A technika, amely kifizetõdik

Agro Napló
A szántás a legköltségesebb talajmûvelés, ezért nem mindegy, hogy milyen minõségben végzik. A talajfelszín lezárására, valamint talajelõkészítés és talajápolási munkában való alkalmazása során a Lemken ekék igazolták a kiváló munkaminõséget, a nagy területteljesítményt és a gazdaságos üzemeltetést.
A Lemken Vari-Diamant félig függesztett váltva forgató eke vetőágykészítéshez és téli mélyszántáshoz ajánlott. Az optimális szántást 30-55 cm/ekefej fokozatmentes, hidraulikus munkaszélesség-állítással végzi, igazítva a mindenkori talajstruktúrához, szervesanyag és nedvességtartalomhoz. A menetközbeni fogásállításkor fellépő kopás a csuklópontok perselyein fejti ki hatását. Ez az egyedülálló megoldás is a Vari Diamant értékét és élettartamát növeli.
Két teleszkópos munkahenger forgatja erőteljesen és ütközésmentesen 180 °-kal az ekét. Az átmenő, vonótengely magasságában egyszerûen állítható. A nagyobb lökésszerû terheléseket is felfogja, ami védi a traktort és az eketornyot. Az eke munkamélysége elöl a hárompontfelfüggesztő karokkal hátul hidraulikus úton állítható támkerekekkel szabályozható be. Az eke kiemelését és behúzását a táblavégi fordulóknál pontosan lehet tartani. A nagyméretû támkerekek csökkentik szántáskor a talajnyomást, és a szükséges biztonságot nyújtja a közúti szállításnál. A túlnyúló utolsó ekefej lehetővé teszi a táblaszélek szántását árkoknál kerítéseknél és más tereptárgyaknál.
A Lemken magyarországi tapasztalataira is építve fejlesztette ki több mint tíz féle ekefejét, melyeken mind a tele, mind a réselt kormánylemezek illeszkedve ezzel a különböző és változó talajállapotokhoz. A három különféle típusú trágyabeforgató minden alkalmazási feltételhez könnyen igazodik – melyek állításához szerszám sem kell.
Kopóalkatrészek gyártásánál nagy gondot fordítanak a hosszú élettartamra, ezeket különleges ötvözetek alkalmazásával érik el. A koptatózónák lényegesen nagyobbak, mint a hagyományos szántóvasaknál. A különálló cserélhető szántóvas csúcsok szilárdságuk, anyaguk révén csekély kopást és mindig jó behúzást garantálnak.
A Lemken EurOpál típusú ekék modern hidraulikus forgatómûve elősegíti szántás közben a precíz átváltást és a határozott forgatási folyamatot a dőlésszög utánszabályozása nélkül. A kopásálló kúpcsapágyazás a nemesített acélok kiválasztása révén nagy stabilitással rendelkezik és hosszú élettartamot biztosít. A gép előnyei közül kiemelhetjük a magasságban állítható vonótengelyt, amely a traktor alsó vonórúdjainak mindig optimális helyzetét eredményezi, valamint lengéscsillapítóként is funkcionál. Az EurOpál eke különválasztott dőlésbeállítása könnyen kezelhető. A robosztus, négyszög keresztmetszetû ekekeret vastag falú finomszemcsés acélból készül és stabil alapot nyújt a konstrukciónak.

Szabadalmaztatott rugós túlterhelésbiztosítás gondoskodik arról, hogy az erő kioldásakor lassan épüljön le és behúzáskor megfelelően növekedjen.
A kormánylemezek edzett speciális acélból készülnek, alakjuk révén kisebb kopásúak és a fő koptató zónában nincsenek csavarok. Az extra nagy méretû kormánylemez betét egyedileg és ezáltal költségtakarékosan cserélhető. Változtatható munkaszélességû tömörítő henger csatlakoztatható az ekéhez. A szabadalmaztatott „Optiquick” beállítási rendszer használatával végtelenül egyszerûvé válik az eke és traktor összehangolása. Az első ekefej beállítása után a vonóerő irányának rögzítése nincs hatással a traktorkerék és első szántóvas közti távolságának mértékére. A kitûnő vontathatóság eredményeként az eke/traktor erő hatásvonal optimális lesz, kiküszöbölve az oldalirányú húzóerőt.

A Raiffeisen Agrárház Kft a Lemken szántóföldi munkagépek teljes termékpalettáját forgalmazza: függesztett, féligfüggesztett váltvaforgató ekék, talajlazítók, tárcsás-kultivátorok (grubberek), szántáselmunkálók, aktív és passzív boronák, magágyelőkészítők, mechanikus és pneumatikus vetőgépek. Magas technikai színvonal nyújt garanciát a termőterületek minőségi munkálására. Ma már több száz Lemken gép dolgozik országszerte, a magyar gazdálkodók legnagyobb megelégedésére. Kedvező fizetési konstrukciókkal, szakmai tanácsadással, alkatrészellátással és gépbemutatókkal várja minden régi és leendő partnerét a Raiffeisen Agrárház a következő telephelyeken:

RAH Technika üzletágai:

8000 Székesfehérvár, Takarodó út 2. Tel.: 22/312-047, 327-010 Fax: 22/310-422

9141 Ikrény-Lesvár, Pf.3. Tel.: 96/741-054 Fax: 96/741-062

7100 Szekszárd, Páskum u. 2. Tel.: 74/418-811 Fax: 74/416-628
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Lemken Karat grubberek

Lemken Karat grubberek

A Lemken több mint 25 éve gyárt szántóföldi kultivátorokat, melyek a szakmai elvárásoknak megfelelően mindig új funkciókkal kiegészítve jelentek meg a...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?