Kérdés-felelet a vidékfejlesztés támogatásáról

Agro Napló
A Földmûvelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium meghirdette a vidékfejlesztési elõirányzat 2001-2002. évi pályázati felhívását. Kik jogosultak a pályázat benyújtására?
A pályázatok benyújtásának általános feltételei között lett meghatározva a kedvezményezett települések területén megvalósuló fejlesztés, amelyek közigazgatási területén az állandó lakosok száma 2000. január 1-jén 120 fő/km2 vagy annál kevesebb, az állandó lakosok száma 10000 fő vagy annál kevesebb volt.
A kedvezményezett települések listáját az 50/2001. (VII. 20.) FVM rendelet 1-es számú melléklete tartalmazza.
Nem kedvezményezett településen megvalósuló fejlesztés csak – egyéb feltételek teljesítése esetén – támogatható.
A nem jogosult pályázó által beadott pályázat érdemi bírálat nélkül elutasításra kerül.

Melyek a támogatás igénybevételének konkrét feltételei?

A pályázónak a tervezett fejlesztéshez rendelkeznie kell legalább 25 % saját forrással, amelynek meglétét banki igazolással vagy önkormányzatok esetében testületi határozattal igazolni kell.
Egy pályázatban csak egy támogatási cél jelölhető meg. Egy pályázati célra egy címen és évente csak egyszer adható támogatás a célelőirányzatból. Ugyanaz a pályázó legfeljebb 3, egymással összefüggő, egy komplex fejlesztés különböző elemeit megvalósító pályázat benyújtására jogosult.
A pályázati rendszerben támogatható fejlesztésekhez egyéb forrásokból is igényelhető támogatás.
A pályázat benyújtása előtt megkezdett beruházásokhoz támogatás nem adható.
A pályázat benyújtását megelőző 6 hónapon belüli, de 2001. június 21-ét követő számlával igazolt tervezési díj, szakértői költség, hatósági eljárási díj elszámolható.

Mi képezi a támogatás alapját és mértékét?

A támogatás fejlesztési célú juttatás. Formája vissza nem térítendő támogatás, amelynek alapja a támogatott cél megvalósításával összefüggésben felmerült és kifizetett, a támogatás alapjául elismerhető kiadások számlákkal igazolt összege. A támogatás mértéke a fejlesztés módjától függően változó.
Támogatás csak abban az esetben igényelhető a fejlesztési költségeket terhelő áfához is, ha a támogatottnak a támogatásból finanszírozott beszerzéshez kapcsolódó áfa-visszaigénylési joga nincs.
A pályázati rendszerben támogatható fejlesztésekhez egyéb forrásokból is igényelhető dotáció. A több állami forrásból adható együttes támogatások aránya azonban nem haladhatja meg a jogosult fejlesztési költségek 50 %-át, kis- és középvállalkozások esetében annak 65 %-át.

Hova és meddig nyújthatók be a pályázatok?

A 2001. és a 2002. évi forrásokra a pályázatok benyújtása 2002. szeptember 15-ig folyamatos. A 2001. évi forrásra legkésőbb 2001. október 31-ig lehet pályázatot benyújtani. A 2001. november 1. napjától kizárólag a 2002. évi forrásra lehet pályázatot benyújtani, a 2002. január 1. utáni kezdési időponttal tervezett fejlesztésekre. (Személyesen a határidő utolsó napján 18 óráig, vagy postán, legkésőbb a határidő utolsó napján ellátott postai bélyegzővel.)
A pályázatok benyújtásának helye a fejlesztés megvalósulásának színhelye szerinti az FVM Vidékfejlesztési Programok Főosztálya illetékes Regionális Vidékfejlesztési Iroda (REVI). Amennyiben a fejlesztés több települést érint, vagy beruházási színhelyhez nem köthető, abban az esetben a pályázatot a pályázó székhelye szerint illetékes REVI-hez kell benyújtani. A pályázatot tartalmazó csomagra a következő szöveget kell feltüntetni: VFC 2001-2002 pályázat.
A REVI-k pontos címét és elérhetőségét a mellékelt kimutatás tartalmazza.

Hány és milyen formátumú pályázat benyújtását kell eszközölni?

A benyújtandó pályázat példányszáma összesen 4, ebből 1 eredeti és 3, az eredetivel teljesen azonos másolati példány kell, hogy legyen.
Az eredeti példányban minden dokumentumnak, minden nyilatkozatnak és aláírásnak eredetinek kell lennie!
Postai feladás esetén egy csomagban csak egy pályázat adható be annak összes példányával.

Melyek a pályázatok általános tartalmi és formai követelményei?

Az érvényes benyújtás feltétele a pályázati felhívásban meghatározott tartalmi és formai követelmények maradéktalan teljesítése. Pályázat csak a pályázati egységcsomagban megadott adatlapokon adható be. A nem megfelelő adatlapon beadott pályázat további értékelés nélkül elutasításra kerül.
A pályázat eredeti példányához csatolni kell az adatlapon felsorolt dokumentumokat és nyilatkozatokat egy eredeti példányban, a másolati példányokban pedig ezek másolatait kell elhelyezni.
A pályázat mellékleteit az áttekinthetőség érdekében az útmutatóban alkalmazott jelzések felhasználásával kell jelölni, és a megadott sorrendben tartósan összefûzni. A pályázat szöveges része legyen lényegretörő és kövesse az útmutatóban megjelölt témák kifejtésének sorrendjét.

Van-e mód hiánypótlásra?
Hiánypótlásnak csak egyszer, a hiánypótlási felhívás kézhezvételétől számított 15 naptári napon belül van helye.
Nincs helye hiánypótlásnak a pályázati felhívásban megjelölt 7 esetben. Ezen indokok valamelyike alapján hiánypótlás nélkül elutasított, azonos fejlesztési célra irányuló pályázat –megfelelő átdolgozás után – az elutasítás időpontjától számított 3 hónap elteltével ismételten benyújtható.

Szükséges-e pályázati díjat befizetni?

Megfelelő összegû pályázati díj befizetésének hiánya esetén a pályázat hiánypótlás nélkül elutasításra kerül.
Pályázati díjként az igényelt támogatási összeg 5 ezrelékét, de legalább 5 ezer Ft-ot és legfeljebb 50 ezer Ft-ot kell befizetni a pályázati felhívásban meghatározott elnevezésû fejezeti számlára. A befizetési bizonylaton fel kell tüntetni a befizetés jogcímét és az ÁHT 229892 azonosító számot. A pályázati díjat 1000 Ft-ra fölfelé kerekítve kell kiszámítani és befizetni.

Ki és milyen módon végzi a pályázatok értékelését?

A benyújtott pályázatokat a REVI-k kijelölt szakértők közremûködésével folyamatosan bírálják, minősítik.
A pályázatok értékelése két lépcsőben történik a pályázati felhívásban megjelölt általános szempontok szerint.
A formailag és tartalmilag megfelelő pályázatok értékelése a benyújtástól (hiánytalanul beadott pályázat vagy megfelelő hiánypótlás-beadási /postai feladás időpontja) számított 60 napon belül történik.
A támogatásban részesült pályázók jegyzéke a döntést követő 15 napon belül a Földmûvelésügyi és Vidékfejlesztési Értesítőben kerül nyilvánosságra. A pályázók 15 munkanapon belül a döntés eredményéről írásban is értesítést kapnak.
A támogató döntés a miniszter jóváhagyása napjától számított 90 napig érvényes. A döntést követő 60 napon belül kerül sor a támogatási szerződés megkötésére. Ekkor kell bemutatni a pályázó köztartozástól való mentességét igazoló dokumentumokat.

Felfüggeszthető-e a támogatás?

Az elmúlt évben vidékfejlesztési célelőirányzati támogatásokra 1150 pályázatot nyújtottak be, amelyeknek 40 %-a nyert pozitív elbírálást. Következményeként a 3,5 milliárd összegû támogatásból csupán 1,5 milliárd került felhasználásra.
A 2001-es gazdasági évben vidékfejlesztési támogatásokra 4,5 milliárd Ft-ot, 2002-ben pedig 5,5 milliárd Ft-ot használhat fel az agrártárca.
A miniszter egy vagy több pályázati jogcím meghirdetését a végső pályázati határidő lejártát felfüggesztheti, amennyiben az adott pályázati témakör(ök)re rendelkezésre álló állami támogatási forrás kimerül.
Célszerû tehát a pályázatot minél előbb, de legfeljebb a beadás végső határidejéig a pályázati felhívásban meghatározott követelmények figyelembevételével elkészíteni és benyújtani.

Varga Gábor
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?