A Pointer® Star tökéletes megoldás

Agro Napló
A kölcsei Tamás Péter egy igazi nagy családi gazdaságot képvisel, amiben részt vesz édesapja, testvére és nagybátyja. Összesen 250 hektárnyi szántón gazdálkodnak, 40 hektáron európai színvonalon almát termesztenek, emellett 100 hektárnyi legelőjükön szarvasmarhát és juhot tartanak. A tejet – napi 1000–1200 litert – maguk értékesítik a környékbeli falvakban. Ezúttal azonban elsősorban arra voltunk kíváncsiak: hogyan oldják meg a kalászosok növényvédelmét, azon belül is elsősorban a gyomszabályozást. Mert például a búzatermesztés jövedelmezősége nagymértékben múlik a minőségen és a termésátlagon. Ám még ha szigorúan is ügyelünk a fajlagos költségekre, akkor sem érdemes spórolni a gyomirtáson, mert csak az ésszerű költségtakarékosság célravezető.  

Idén 50 hektáron őszi búzát, 30 hektáron tritikálét, ugyanekkora területen napraforgót, a többin kukoricát ter-
mesztettek. A kalászosok hektáronkénti termésátlaga egyaránt 5-5 tonna volt. A lombvédelmet csakúgy, mint a gyomirtást ebben a gazdaságban – átlagos időjárási körülményeket feltételezve – megtérülő „befektetésként” kezelik. Már csak azért is, mert például a rosszul sikerült, vagy éppen elmaradt gyomirtás csúnyán visszaüt-
het. A következő évben ugyanis könnyen felszaporodhatnak a különféle nehezen irtható gyomok, s akkor még nem számoltunk a kultúrnövény elől felszívott tápanyag és víz pótlásának költségeivel. Napjainkban ugyanis már nem elég a jól megválasztott agrotechnika, a megfelelő talajmunka, a változékony gyomflóra megköveteli a gyomirtást, ha az adott körülmények között a legtöbb, legjobb minőségű termést szeretnénk betakarítani.

Mivel nálunk általában napraforgó, vagy kalászos után kerül a búza, ez meghatározza a vetés előtti talajmunkákat. Napraforgó után például szántás nélkül készül a vetőágy – kezdi a technológia ismertetését Tamás Péter.


Tamás Péter szerint a Pointer Star náluk minden gyomproblémát megold a kalászosokban

– Alapműtrágyát ősszel nem adunk, csak tavasszal két alkalommal, olyankor hektáronként 200 kilogramm 27 százalékos pétisót szórunk ki. A növényvédelmet a DuPont Economy csomag kereskedelmi csomagjára alapozzuk. Ez a mi viszonyaink között tökéletes megoldás évek óta. Ebben ugyanis olyan széles hatásspektrumú, több hatóanyagot tartalmazó gyomirtó található, mint a Pointer® Star, amellyel a rezisztencia kialakulása is megelőzhető. Mivel ez a készítmény egészen a zászlóslevél kiterüléséig kijuttatható, ezért szükség esetén egy menetben kipermetezhető a gombaölő és a rovarölő szer is, ami adott esetben egy újabb költségkímélő megoldás.

Miért a Pointer® Star-t választották?

A nálunk található gyomflórában a ragadós galaj, az aprószulák, a mezei acat, az árvacsalán, a pásztortáska éppen úgy megtalálható, mint a veronikafélék, s akkor még nem is említettem a herbicidtoleráns napraforgó árvakeléseket. Tehát egy olyan készítményre volt szükségünk, ami mindezek ellen hatékony, s az ára is elfogadható. A Pointer® Star, ez a széles hatásspektrumú, három hatóanyagot tartalmazó készítmény ragyogóan irtja a gabonában előforduló kétszikű gyomfajokat, sőt a fluroxypyrnek köszönhetően a herbicidtoleráns napraforgó árvakeléseket is. Nekünk gazdálkodóknak megnyugtató, hogy a gabona 3-leveles fejlettségi állapotától a zászlóslevél megjelenéséig bármikor kijuttatható. Így ha valamilyen okból megcsúszunk a gyomirtással, akkor sem kell idegeskednünk, végül is még bő egy hónap áll rendelkezésünkre a kezelés elvégzésére. Ráadásul, megfigyeléseim szerint a túlfejlett
gyomok ellen ugyancsak hatásos. Még a 6–8 örvös ragadós galajt is kipusztítja, gondmentesen irtja a mezei acatot, sőt ennek újrahajtására is kevés az esély. Alkalmazása során egyetlen dologra kell figyelni: kijuttatásnál legalább 8 Celsius-fok napi átlaghőmérséklet legyen, mert akkor fejti ki optimális hatását. Mi a Pointer® Star-t általában akkor juttatjuk ki, amikor a gyomok 2–4 leveles fejlettségi állapotban vannak, mert akkor a legérzékenyebbek.

Gondolom a döntést megkönnyítette, hogy a DuPont ezt a gyomirtót a Harvesan® gombaölő szerrel együtt forgalmazza, elfogadható áron.

A gyomirtás és gombabetegségek elleni védelem területén egyszerű és költségtakarékos megoldás az Economy csomag, mely 15 hektárra elegendő kereskedelmi csomagokban szerezhető be. Ez a kombináció azoknak a gazdálkodóknak előnyös, akik a nehezebb gazdasági környezetben szeretnék megtartani a kalászos gabona növényvédelmében a két legfontosabb technológiai elemet, a gyomirtást és a kórokozók elleni lombvédelmet olyan módon, hogy ne kelljen kompromisszumos megoldásokkal pótolni ezeket. Mivel mi takarmányozási célra termesztjük a búzát, ezért csak egy, a zászlóslevél kiterülésének idejére időzített gombaölő kezeléssel is beérjük. Végül is, mindent összegezve a Pointer® Star-ral és a Harvesan®-nal viszonylag olcsón megoldjuk a kalászosaink növényvédelmét, ami napjainkban már önmagában is nyereség – mondja mosolyogva Tamás Péter.

A. Gy.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Újdonságok tárháza a Cortevánál

Újdonságok tárháza a Cortevánál

Az egyes kultúrákra külön fókuszáló évindító online konferenciasorozat keretén belül tájékoztatott az aktualitásokról és mutatta be újdonságait a Cort...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!