DuPont készítményekkel a gyomok ellen

Agro Napló
Akárcsak a többi kultúrában, a kalászosoknál is tetemes lehet a terméskiesés, ha teret engedünk a gyomkonkurenciának. S akkor még nem szóltunk az általuk felhasznált tápanyag és víz pótlásáról, ami napjainkban egyre drágább. A táblák gyommentesítése összetett feladat, hiszen számos tényező befolyásolhatja, hogy hol, mikor, milyen gyomokkal számolhatunk. Egyebek között az elővetemény, az abban használt gyomirtó szer, a vetés ideje és az állomány sűrűsége nagyban befolyásolhatja, hogy tavasszal mennyi és milyen gyomokra számíthatunk. A gyomszabályozás mindenképpen megtérül, hiszen nem csak minőségileg lesz jobb, illetve nagyobb a termés, de az utóvetemény gyomflórájára is előnyösen hat. A kérdés csak az, hogy milyen készítményt, illetve hatóanyagokat válasszunk. Egyebek között ezt is megkérdeztük egy tapasztalt szakembertől, Miklóssy Bélától. 

A Keszthelyen végzett növényvédő szakmérnök Mágocson és környékén kamatoztatja tudását. Számos szövetkezet, társaság, gazdálkodó szaktanácsadója, de saját gazdasággal is rendelkezik. A vidék adottságairól árulkodik, hogy az itteni földek aranykorona értéke 2 és 9 között mozog. A szakember által szaktanácsolt gazdaságokban általában 300–350 hektáron termesztenek valamilyen kalászost, természetesen döntően őszi búzát. Idén a gazdálkodóknak nem lehet okuk panaszra, az adottságok ellenére búzából a hektáronkénti átlagtermés 5,6 tonna volt.

Az eredmény bizonyítja, hogy a búza igényeit igyekszünk maximálisan kielégíteni. Felénk a búza előveteménye általában napraforgó és repce, kisebb területen kukorica szokott lenni. A korai vetést az árpa sárga törpevírusa miatt kerüljük, ezt ugyanis a kabócák és a levéltetvek terjesztik, ezért általában október közepén indulnak a vetőgépek. Természetesen vetés előtt és tavasszal a talajvizsgálat eredményei alapján a megfelelő mű- és levéltrágya adagokat is kijuttatjuk, s a növényvédelmet sem hanyagoljuk el – magyarázza a szakember.

Így aztán nem véletlen, hogy a gyomirtásra ugyancsak kiemelt figyelmet fordítanak.

Földjeinken a ragadós galajtól a parlagfűig, a veronika fajoktól a mezei acatig számos gyom található, s természetesen az árvakelésű napraforgó és -repce is növeli a gondjainkat. Ráadásul nálunk ugyancsak terjedőben van a nagy széltippan. Az utóbbi ellen az Axial One, vagy Athos jön szóba, de amikor erős a kétszikű gyomok fertőzése is, olyankor hektáronként 40 gramm Granstar® Super 50 SX®-t is adunk hozzá. Egyébként a hatékonyságot és az ár-érték arányt figyelembe véve már évek óta a DuPont készítményeivel – Granstar® Super 50 SX®, a Granstar® SuperStar, Pointer® Star – oldjuk meg a kalászosaink gyommentesítését. Ahol a vetésforgóban a búza után repce következik, ott a Pointer® Star helyett a Granstar® Super 50 SX®-et, vagy a Granstar® SuperStart használjuk, mert hatóanyagaik biztosan lebomlanak a tenyészidő során, és nem kell semmilyen utóhatással számolni. Egyébként a Pointer® Starral ettől függetlenül is elégedett vagyok, mert három hatóanyaga kiválóan irtja a gabonában általában előforduló kétszikű gyomfajokat, beleértve a nálunk előforduló ragadós galajt, mezei acatot és a gyakran későn kelő herbicidtoleráns napraforgó árvakelést is. A gabona 3 leveles állapotától a zászlós levél megjelenéséig kijuttatható és túlfejlett gyomok ellen is hatásos. Ugyanakkor ahol herbicidtoleráns napraforgó árvakelésünk van, ott a Granstar® Super 50 SX®-xel nem számolhatunk, csak a két másik DuPont készítménnyel.


Miklóssy Béla: "A gyomírtásra kiemelt figyelmet fordítunk"

Tehát mind a három DuPont készítménynek meg van a maga helye és szerepe a búza gyomirtásában.

Feltétlenül. Például a tribenuron-metil + tifenszulfuron-metil hatóanyagú Granstar® Super 50 SX® a kalászosokban előforduló legtöbb kétszikű gyomnövény ellen kiváló hatású, és rugalmasan használható akár a zászlóslevél megjelenéséig. Korszerű formulációjának köszönhetően könnyebb kezelhetőséget, jobb hatékonyságot biztosít. Az SX® formulációban előállított termékek ugyanis a szántóföldi tapasztalatok szerint – a permetlé, illetve a hatóanyagok jobb penetrációjának köszönhetően – látványosabban, gyorsabban fejtik ki hatásukat még olyan gyomnövények ellen is, amelyeket vagy vastag viaszbevonat borít, vagy erősen szőrös a levelük. A formulációnak köszönhetően az SX® termékek a permetlében valódi oldatot képeznek. Így azután a Granstar® Super 50 SX® használata után egyszerűbb a permetezőgép kitisztítása, egy-két vizes öblítés elegendő, szemben a szulfonilureák használata után megszokott mosásból és további öblítésekből álló időigényes folyamattal. Alkalmazásakor a mosásra fordított idő akár 80 százalékkal is csökkenthető, aminek akkor van jelentősége, amikor valamilyen okból torlódik a permetezés és nem mindegy, hogy mennyi idő alatt tudnak visszafordulni a gépek.

És a Granstar® SuperStar?

Ez egy nagyon széles spektrumú gyomirtó szer, amely három hatóanyag, a tribenuron-metil, a tifenszulfuron-metil és a fluroxipir ikercsomagolású kombinációja. A termékben lévő három hatóanyag optimális aránya biztosítja, hogy ez a készítmény hatékony legyen a kétszikű gyomnövények széles skálája ellen. A gyomnövényekben a hatóanyagok gyorsan felszívódnak, a gyomnövények növekedése néhány órán belül leáll, így ezután már nem tudnak versenyezni a  kultúrnövénnyel. A készítmény három hatóanyaga rendkívül szelektív a kalászosokban, s biztonságosan alkalmazható egészen a zászlóslevél kiterüléséig, kivéve a zabot, ahol két nóduszos állapotig engedélyezett. S mint már említettem, további előnyös tulajdonsága, hogy mindhárom hatóanyag lebomlik a tenyészidő során, így nem okoz gondot a vetésváltásban – mondta befejezésül Miklóssy Béla.

A. Gy.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Trendek a repce gyomirtásában

Trendek a repce gyomirtásában

A repce gyomirtási technológiájának kiválasztását számos tényező befolyásolja. Az elmúlt években bekövetkezett néhány olyan „jelenségre” szeretném fel...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?