Néhány szó az õszi kalászos vetõmagról

Agro Napló
A - Fejér megye területének nagy részét vetõmaggal ellátó - Mezõmag Kft 2001.évi õszi kalászos vetõmag ajánlatai között mind a bõtermõ étkezési minõséget adó, mind az ún. javító minõséget szolgáltató õszi búza fajták szerepelnek. Természetesen ez a kínálat kiegészül a kiváló termesztési tulajdonságaik alapján – elõállításra és forgalmazásra – kiválasztott õszi árpa és triticale fajtákkal. A fajtatulajdonosok évrõl-évre újabb fajtajelöltekkel jelentkeznek, így a fajtaválaszték bõvülése mellett gyorsul a fajtaváltás is, bár néhány „nagyöreg” még megtalálható a palettán.

A Mezőmag Vetőmagtermelő és Értékesítő Kft.

igyekszik „előre gondolkodni”, hiszen ahhoz, hogy egy új fajta másod fokú vetőmagként köztermesztésbe kerülhessen, fel kell szaporítani. A fajtatulajdonosok marketing munkájának eredményeként a termelők figyelme ráirányul a reklámozott fajtákra , megkönnyítve a Kft munkatársainak feladatát – és meg is nehezítve, hiszen el kell magyarázni, ha egy új fajta csak egy-két év múlva kerülhet köztermesztésbe. Amikor még csak magas szaporulati fokú ( elit és első fok) vetőmag áll rendelkezésre, akkor ezek felszaporítás céljára az ún.”szaporítógazdaságok”-hoz kerülnek kihelyezésre.

A Mezőmag Kft. szaporítógazdaságainak törzsét nyolc fejér megyei gazdaság alkotja: a Mezőfalvai Mg.Rt., a Pálhalmai „Agrospeciál” Kft., az adonyi „Helianthus” Kft., a Nagykarácsonyi „Kossuth”Szövetkezet, Simon László Nagyvenyim, a dunaújvárosi „Pentele” Rt., az agárdi „Szelekta” Kft., a szintén agárdi „Gárdonyi”Mg.Szöv.-i Rt.

Ezeknél a gazdaságoknál kiváló felkészültségû szakemberek dolgoznak azon – a szántóföldeken és a vetőmagüzemekben egyaránt - hogy a lehető legjobb minőségû vetőmagot állítsák elő.

A „központi” csávázás legfőbb előnyei a gazdaságosság és a minőség.

Nagyon fontos, hogy csávázás nélkül vetőmag földbe ne kerüljön!

A Vetőmagtörvény szerint az OMMI által alkalmazott vetésbejelentési,-szántóföldi szemle –, fémzárolási rendszer garantálja, hogy a szaporítóktól csak szabványos vetőmag kerüljön a kereskedőkhöz és onnan a termelőkhöz.

Ennek ellenére, ha bármilyen vetőmagminőséggel kapcsolatos probléma merülne fel: vetéskori reklamációhoz feltétlenül szükség van egy bontatlan zsákra is (a kifogásolt tételből) és a kapcsolatot fel kell venni a kereskedővel.

Amennyiben a vetőmagnak tulajdonítható kelési problémával találkozik a termelő, szintén érdemes a forgalmazóval felvenni a kapcsolatot.

A termény minőségének alapját a kiválasztott fajta genetikája határozza meg, a többit a termelő tudja „hozzá adni” megfelelő agrotechnikával; az a nem jelentéktelen tényező pedig, hogy milyen lesz az időjárás , tudjuk Kitől függ.

A Mezőmag Kft. listáján elsősorban a Fejér megye terülére is nyugodtan ajánlható fajták szerepelnek:

táblázat

Néhány szót kell ejteni az őszi káposztarepce vetőmagokról is. Aki eddig nem választott, még megteheti. Számos kitûnő fajta és hibrid áll rendelkezésre, ezek közül is kiemelnénk a Valesca és az Orkán – már bizonyított fajtáinkat, amelyek igen kedvező áron kaphatóak. Az ár tartalmazza a gomba- és rovarölő szerekkel történő kezelés költségeit is.

A vetőmag megrendelést várjuk személyesen, telefonon, faxon, „e-mail”-en.

Címünk:

Mezőmag Kft, 8132. Lepsény, Vasút u.57.

Telefonszámunk: 06-22/585-200, fax: 06- 22/585-222.

E-mail: mezomag.gabona@mail.alba.hu

Ne feledjük:”A jó mag csírájában hordozza a sikert!”

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Fókuszban a durumbúza

Fókuszban a durumbúza

Egyre inkább keresi a piac a kemény búzát és meg is fizeti! Az idei évben szinte sose látott magasságokig szökött a durumbúza terménypiaci ára.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?