2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

A permetezőgépre nem csak a szezonban kell odafigyelni! (x)

Agro Napló
A permetezés.hu szakértői néhány olyan pontra szeretnének rávilágítani, ami kötelező érvényű minden permetezőgép tulajdonos számára a téli tárolásra való felkészítés során.

A szakszerű karbantartás és téliesítés elengedhetetlen feltétele annak, hogy a tavaszi munkálatok kezdetekor azonnal hatékonyan dolgozhassunk gépeinkkel. A pontos munkavégzés mellett a környezetkárosító hatásoktól is mentesíthet egy megfelelően felkészített munkaeszköz. Kiemelten fontos megemlítenünk, hogy a permetezőkkel kapcsolatos bármilyen munkavégzés során többnyire egészségre káros vegyszerekkel kerülhetünk kapcsolatba, ezért a növényvédő szer engedélyokiratában meghatározott, kifogástalan állapotú- és minőségű védőruházat viselete szintén elengedhetetlen.

A téli tárolásra való felkészítés

A környezetvédelmi előírások és saját kárunk elkerülése érdekében minden permetezés után, így az utolsó használatot követően is megfelelő mértékben kívül és belül is meg kell tisztítanunk permetezőgépünket. Az alábbiakban felsorolásra kerülő karbantartási munkálatok elvégzésével biztosítható gépünk hosszú élettartama és minőségi munkavégzése.


Az első és legfontosabb feladat a szűrők folyamatos tisztántartása és sérülés mentességének ellenőrzése, mert eltömődés esetén akár a szivattyú is károsodhat, melynek cseréje vagy felújítása rendkívül költséges. Alapvetően tehát, a tisztán tartott szűrők biztosítják a szelepek, membránok és fúvókák rendeltetésszerű működését. Egy szűrőt ellenőrizni és kitisztítani kevesebb időt vesz igénybe, mint az eltömődött fúvókák egyenkénti tisztításával folyamatosan megszakítani a permetezést. A szűrők ellenőrzésekor járjuk körbe a gépünket, ellenőrizzük a szivárgásokat, és a tömítések, vagy az elhasználódott alkatrészek cseréjével szüntessük meg a hibákat. A fúvókák, afúvókaszűrők és tömítéseik ugyanúgy igénylik a tisztítást, mint minden más alkatrész a gépen. Vegyük ki a fúvókatartókból, és gondosan mossuk el őket. A további tisztításhoz használjunk fúvókatisztító kefét, vagy olcsóbb megoldásként alkalmazhatunk durvább sörtéjű fogkefét is. Szájjal semmiképpen ne fújjunk bele az eltömődött fúvókába, illetve ne használjunk drótdarabot, kést, fogpiszkálót sem, mert ezek mindegyike maradandó sérülést okoz a kilépőnyíláson. A megtisztított fúvókákat portól és egyéb szennyeződésektől mentes helyen tároljuk. Célszerű a permetezőgép vezérlő elektronikáját együtt tárolni a fúvókákkal, hogy tavasszal ne kelljen külön-külön keresni az alkatrészeket


A permetező folyadékrendszerének tisztítására szolgál a tisztavizes tartály, mely a vonatkozó jogszabályban meghatározott permetező gépeken alapfelszereltség. Ennek segítségével a permetezőgép használati útmutatójában leírtak szerint kell eljárnunk, hogy a teljes rendszerben végbemenjen a vegyszer szükséges mértékű hígítása. Meg kell jegyeznünk, hogy száz százalékos hígítást és ezáltal tisztítást nem tudunk egyik rendszerrel sem elérni, de törekednünk kell a lehető legtökéletesebb hatás elérésére. Nem elég a tartálytkimosni, hanem a kezelő szervek segítségével a teljes folyadékrendszer tisztítását el kell végeznünk, amelybe beletartozik a sokszor elhanyagolt vegyszerbekeverő is. Minden egyes gép esetében kalkulálnunk kell egy úgynevezett technikai maradékkal, mely mindenképpen a rendszerben marad, mivel egy ponton a szivattyú már levegőt szív a tartályból, de a csövekben még található folyadék. A külső mosó az esetek többségében a permetező felszerelései közé tartozik, így nem kell külön berendezés a lemosáshoz. Amennyiben nagynyomású mosót alkalmazunk, akkor mindenképpen el kell végeznünk a gép teljes kenését is, azokon a pontokon, ahova a nagy nyomás következtében víz kerülhet.

A téli felkészítés következő pontja a tisztítás után a fagyállóval való feltöltés, amelyet a technikai maradék miatt kellőképpen át is kell járatnunk a rendszeren. Tartsuk szem előtt a hatályos környezetvédelmi előírásokat és lehetőség szerint 0 vízveszélyeztetési osztályba sorolt fagyálló folyadékot alkalmazzunk! Nagyon fontos, hogy az előbb említett vegyszerbekeverő tartályon is végezzük el a tisztítást és szemrevételezéssel ellenőrizzük, hogy a forgó-öblítő szelep megfelelően működik-e. Mindezeket követően vegyük még egyszer szemügyre permetezőnket, keressünk olyan beszivárgási pontokat, ahol kültéri tárolás esetén hólé, csapadék juthat a rendszerbe. Ilyenek lehetnek például a tartály fedelén lévő levegőző nyílások, fedetlen hollanderek, illetve az átfolyásmérô szenzor kábelcsatlakozása is kritikus pontok közé tartozik. A ponyvával való takarás az egyik legjobb megoldás kültéri tárolás esetén, de ez esetben gondoskodjunk a megfelelő szellőzésről is. Különös figyelmet kell fordítanunk a téliesítés során a nyomásmérő órára.Permetezőgép vizsgálataink során számos alkalommal tapasztaltuk, hogy a manométer helytelen értéket mutat. Ezzel kapcsolatban egy rövid történet:

Átfolyás mérés során kérdeztük mega gazdától, hogy mennyi a nyomás? A készséges válasz a mérőre sem vetett pillantás után jött, szinte azonnal: 3 bar. Tekintettel arra, hogy az átfolyt mennyiség lényegesen több volt, mint a szükséges annál a fúvókánál, megkérdeztük, hogy jó-e a mérőeszköz. Mire a következő  válasz érkezett: Persze, hogy jó, az mindig annyit mutat!!!

Nos, valóban. Mindig annyi lehetett, mert álló szivattyú mellett is folyamatosan 3 bar-t mutatott. Tehát a manométert a rendszerből télen el kell távolítani, helyére a csatlakozásnak megfelelő méretű vakdugó betekerését javasoljuk. Lehetséges szeparátor alkalmazása is, melynek segítségével nem juthat fagyveszélyes folyadék a manométerbe.


Végül a csuklópontok és az egyéb forgórészek kenését szintén célszerű elvégezni, a többletet nem szükséges letörölni, inkább egyenletesen kenjük szét a közvetlen környezetén. A megfelelően téliesített permetező nem okozhat meglepetést a tavaszi felkészítés során.

Cím:

 

Telefon:

E-mail:

Monorierdő, Barátság u. 16.

+36 29 419 690

info@permetezes.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tűzelhalás ellen is permetezni kell

Tűzelhalás ellen is permetezni kell

Idén a megszokotthoz képest kissé korábban virágoznak az almatermésűek, amihez kellemes meleg, és most már többnyire csapadékos idő is társul. Ha ezek...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?