Martonvásári kukorica mustra

Agro Napló
Az elsõ európai hibridkukorica bölcsõjében az MTA Mezõgazdasági Kutatóintézetében immár több évtizedes hagyomány, hogy szeptemberben vendégül látjuk a szakembereket a martonvásári kukorica mustrára.
Martonvásár neve elválaszthatatlanul összefonódott a magyarországi kukoricatermesztéssel. A termésátlagok alapján az 1960-as évektől számíthatjuk a hazai kukoricatermesztés intenzív szakaszát. Az évenkénti növekedés 1961-70. között megközelítette a 130 kg-ot hektáronként. A látványos fejlődéshez a Martonvásári nemesítők és agrotechnikusok jelentős mértékben hozzájárultak, hiszen a „hőskorban”, a hibridhasználat gyors terjedése révén, az ország kukoricatermesztő területének 100%-án martonvásári magot vetettek.
Azóta sok minden történt. Gyökeresen megváltoztak a feltételek. A globalizálódó világ kihívásaira kell, hogy megfeleljünk. A sikeres kukoricanemesítési programnak köszönhetően a martonvásári kutatóintézet 26 szemes- és 7 silóhibriddel büszkélkedhet. Ezek között olyan megbízható és kedvelt kukoricahibridek találhatók, mint a NORMA vagy a MARATON.
Az intenzív fajta előállító munkával párhuzamosan folyik a kukoricák „fajtatechnológiájának” kidolgozása. A növénytermesztési kutatások célja hogy a hibridek eltérő agronómiai viselkedését megismerjük és megismertessük a gazdálkodókkal. A hibrid, a környezet és a termesztéstechnológia közötti kölcsönhatások feltárása a termelő számára a legfontosabb. A martonvásári kísérletek valamint az ország különböző pontjain beállított kisparcellás és üzemi méretû kísérletek ezt a célt szolgálják.
A szorosan összekapcsolódó nemesítési és termesztési kutatások teszik lehetővé, hogy a magyar termelők kiválasszák az adottságaiknak, technológiai feltételeiknek és termesztési céljuknak legmegfelelőbb, gazdaságosan termelhető martonvásári kukoricahibrideket. Jöjjenek el és saját szemükkel győződjenek meg a martonvásári kukoricanemesítés és az agrotechnikai kutatások legújabb eredményeiről.

Martonvásáron

Az MTA mezőgazdasági kutatóintézetében

Várjuk Önöket, találkozzunk szeptember 18-án és 19-én 9 és 10 óra között!
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!