BASF Globális Sajtókonferencia

Agro Napló
A 100 éves mezőgazdasági tapasztalattal rendelkező BASF vegyipari vállalat idén októberben limburgerhofi Mezőgazdasági Központjában ismertette integrált növényvédelmi megoldásait, illetve a jövő biztonságos élelmiszer-ellátáshoz való hozzájárulását sajtókonferencia keretében, amelyre az Agro Napló is meghívást kapott.

Markus Heldt, a BASF Növényvédelmi Divíziójának elnöke mutatta be, miként kívánja a BASF összekapcsolni a hagyományt az innovációval. A mezőgazdaságban a fő hajtóerők a globális megatrendek – javítani kell a termelékenységet és a minőséget, hatékonyan kell felhasználni az erőforrásokat, optimálisan kell kielégíteni a fogyasztói szükségleteket, és a helyi feltételekre illetve infrastruktúrára kell szabni a termelési módszereket. Mindezen kihívásokra az innováció a megoldás.


A Divizió munkájának három pillére a növényvédelem, az erőforrás-kezelés és a stressz elleni védelem, valamint a kockázatkezelés és farmmenedzsment.

A növényvédelem esetén elsősorban gyomirtószerekről és gombaölőszerekről van szó. Mindkét növényvédelmi módszer esetén több évtizedes tapasztalattal rendelkezik a vállalat, és széles védekezési portfóliót kínál.

Az erőforrás-kezelés és a stressz elleni védekezés elvezet a funkcionális növényvédelmi megoldásokig. Kiemelkedő fontosságúak a vetőmag-megoldások, amelyek javítják a teljesítőképességet; a talajkezelés, amely a víz- és tápanyaggazdálkodás hatékonyságát növeli; és a növénygondozás, amely az abiotikus stressz-tényezőkkel szembeni védelmet növeli, illetve a növény egészségi állapotát javítja. A Funkcionális Növényvédelmi ágazat (Funcional Crop Care) a fentiek mellett olyan technológiák kidolgozására szakosodott, amelyek segítségével a növények hatékonyabban kezelhetik a főbb stressz-faktorokat (pl. hőség, hideg, tápanyag-hatékonyság), és így erősítik azok egészségét. A jól bevált AgCelence® portfólió kidolgozásával a BASF méginkább támogatja a termelőket termesztett kultúráik általános minőségének és termelési kapacitásának javításában, ami nemcsak a termés minőségére és mennyiségére, de a betakarítási hatásfokra is kedvező hatással van.

A kockázatkezelés és farmmenedzsment esetén a fő ütőér a kutatás és fejlesztés, amely átlagosan 7%-kal növekedett az elmúlt évek során – jelenleg 10 500 kutatót foglalkoztat a vállalat. A fő területek a következők: erőforrások hatékonyságának növelése, emberi egészség- és környezet megőrzése, illetve a kisbefektetők életminőségének javítása. A BASF pénzügyi szolgáltatásokat is nyújt integrált megoldásainak részeként. A mezőgazdasági fenntarthatóság mérésére szolgáló módszertant, az AgBalance®-t 2011-ben vezették be.

A BASF Növényvédelmi Divíziója megemeli hosszú távú árbevételi célkitűzéseit, így 2015-re több mint 6 milliárd euró, 2020-ra pedig 8 milliárd euró árbevételre számít. Az új célszámok elérése érdekében a BASF közel 1,8 milliárd eurót fektet be 2013 és 2017 között a termelési és formula-előállítási kapacitások bővítésébe.

„Az elmúlt évek során nagy lépéseket tettünk. Az árbevétel és a jövedelmezőség terén egyaránt fenntartható növekedést produkáltunk, és biztos vagyok benne, hogy ez a tendencia folytatódni fog”  nyilatkozta Markus Heldt.

Jürgen Huff, a Funkcionális Növényvédelmi ágazat alelnöke részletesen bemutatta a portfólió bővítését. A BASF-nek a hagyományos növényvédelmen túli megoldások kidolgozására létrehozott új üzletága – a Funkcionális Növényvédelem – jelentős mértékben kibővíti a termelőknek kínált megoldások körét, fontos szerepet vállalva a vetőmagcsávázás és a biológiai növényvédelem területén.

„A BASF kutatási kapacitásának és innovatív termékportfóliójának köszönhetően a Funkcionális Növényvédelmi ágazat kivételes módon profitál a komplex vegyipari és biológiai kutatások eredményeiből”  mondta Jürgen Huff. „Mindezek segítségével új mezőgazdasági lehetőségeket tárhatunk fel, például a talajgazdálkodás területén, ahol a talaj víz- és tápanyag-gazdálkodását javító termékek létrehozásán dolgozunk.”


A talajkezelés központjában a vízgazdálkodás áll. A cél olyan termék létrehozása, amely javítja a növény növekedési feltételeit a talajban való vízeloszlást optimalizáló technológiával – így segítve a növényt a víz hatékonyabb felhasználásában a terméshozam javítása, és az öntözés csökkentése érdekében. Az új terméket még ebben az évtizedben bevezetik.

A másik fontos terület a tápanyagbiztosítás, vagyis a nitrogénveszteség csökkentése a növények jobb tápanyagellátása érdekében. Ezt célozva a BASF létrehozta a LIMUS technológiát: a hatóanyagot a műtrágyába keverve, és azzal együtt kijuttatva egyenletesebbé téve a nitrogénfelvételt. A technológiát várhatóan 2015-ben vezetik be.

 

A vetőmagmegoldások tekintetében a BASF több összetevőt kombinál, amelyek együtt hatnak a vetőmagvédelem érdekében. Ezek az oltóanyagok, amelyek jobb tápanyag-ellátottságot, és nagyobb életerőt biztosítanak – kémiai és biológiai növényvédelmi eszközök (a betegségek és rovarkártevők ellen), polimerek (amelyek növelik a bevonat nagyobb stabilitását, csökkentik az aktív hatóanyagok szétporzását, lehetővé teszik a jobb vethetőséget és a vetőmagáramlást) illetve a színezékek (amelyek jobb láthatóságot és megkülönböztethetőséget biztosítanak).

Növénygondozás tekintetében a bio gombaölő- és rovarölő szerek kerültek előtérbe. Ilyenek például a fonálférgek, azok a mikroszkopikus szervezetek, amelyeket permetezve, vagy talajba öntözve juttatnak ki, és számos rovar- illetve meztelen csiga- kártevő ellen kínál védelmet. Előnye, hogy gyors megoldást nyújt, és gombaölő- valamint rovarölő-szerek jelenlétében is alkalmazható.


 

Vincent Gros, a BASF európai, FÁK-országok, afrikai és közel-keleti Növényvédelmi divíziójának alelnöke előadásában a testre szabott megoldásokról beszélt. A BASF vállalati sikereinek egyik fő tényezője a termelők elköteleződésének ösztönzése. A kezdeményezések három fő területre irányulnak: személyre szabott mezőgazdasági tanácsadásra, kockázatcsökkentő szolgáltatásokra, és globális termelői hálózatokra. A BASF az európai piac diverzifikált jellegére tekintettel számos termékmegoldást és szolgáltatást fejlesztett ki a technológiák és szakismeretek piacok közötti gyors áramlásának érdekében. Az egyik legjobb példa a BASF biodiverzitási termelői hálózata szerepének illusztrálására – amelyben a vállalat aktívan együttműködik professzionális gazdákkal és független szakértőkkel – annak bemutatása, hogy a modern mezőgazdaság, és a helyi vadvilág/növényvilág védelme tökéletesen megfér egymás mellett.

„A meglévő kezdeményezések bővítése, valamint új kezdeményezések kidolgozása mellett nagy hangsúlyt fektetünk a vezető mezőgazdasági vállalatokkal történő stratégiai kapcsolatok létrehozására és fenntartására”  nyilatkozta Vincent Gros. „Azzal tudjuk a legjobban támogatni a termelőket termésük minőségének és mennyiségének javításában, illetve termelési kockázataik csökkentésében, ha a helyi igényeknek megfelelő, személyre szabott megoldásokat kínálunk nekik.”

A vállalat a 2013–2017-es időszakban megduplázza a gyártóüzemekre szánt éves befektetéseit, amely így az eredetileg tervezett 150 millió euróról több mint 300 millió euróra növekszik. Ezen emelkedés többek között a német piacon forgalmazott, nagy népszerűségnek örvendő F500® és Xemium® gombaölőszer-hatóanyagok, valamint az Egyesült Államokban gyártott, kulcsfontosságú gyomirtó szernek minősülő dikamba és Kixor® gyártási kapacitásának bővítését fedezi. A BASF világszerte – de legfőképp Ázsiában – több helyszínen is tervezi új formuláció-előállító üzemek létesítését, illetve a meglévők bővítését. A növekedéshez várhatóan nem csak a Xemium, hanem az ígéretes új gyomirtó szerek, és gyomirtószer-ellenálló megoldások, valamint a Funkcionális Növényvédelmi ágazat termékei is hozzájárulnak.

Képgaléria és Videó: www.agronaplo.hu/szemfules/basf-globalis-sajtokonferencia-kepekben

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!