgyalási pozícióit, melyben a szarvasmarha ágazatra olyan igényt nyújtottunk be, melynek megalapozottságát és a pozíció megfelelõ érvanyagokkal történõ alátámasztását egy hatékony ágazat-fejlesztés biztosíthatja. (Tárgyalási pozícióink: 300.000 anyatehén támogatási jogosultság, 245.000 speciális húsmarha támogatási jogosultság, 480.000 szarvasmarha vágási támogatási jogosultság, 1.500.000 anyajuh támogatási jogosultság, 2.8 milliárd kg tejkvóta országos mennyiség.)
Az EU álláspontja szerint a közvetlen támogatások és a termelési kvóta kérdésköre a tárgyalások későbbi időpontjában kerül megvitatásra, az üggyel kapcsolatban felmerülő minden aspektus széles körû vizsgálatát követően, melynek alapját egy a későbbiekben meghatározásra kerülő referencia időszak aktuális állománynagysága és termelési szintje fogja jelenteni.

Bár az igényeinket a történelmi adatok és egyéb érvek is alátámasztják, a tárgyalások lefolytatásának szempontjából fontos lenne, hogy fel lehessen mutatni egy jelen idejû kedvező tendenciát is. A Pozíciós Dokumentumban megfogalmazott igények akkor jelentenek majd megfelelő tárgyalási alapot, ha az ágazatban a csatlakozás előtt jelentős fejlesztések történnek.

Ez kiemelten igaz a húshasznosítású szarvasmarha tekintetében, mivel itt nagyarányú létszámfejlesztésre lenne szükség ahhoz, hogy elérhessük az ország jelenleg csak részben kihasznált ökológiai és ökonómiai potenciáljából adódó optimális állománynagyságot. Ennek a fejlesztésnek az érdekében fogadta el a Kormány 1999-ben azt az 5,17 milliárd forint állami kezességvállalási keretről szóló határozatot, mely a szarvasmarha ágazat fejlesztését szolgálja. A keretösszegből 1,57 milliárd forintot húshasznosítású üszőnevelő intervenciós telepek kialakítására fordított az FVM.

Az intervenciós telepek felállításának a célja, hogy az éves üszőborjú-szaporulatból a húshasznosítású tenyésztésre érdemes egyedek lehető legnagyobb hányadát felnevelve – növendék korban, hízóalapanyagként történő exportjukkal szemben – termelésbe vonjuk, növelve ezzel az anyatehén támogatásra jogosult állomány bázislétszámát.

A 25/2000. (IV. 26.) számú FVM rendelet által részletesen szabályozott feltételeket teljesítő pályázók hitelfelvétele mögé az állam 70 %-os sortartó kezességvállalás mellett 100 %-os kamattámogatást biztosított. A pályázati kiírásra jelentkezők közül 23 pályázó nyerte el az intervenciós telepi státuszt, és vállalt kötelezettséget arra, hogy 5 évig húshasznú vemhesüsző előállítással foglalkozik. Az intervenciós telepek mûködését segíti az agrártámogatásokról szóló 15/2000. számú FVM rendeletben megjelent 50.000 forintos vemhesüsző támogatás, mely az intervenciós telepről vásárolt vemhes üsző után igényelhető.

Az intervenciós telepek kialakítása során nem új telepek megépítése volt a cél, hanem a meglévő szabad kapacitások kihasználását szem előtt tartva, azok állománnyal való feltöltése, a hitelszerződéshez igazodó forgóeszköz finanszírozás és kis mértékben bizonyos mûszaki felújítások támogatása.

Az első évben mintegy 6500 növendéküsző került be az intervenciós telepekre, ahol a minimum 6 hónapos tartási időszak alatt kizárólag magyar tarka vagy húshasznosítású bikával kerülnek termékenyítésre.

Mivel az intervenciós telepek garantáltan legalább öt hónapos vemhességi korú üszőt értékesítenek leveszik az üszőnevelés gondját a gazdálkodókról, csökkentve ezzel tőkelekötöttségüket és tenyésztési selejtezésen keletkező veszteségeiket, valamint állományfejlesztés vagy tenyészutánpótlás beállítása esetén gyorsabb megtérülést biztosítanak. A kistermelői állományok üszőszaporulatát felvásárolva elősegítik a gazdaságos állományméretek kialakulását és egyfajta állategészségügyi szûrőt is jelentenek egyben.

A jelenlegi piaci körülmények között várhatóan azok az intervenciós telepek fognak életképesen mûködni, akik jól megszervezik az állatbeszerzésüket és értékesítési lehetőségeiket, költségtakarékos gazdálkodást folytatnak, az adott térségben jól hasznosítható fajtakonstrukcióra és annak minőségi tenyésztésére szakosodnak. Fontos tényező lehet továbbá, hogy képesek legyenek integrációs együttmûködéseket kialakítani partnereikkel és vállalják, hogy egyfajta szakmai központtá válnak az adott térségben. Ehhez természetesen szükség van a másik oldalon a tartási kedv növelésére is, amit az agrártárca a támogatási rendszerén keresztül próbál megteremteni.

Az húshasznosítású üszőnevelő intervenciós telepek listája:

Húshasznosítású üszőnevelő Intervenciós telepet mûködtető cég neve Intervenciós telep helye B.SZ.V. Kft. Nógrádszakál Ludányhalászi szarvasmarha telep
Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Kht. Hortobágy 02670/10 Hrsz-ú Kungyörgyi major
ANGUS Kft. Adony Rózsa major, Rácalmás
Hajdúnánási Béke Mg. Szövetkezet Hajdúnánás I. sz. Központi telep, Ludasréti telep és Kossuth telep
M&B Cantina Kft. Tiszakürt Merónyai szarvasmarha telep, Nagyrév Hrsz.: 066, 022
Mátrai Értékesítő és Szolgáltató Szövetkezet Pétervására Nagypallag major, Szajla
Mezőfalvai Mezőgazdasági Rt. Mezőfalva Május 1 major, Sárbogárd
Hubertus Agráripari Bt. Balatonfenyves Sáripuszta, Kéthely Hrsz.: 0276
Ostffyasszonyfai „Petőfi” Mezőgazdasági Szövetkezet Ostffyasszonyfa 088/2 Hrsz-ú szarvasmarha telep, Ostffyasszonyfa külterület
Szomor Dezső Apaj 18 Hrsz-ú telep, Apaj külterület
TO-RO 2000 Rt. Gyúró 07 Hrsz-ú szarvasmarha telep, Gyúró
Charolais Kft. Lajosmizse Lajosmizse, Ceglédi u. 1.
Tedej Rt. Hajdúnánás 085/4 Hrsz-ú szarvasmarha telep, Tiszadob külterület
ALBI TRADE Kft. Nagyatád Rinyaszentkirályi tehenészeti telep Hrsz.:012
Sárköz-Völgység Húsmarha Kft. Szekszárd Az Országos Mesterséges Termékenyítő Rt. Szekszárd-Palánki szarvasmarha telepe
Ormánsági Szarvasmarha Innovációs Kft. Pécs Zehi-puszta, Kemse külterület
Hrsz.: 062
Markó és Társa Team Kft. Mezőcsát 027/1 Hrsz-ú szarvasmarha telep, Ároktő-külterület
Marsell Kft. Budapest 0187/2 Hrsz-ú szarvasmarha telep, Taliándörögd
Bella Farina Kft. Keszthely Belsősárdi major, Resznek Hrsz. 030/2
Derczó Kft. Pácin 096 Hrsz-ú szarvasmarha telep, Karos külterület
„ÜSZŐ” Mezőgazdasági Termelő és Értékesítő Szövetkezet Putnok 0124 Hrsz-ú Izsófalva major
AGRO-TEREM Kft. Putnok 014 és 027 Hrsz-ú szarvasmarha telep, Sajókaza külterület
Herlen 2000 Kft. Turicse 0154/2 és 155/2 Hrsz-ú szarvasmarha telep, Csegöld külterület


További részletes felvilágosítással a megyei FM Hivatalok szolgálnak.

Budapest, 2001. november 20.

Lukács László
FVM
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!