Áttelelõ vöröshagyma termesztés

Agro Napló
A vöröshagymát a piac egész évben, folyamatosan, közel azonos mennyiségben igényli. A dughagymás illetve a tavaszi vetésû egyéves termesztés július végétõl áprilisig, korszerû tárolás mellett is csak májusig biztosítja a piac ellátását, mert ekkorra már a romlás és csírázás mértéke miatt a további tárolás nem gazdaságos.
A késő tavaszi, kora nyári hagyma hiány elkerülésének egyik módja az őszi, nyár végi vetés, az úgynevezett áttelelő termesztés.
Az áttelelő termesztés sikerét az elővetemény, a talaj előkészítés, a vetés, a tápanyagellátás, növényvédelem, gyomirtás stb. alapvetően meghatározza.
Fontos a vetésidő helyes megválasztása mert a korai magvetés -a túlfejlődés miatt- a felmagzás kockázatával jár, a késői vetés esetén pedig a gyengén fejlett növénykéket a téli fagy károsíthatja. Általánosságban áttelelésre legalkalmasabb a 3-4 leveles ceruza vastagságú hagyma. Ezt az állapotot akkor érhetjük el, ha a hagymamagot augusztus középső illetve utolsó dekádjában vetjük el.
Az áttelelő hagyma vetéséhez az előveteménynek időben be kell kerülnie a tábláról. Jó elővetemények a korai burgonya, salátafélék, spenót, zöldbab, zöldborsó. A kalászosokat előveteményként azért nem javasoljuk, mert az árvakelés nehezen irtható ki a hagymaterületről.
A területkiválasztásnál fontos, hogy elkerüljük a víznyomásos és egyenetlen felszínû földterületet, mert ezeken a felületeken a leggyakoribb a felfagyás és a kifagyás.
A talaj előkészítésekor a tavaszi vetéshez hasonlóan az apró morzsás, ülepedett, egyenletes talajfelszín a követelmény. Száraz nyarakon a talaj előkészítése során az öntözés ajánlatos, ilyenkor 30-40 mm-es vízadaggal öntözzünk, így alakul ki a jó magágy.
Az augusztusi vetéskor elengedhetetlen a talajfertőtlenítés -hagymalégy és talajlakó kártevők ellen-, és a csávázás, mert ilyenkor a tavaszi vetéskor nem tapasztalható palántadőlési tüneteket okozó, fuzáriumos megbetegedés veszélye nagy, mivel a 20 oC körüli hőmérséklet a Fusarium fajok optimális hőmérséklete. A csávázást benomil tartalmú szerekkel végezzük.
A tápanyag-utánpótláshoz vetés előtt adjuk ki a káliumot és foszfort tartalmazó mûtrágyákat, a nitrogént pedig februárban és a fejképződés kezdetekor adagoljuk.
Döntő fontosságú, hogy az őszi vetést gyommentesen teleltessük át. Vetéskor használjunk propaklór tartalmú szereket és közvetlenül a kelés előtt kontakt hatású herbicidekkel akadályozzuk meg az elgyomosodást. Tavasszal a korai gyomirtást akadályozhatja, hogy a nedves talajra géppel nem lehet rámenni. A gyomirtás mozzanatai egyébként megegyeznek a tavaszi vetésû hagymáéival.
A gyors egyenletes kelés, az egyenletes fejlődés és az áttelelésre optimális fejlettségi állapot elérése érdekében feltétlenül szükség van kelesztő öntözésre és ősszel az egyenletes vízellátásra. A túlfejlődés az öntözés visszafogásával, megszüntetésével illetve egy gyomirtó permetezés beiktatásával lassítható.
Tavasszal a csapadék mennyiségétől függően egy-két alkalommal szükség lehet öntözésre.
A növényvédelmi munkák közül a már említetteken kívül nem hagyható el, és ősszel is szükség lehet a hagymalégy elleni védekezésre. Tavasszal a tavaszi vetésû hagymánál alkalmazott módon védekezzünk a kórokozók és kártevők ellen.

1. táblázat

Az áttelelő hagymát felszedhetjük zöldhagymaként március közepétől, főzőhagymaként április végétől, míg május végétől júniusig beérett színes buroklevelû étkezési hagymaként.
Az áttelelő fajták tárolhatósága rövidebb, mint a tavaszi vetésûeké, néhány héttől 2-3 hónapig terjed.
Áttelő hagymát csak akkor érdemes termeszteni, ha annak termése korábbi a dughagymáról termesztett hagymáénál, és biztos piaca van.

Áttelelő fajták:

Express Yellow (Takii, Japán)
Termőképessége közepes, tenyészideje rövid. Hagymája lapos, héja sárga, vékony, héjtartóssága gyenge, csak rövid ideig tárolható, hibrid

Aldobo (Syngenta Seeds, Hollandia)
Tenyészideje rövid, télállósága jó. Hagymája közel gömb alakú, héja sárgás barna, héjtartóssága jó, viszonylag jól tárolható, szabadelvirágzású fajta.

Keep Weel (Takii, Japán)
Hibrid, tenyészideje áttelelő termesztésben viszonylag hosszú. Hagymája gömb alakú, héja barna, héjtartóssága jó.

Radar (Bejo Zaden, Hollandia)
Szabadelvirágzású, közepes érésû fajta. Hagymája gömb alakú, héja barna, héjtartóssága jó, viszonylag jól tárolható.

Senshyu Yellow (Takii, Japán)
Régóta termesztett, szabadelvirágzású fajta. Termőképessége jó, tenyészideje közép hosszú. Hagymája gömb alakú, héja barna, héjtartóssága jó, viszonylag jól tárolható.

Alix (Syngenta Seeds, Hollandia)
Tenyészideje hosszú. Felmagzásra kevésbé hajlamos, télállósága jó. Hagymája kissé lapított gömb alakú, héja sárgás barna, héjtartóssága jó, közepesen tárolható, szabadelvirágzású fajta.

Tisza I. (Rákóczi Tsz., Rákóczifalva )
Hosszú-igen hosszú tenyészidejû, szabadelvirágzású fajta. Késői (augusztus vége-szeptember eleje) vetést igényel, így felmagzásra kevésbé hajlamos, télállósága jó. Hagymája gömb alakú, héja sárgás barna, héjtartóssága jó, viszonylag jól tárolható.

Yellow stone (Takii, Japán)
Termőképessége jó, tenyészideje közép hosszú. Hagymája gömb alakú, héja barna, héjtartóssága jó, viszonylag jól tárolható fajta.

Makombi (GK Kht)
Dughagymáról termeszthető, szabadelvirágzású fajta. A tavaszi Makói fajtához hasonló küllemû. Felmagzásra hajlamos ezért téli-kora tavaszi zöldhagyma illetve főzőhagyma termesztésre ajánlható.
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!