A Monsanto megduplázta
nagyigmándi vetőmagüzemének kapacitását

Agro Napló
A magas terméshozamú mezőgazdasági vetőmagok iránti növekvő keresletre válaszolva a Monsanto megnyitotta a nagyigmándi hibrid kukorica és repce üzemének legújabb részlegét
Magyarországon, illetve további négy európai helyszínen. 

A Monsanto magyarországi, romániai és törökországi vetőmag-feldolgozó kapacitásának növekedése egy tízéves, 500 millió eurós európai beruházás része, mely további franciaországi, ukrajnai és oroszországi fejlesztésekkel egyetemben több mint 100 százalékkal növeli a társaság vetőmagtermelését és megerősíti európai alvállalkozóival kialakított stratégiai együttműködését.


A magyarországi 14 milliárd forint költségvetésű bővítésnek köszönhetően a vetőmagtermelő kapacitás nagyjából megduplázódott, ami a földeken kb. 6500 hektárnyi, az üzemben pedig 1,2–1,3 millió zsák vetőmagot jelent – mondta köszöntőjében Szanyi István, a Monsanto Hungária Kft. ügyvezetője. A hatás a munkahelyteremtésben is jelentős, a vállalat jelenleg 269 állandó munkavállalót foglalkoztat, akik közül 62-en dolgoznak a nagyigmándi vetőmag-feldolgozó üzemben. Rajtuk kívül 7 magasan képzett agrárszakember felügyeli a földeken a vetőmagtermelés minőségét.


Szanyi István

A vetőmag-feldolgozás csúcsidőszakában 60–360 ideiglenes munkalehetőség nyílik meg az üzemben, és 6–7000 a földeken címerezéskor.

A vetőmagüzemben tett látogatásom során Mészáros Andrással, a vetőmagüzem vezetőjével beszélgettem.

- Mitől más ez a vetőmagüzem, mint a jelenleg hazánkban működőek?

Ezzel a fejlesztéssel a lehető legmodernebb gépek és technológiák kerültek beépítésre a Monsanto nagyigmándi vetőmagüzemébe úgy a fogadó-szárító vonalon, mint a feldolgozótoronyban. Gondolok itt az A&K fosztógépekre, az Odenberg optikai válogatókra, melyek a kukoricacsöveket válogatják fosztottság tekintetében, a csutkatüzelő kazánokra, melyek segítségével az üzem önellátó módon állítja elő a szárításhoz szükséges hőt. A toronyban a kapacitásbővítés keretében a legújabb Cimbria Delta tisztítók és Cimbria Heid kalibráló gépek kerültek beépítésre, a SATAKE-Evolution nevű, legújabb generációs color sorterek pedig már megfelelő kapacitással képesek a sérült, beteg vagy tört szemeket kiválogatni a jó magok közül. Megemlíteném még az új Cimbria CC-250 csávázógépünket, mely precíziós adagolásának köszönhetően pontosan, a szükséges mennyiségű hatóanyagot juttatja egyenletesen minden szem vetőmagra. Ez a gép is a környezetterhelés csökkentését szolgálja növénytermesztés során.


Mészáros András

- Európai mércével nézve, kapacitás, illetve korszerűség tekintetében hova lehet rangsorolni a nagyigmándi vetőmagüzemet?

Korszerűség tekintetében feltétlenül a legkorszerűbbek közé tartozik, kapacitás tekintetében ugyan vannak ennél nagyobb üzemek, de a mostani fejlesztéssel megdupláztuk az eddigi üzemi kapacitásunkat.

- Több invesztíció is megvalósult az üzembővítés során, mondana róluk néhány szót?

Feltétlenül kiemelném az új csutkatüzelésű kazánjainkat és az általuk fűtött szárítót. Ezekkel a kazánokkal az üzem teljesen önellátó a betakarítás során, semmilyen egyéb fosszilis tüzelőanyagra nincs rászorulva. Ez egyedülálló Magyarországon, de európai szinten is nagyon ritka. Az új szárítónk egy kétfázisú Cimbria szárító, központi légcsatornákkal és 24 db szárítókamrával, amellyel gyorsan és kíméletesen tudunk szárítani.


Horváth Zoltán

Ez a Cimbria szárító nem egy gépi berendezés, hanem egy épület, amely technológiai berendezések sorának alkalmazásával végzi a szárítási folyamatot – kapcsolódott be a beszélgetésbe Horváth Zoltán, a Cimbria Heid Hungaria Kft. ügyvezetője. Az ide érkező kukorica a fosztás után, csöves állapotban, különböző anyagmozgató berendezések segítségével kerül a szárító kamrákba. A szárítás során az egyik legnagyobb kihívás az egyenletes és alacsony, 400C-fok körüli szárítási hőmérséklet biztosítása a különböző irányú légcsatorna rendszerekben. Ez gondos tervezést, és minden lehetőséget magában foglaló számítógépes vezérlést követel.
A nagyigmándi Cimbria szárító esetében teljesen automatizált a levegőzsaluk szabályozása csakúgy, mint a csöves alapanyag be- és kitárolása. Így a dolgozóknak nem kell a szárítási folyamat alatt belépniük a szárító épületébe. A beruházónak kiemelt elvárása volt a szárító kedvező költségű üzemeltetése.
A legtöbb energiát ezekben a berendezésekben a fűtés igényli. Mint ahogy már Mészáros András is említette, én is kiemelném, hogy a morzsolás során keletkező üres kukoricacsutka eltüzelésével kiválóan biztosítható a szükséges fűtési energia, a környezet kímélése mellett. A csutka eltüzelésével a megtakarítás duplázódik: olcsó a fűtési alapanyag és mindemellett nem kell bajlódni a nagy mennyiségű hulladék elszállításával sem. Az így nyert zöld-
energia egy-egy meleg vizes hőcserélőn keresztül szolgáltat tiszta szárító levegőt a vetőmag alapanyagnak.


Csutkatüzelésű kazán

Odenberg optikai válogató

Az invesztíciók közül kiemelném továbbá az AEC típusú amerikai morzsolónkat – vette vissza a szót Mészáros András –, amely egymaga kiszolgálja az új szárítót 70 t/h kapacitással. A toronyban két darab Delta 108 finomtisztítóval indul a feldolgozás, majd további Delta gépekkel és Heid ZS-500-as kalibráló gépekkel bontjuk a magot 4–6 frakcióra. Rendelkezésünkre áll egy új Heid fajsúlyszeparátor és két darab SATAKE színszeparátor. Ezek teljesítményéről annyit mondanék el, hogy az eddigi tisztasági eredményeink minden várakozást felülmúltak. Feltétlenül hozzájárul ehhez az is, hogy a régi, gyors járású kanalas felvonóink többségét kicseréltük a maggal sokkal kíméletesebb, lassú járású Z-elevátorokra.

- E gigantikus mértékű beruházás megvalósulásából a vetőmagtermesztők, illetve a gazdálkodók mit fognak érzékelni?

A vetőmagtermesztők számára a legfontosabb az, hogy jelentősen nő az előállító területünk és hosszú távon számíthatunk partnereinkre. A gazdálkodók pedig időben, kiváló minőségű vetőmaghoz fognak hozzájutni.
A legmodernebb technológiák segítenek abban, hogy a szántóföldről érkező kiváló genetikai potenciálú Dekalb vetőmagot gyorsan és kíméletes körülmények között tisztítsuk, kalibráljuk és csávázzuk. Ezzel megőrizzük a csírázóképességét és a vetőmagtétel tisztaságát, valamint biztosítjuk a homogenitását.

-g.a.-

30 évvel ezelőtt is jelen volt

Egy ismerős gazdával találkoztam az ünnepi forgatagban, aki büszkén mesélte, hogy 30 évvel ezelőtt is jelen volt az akkori vetőmagüzem megnyitó ünnepségén. Az Agro Napló egyik véleményvezére, Pájtli József gazdálkodó, vetőmagtermelő szerint e korszerű vetőmagüzem egyszerűségén múlik a nagyszerűsége. Elsősorban a professzionális vetőmag-osztályozási rendszert, a csávázás korszerűségét és a laborhátteret dicsérte lapunknak.


Pájtli József

A kukorica útja DEKALB módra

Átvétel

A feldolgozás első lépéseként a nyers csöves hibrid kukoricát szállító járművek megérkeznek a helyi termelőktől. A kukoricacsövek a járópadlós fogadógaratokból futószalagra kerülnek.

Fosztás és válogatás

A kukoricacsövek egy speciális berendezésbe kerülnek, amely lefosztja róluk a csuhéleveleket. A kézi válogatást képzett munkatársaink felügyelik.

Szárítás

A vetőmag-feldolgozási folyamat lelke a szárító. A beszállított nyers hibrid kukorica nedvességtartalma jellemzően 25–35%. A szárítás során a nedves kukoricacsövek nagy kapacitású szárítókamrákba kerülnek, ahol 70–80 órán át meleg, száraz levegőt fúvatnak rájuk.
A folyamat addig tart, amíg a kukorica el nem éri a feldolgozhatósághoz szükséges nedvességtartalmat; ennek értéke kb. 12%.

Morzsolás

A folyamat során a mechanikus morzsolók dörzsöléssel leválasztják a kukoricaszemeket a csutkáról, ügyelve a szemek épségének megőrzésére.

Tárolás – labor elővizsgálatok

A morzsolás és az osztályozás közötti időben a kukoricát silókban tárolják. Egy siló jellemzően 140 tonna kukorica-vetőmag tárolására alkalmas. Ez alatt az idő alatt a labor részletes elővizsgálatokat végez (csíravizsgálat,

genetikai tisztaságvizsgálat, ezerszemsúly meghatározás, stb.) a vetőmagmintákon annak érdekében, hogy meghatározza az üzemi feldolgozás során használandó legoptimálisabb rostaméreteket.

Tisztítás – osztályozás

A szemeket először tisztítják, majd méret (szélesség és vastagság), fajsúly és szín alapján osztályozzák. A Monsanto minőségi előírásainak nem megfelelő vetőmag leselejtezésre kerül.

Csávázás

A csávázás során a szemek felületét gombaölő szerrel vonják be, illetve a felhasználási területnek megfelelő színkóddal látják el.

Minőségellenőrzés, értékesítés

A zsákok raklapokra kerülnek, majd alapos minőség-ellenőrzés után kiszállítják őket a vevőknek.

A folyamat leírás forrása: Ahonnan a vetőmag származik (Monsanto katalógus)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A DEKALB új hibridjei 2023-ban

A DEKALB új hibridjei 2023-ban

A DEKALB kukorica portfóliója a genetikai előrehaladásnak köszönhetően évről évre, kisebb-nagyobb mértékben – az életpályájuk végét elérő hibridek kiv...

Kukoricában is a víz az úr

Kukoricában is a víz az úr

Álmatlan éjszakákat okozott a hazai kukoricatermesztőknek a 2021-es év. Teljes tenyészidőszakban folyamatos kihívásokkal kerültek szembe, melyek külön...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.05.17. péntek

Az összefüggő felhő- és csapadékzóna északkelet felé halad, mögötte a több-kevesebb napsütés mellett erőteljes gomolyfelhő-képződés várható és egy átmeneti szünetet követően délután záporok, zivatarok, néhol akár heves zivatarok is kialakulhatnak, de a Délnyugat-Dunántúlon ekkor már csak kis eséllyel lehet csapadék

KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?