Védekezés a borjak fertõzõ betegségeivel szemben

Agro Napló
Célunk, egészséges, fertõzõ betegségektõl mentes állatok felnevelése, amelyek a késõbbi életkorban (a hasznosítási iránynak megfelelõen) genetikailag determinált képességüket maximálisan tudják a termelésben kamatoztatni.
Fertőző betegségeknek azokat a bántalmakat nevezzük, amelyeket baktériumok, vírusok, gombák, paraziták okoznak az állati szervezetekben. A kórokozók közvetlenül, vagy közvetett módon (ragályfogó tárgyak, köztigazdák) egyik állatról a másikra kerülnek és így terjednek egy állományon belül.
A borjak tárgyalásánál a szóban forgó korosztályok: a szopós, (0-10 napig) az itatásos (10-60 napig) ill. a növendék borjak, kb. fél éves korig.
Induljunk ki az elléstől, bár a megelőzés már a vemhes tehenek vakcinázásával kezdődhet, de erre később kitérek.
A szopós borjaknál elsősorban az emésztőszervi megbetegedésekre kell figyelni. Különböző baktériumok, vírusok okozhatnak megbetegedést. Az E. Coli baktérium okozta bélgyulladást kell kiemelni, mint a leggyakrabban és a legnagyobb kártétellel jelentkező betegséget. A baktérium az állat környezetéből kerül a szervezetbe, és a bélnyálkahártya hámsejtjeihez tapadva, enterotoxinokat termel. Ennek eredményeképpen jelentős mennyiségû folyadék (elektrolit) lép ki a bél üregébe. Tünetekben ez hasmenéssel, és kiszáradással jelentkezik. A folyamat gyors, és minél fiatalabb állatban jelentkezik, annál veszélyesebb. Sárgás bûzös bélsár és a (kiszáradás jeleként) beesett szemek, a legjellegzetesebb tünetek.
Hasmenést egyéb kórokozók is okozhatnak, mint pl. Corona-, Rotavírusok, vagy cryptosporidiumok, de ezeknél a tünetek enyhébbek, és nem is olyan veszélyesek az állatra, kivéve, amikor a Colival együtt jelentkeznek. Mindegyik a bélnyálkahártya bolyhait, mikrobolyhait károsítja, így felszívódási zavarokat, a bél üregébe történő folyadékkilépést, esetleg vérzést okoznak. A gyógyítás kétirányú, a kórokozó kiirtására, és a folyadékpótlásra irányul.
Az itatásos és növendék korosztályban légző- és emésztőszervi megbetegedést okozó baktériumok, vírusok teszik a legnagyobb kárt. Az Adenovírus, a Parainfluenza3, a Respiartory Syntitial, a Fertőző Rhinotracheitis (IBR/IBD), a Vírusos Hasmenés (VD/MD) vírusa, a Pasteurella multocida, Clamidiák (és még lehetne sorolni) vagy emésztőszervi, vagy légzőszervi, esetleg mindkét szervrendszer károsodásával járó megbetegedéseket okoznak.
A parazitózisok közül meg kell feltétlenül említeni a kokcidiózist, és a gyomor és bélférgeket, amelyek az emésztőszervek megbetegedését okozzák. A külső élősködők, tetvek, atkák (rüh), legyek pedig az állatot nyugtalanítják, legyengítik, és fertőző ágensek hordozói továbbítói lehetnek, mint pl. a Fertőző Szaru- és Kötőhártyagyulladását okozó Moraxella Bovis-nak. A gombák okozta megbetegedések közül, ki kell emelni a tarlósömör-nek nevezett betegséget (trichofitiasis) amely a bőr jellegzetes elváltozását okozza, és nem elhanyagolható, hogy az emberre is átterjedhet, tehát zoonózisként veszélyezteti a gondozók egészségét.
Ebben a cikkben nem lehet kitérni az egyes kórokozók által okozott betegségek részletezésére. Nem is ez a cél, hanem a megelőzésére szolgáló tennivalókról, eljárásokról, kritikus pontokról szeretnék néhány mondatot megjegyezni. Az első igazán megelőző tevékenység a születendő borjú szervezetét általános és specifikus védőanyagokkal (ellenanyagok) ellátni, amelyek az általános ellenálló képességet és az, az egyes betegségekkel szembeni spcifikus ellenálló képességet biztosítják. Ezeket a kezeléseket a vemhes teheneken végezzük. Az újszülött borjú, elsősorban a föcstejjel veszi fel az ellenanyagokat. Tehát az anya takarmányozását úgy kell végezni, hogy a föcstej minősége megfelelő legyen. Az anyák vakcinázásával a tehenek szervezetét késztetjük ellenanyag termelésre, amit a föcstejen keresztül az újszülött borjú készen kap. Nagyon fontos megjegyezni, hogy a borjú bélcsatornáján ezek az ellenanyagok változás nélkül átjutnak, nem emésztődnek meg. Az a mechanizmus, ami ezt biztosítja, csak az első napon (azon belül is csökkenő mértékben) mûködik, ezért olyan fontos, hogy az újszülött borjút az első nap, minél többször itassuk, szoptassuk meg föcstejjel. A borjúnak az emésztéshez bizonyos baktériumokra is szüksége van, ezek a környezetből kerülnek be a szervezetbe. A konkurens, hasmenést okozó baktériumok (E. Coli) is a környezetben vannak, tehát egy versenyfutás kezdődik, a hasznos és a káros baktériumok között. A föcstej, és az un. probiotikumok többek között ezt a versenyt is segítenek a hasznos baktériumok javára eldönteni.
A borjú hőregulációja fejlett. A felszáradás után gyakorlatilag bármilyen hideghez képes alkalmazkodni. Ez azzal a megkötéssel igaz, hogy száraz helyet kell biztosítani. Tehát, ha száraz, megfelelő mennyiségû alom van alatta, nem fog megfázni. Ez a későbbiekre is igaz, amikor már az egyedi ketrecekből a csoportos tartású nevelőbe kerülnek. A környezeti tényezőket optimalizáljuk. Inkább legyen hideg, de jó levegő és száraz alom, mert ezzel meg tudjuk előzni a légzőszervi megbetegedéseket. A meleg, párás, ammóniával telt levegőben, lehet, hogy az itatórendszer nem fagy be, de biztosak lehetünk abban, hogy a tüdőgyulladásos kórformák folyamatosan jelentkezni fognak
A különböző betegségek ellen, a borjúkorban is lehet vakcinázni, azonban figyelembe kell venni a föcstejjel felvett anyai ellenanyagok kiürülési idejét, mivel ezek bizonyos mértékben gátolják az aktív immunválaszt.
Szóba jöhet még a megelőző gyógykezelés a csoportosítás alkalmával, de ezzel nagyon óvatosan bánjunk, mert az emésztést biztosító bendőflórát károsíthatjuk, ami nagyobb baj, mint, ha egy kicsit köhécsel a borjú.
Ebben cikkben azt szerettem volna érzékeltetni, hogy a betegségek leküzdésénél nem a gyógyszerekre kell koncentrálni, hanem a tartási körülményekre, mert ezek optimalizálásával lehet megelőzni a betegségek jó részét.
Cseh Kálmán
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. május 17. 10:03