Õszi fajtaajánlat Martonvásárról

Agro Napló
A hazai kontinentális éghajlati körülmények között a szélsõséges és kiszámíthatatlan idõjárási események gyakoriságának növekedése a jellemzõ. Az elmúlt vegetációs év idõjárása alapján ismételten bebizonyosodott, hogy a búzatermesztésben maximálisan törekedni kell a termés- és minõségstabilitást befolyásoló tényezõk összhangjának megteremtésére.
A tapasztalatok azt mutatják, hogy a búza minősége legalább olyan mértékben van kitéve az időjárás és a termesztéstechnológia változó feltételeinek, mint a termőképesség. A fajta fontos eleme a biztonságos termesztésnek az időjárási és termesztéstechnológiai feltételekkel együttesen.
A martonvásári kalászos gabona kutatási program fő célkitûzése hagyományosan a hazai agroökológiai körülményeket jól tûrő, széles alkalmazkodóképességû fajták nemesítése. Legalább ilyen következetes a nemesítési és termesztési kutatási tevékenység a jó malom és sütőipari minőségû búza előállítására és elterjesztésére. Meg vagyunk győződve, hogy ez a vegetációs év igazolta eddigi törekvéseink jelentőségét, mivel a minőség és a stabilitás került a középpontba a legtöbb régióban az eredményes és nyereséges gazdálkodás érdekében.

Élen a martonvásári minőségi búzafajták

A martonvásári búzafajták között a legnagyobb népszerûségnek a nagy fehérje- és sikértartalmú, keményszemû, jó malom- és sütőipari minőségû fajták bizonyultak az elmúlt években. Az Mv Emma „nyitotta” ezt a sort, majd az Mv Magdaléna nagyarányú elterjedését figyelhettük meg, ami vezető búzafajtává lépett elő napjainkban. Középkésői éréscsoportjában nemcsak a nagy sikértartalmával és jó sütőipari minőségével tûnt ki az Mv Magdaléna, hanem széles alkalmazkodóképessége, jó betegség ellenállósága révén több mint 10 százalékkal nagyobb termést adott az OMMI minősített fajták ezévi kísérleteiben, mint a hasonló minőségû külföldi versenytársa. Ez egy olyan különbség, ami például öt tonnás termésszinten már 12500 Ft többlet bevételt biztosíthat a termelőnek csak a fajta jó megválasztásával. Az Mv Magdaléna előállításával és gyakorlati bevezetésével bebizonyosodott, hogy van lehetőség a jó termőképesség és nagy fehérjetartalom egy fajtában történő egyesítésére a korábbi időszaknál magasabb szinten. Hasonló jó teljesítményt nyújtott az Mv Csárdás is a középérésû fajták csoportjában. Az OMMI ezévi hivatalos fajtakísérletei alapján az Mv Csárdás kétszeres szignifikáns különbséggel mintegy nyolc százalékkal képes nagyobb termésre a hasonló minőségû külföldi versenytárssal szemben. Az elmúlt évben kapott állami minősítést a korai érésû Mv Palotás búzafajta, és ezáltal már ebben az éréscsoportban is szélesedett a martonvásári nagy sikértartalmú, keményszemû, jó sütőipari értékû martonvásári búzafajták kínálata. A július közepi esős periódus is igazolja a korai érésidő, ezáltal a korai betakarítás fontosságát a termés- és minőség biztonságban. Az Mv Palotás a legalacsonyabb szárú minőségi búzafajta jelenleg a köztermesztésben, megdőlésre nem hajlamos, éppen ezért érdemes nagyobb tápanyagszinten termeszteni.

Bevált martonvásári búzafajták

A fajta és a fajtaspecifikus agrotechnika együttesen sok kedvezőtlen hatás elhárítását, és előnyös feltétel érvényre jutását teszi lehetővé amennyiben ez a két tényező összhangban van egymással. A jelentősen átalakuló és sok vonatkozásban fejlődő, a korábbi időszakoknál jobb fajtaszortiment kihasználásának egyik nagy lehetősége a fajtára adaptált technológia alkalmazása. Amikor az elismert fajták száma igen nagymértékben megnő, a termelők minden kereskedelmi cég „csábító” ajánlatának ki vannak téve. Sajnos eléggé egyoldalú üzletet kötnek akkor, ha a fajta vetőmagja mellé nem, vagy csak hiányosan kapják meg az adott régióra adaptált, konkrét kísérleti eredményekre alapozott fajtaspecifikus termesztéstechnológiai ajánlást.
A sokoldalú kutatási tevékenység révén a martonvásári kalászos gabona fajták nemcsak az ország egész területén termeszthetők biztonságosan, hanem rendelkezésünkre áll búzafajtáink termesztéstechnológiája is. A gyakorlati tapasztalatok azt mutatják, hogy e bevált fajták közül elsősorban az Mv Magvas számos körzetben adott kiváló termés- és minőségi eredményt. A középkorai érésideje ellenére aszályos körülmények között is hosszú időn keresztül meg tudja őrizni zöld szárát és levélzetének nagy részét, ami az asszimilációs tevékenységhez alapvetően szükséges. Így jobban ki tudja érlelni a fajtára jellemző szemtömeget, érvényesítve termőképességét és jó minőségét.
Az Mv Pálma, az Mv Vilma és az Mv Mezőföld szintén a bevált, jó termőképességû, és megbízható minőségû martonvásári búzafajták közé tartozik, amit az OMMI fajtakísérleti eredményei is igazolnak ebben az évben. Mind a három fajta átlagot meghaladó termőképességû, számos új fajtát felülmúlva. A termesztés biztonsága alapvetően e jól bevált martonvásári fajtákkal javítható, melyek már több éve bebizonyították jó teljesítményüket.

Új korai érésû malmi búzafajták

Búzafajta szortimentünk jövőbeni megújulásához a martonvásári búzanemesítés öt újabb korai érésû fajtával járul hozzá, melyek az elmúlt év augusztusában kapták meg az állami minősítést. Alapvetően abból a célkitûzésből indultunk ki e fajták nemesítése során, hogy a jó sütőipari minőséget és a termésbiztonság tekintetében fontos korai érésidőt bőtermő fajtákban egyesítsük. E fajták sikértartalma az OMMI vizsgálati eredményei szerint a malmi búza kategóriába tartozik, és ez különösen érvényes az Mv Emesére, az Mv Dalmára, az Mv Matildra, az Mv Prizmára, valamint az Mv Mariskára.
A legújabb minősített fajták között szerepel egy Martonvásár által honosított búzafajta is, az Ukrainka. A számos perspektívikus martonvásári búzafajta között is szeretnénk felhívni a figyelmet erre az odesszai kutatóintézetből származó, korai érésû, átlagon felüli termőképességû búzafajtára. A szép, acélos szemtermése jó sütőipari minőséget takar, farinográf értéke minden évben A1 volt a hivatalos fajtakísérletekben. Fontos erénye az átlagosnál jobb levélrozsda rezisztenciája és szárazságtûrő képessége.

Kitaro a legjobb tritikálé fajta

A búzafajták mellett feltétlenül említésre érdemes az alkalmazkodóképessége révén nagy népszerûségnek örvendő tritikáléról is szót ejteni amikor a termesztés stabilitásának javításáról teszünk említést. Különösen a kis és közepes egyéni termelők kedvelték meg a tritikálét. Éppen ezért tartjuk fontosnak felhívni a figyelmet az itt zajló fajtaváltásra, a lényegesen bőtermőbb új fajták megjelenésére. Ezek közül is a Kitaro emelhető ki, ez a fajta található termőképességben az élen az OMMI hivatalos adatai szerint, de szorosan követi teljesítményben ezt a fajtát a Lamberto és a Disco is.
A martonvásári fajták termesztésével, vetőmagigényével kapcsolatos szaktanácsadás érdekében folyamatos ügyeletet tartunk Martonvásáron az Elitmag Kft telefonszámán (22/460020). Várjuk minden termelő és kolléga érdeklődését, és nagy örömünkre szolgál amennyiben hozzájárulhatunk a jövő évi jó eredmények megalapozásához.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A búza rézigénye és hasznosulása

A búza rézigénye és hasznosulása

Az őszi búza a legnagyobb területen termesztett kultúrnövényünk. A legtöbb megyénkben első helyen áll a vetésszerkezetben. Eredményessége nagyban befo...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!