Vas utánpótlás Librel kelátokkal

Agro Napló
Köztudomású, hogy minden növénynek szüksége van a vasra. A vas hiánya rendellenességek okoz a fotoszintézis folyamatában és a közismert sárgulásos (klorózisos) tünetek megjelenését eredményezi. A vas hiánya egészségtelen növényi fejlõdéshez, beteg növényekhez és alacsony terméshez vezet. Ez a probléma különösen gyakran és erõteljesen jelentkezik a hajtatásban (dísznövény) és a meszes, lúgos talajokon (szõlõ és gyümölcs kultúrák). A magas pH-n a talaj természetes vas tartalma oldhatatlan (vas-hidroxid, vas-oxi-hidroxid) csapadékot képez és így hozzáférhetetlenné válik a növények számára.
A tőzeg alapú és egyéb mesterséges termesztő közegekben szinte minden tápanyagot - így a vasat is - kívülről kell bevinnünk. A nem kellően stabilis vas vegyületek reagálnak a mûtrágyák foszfát tartalmával és oldhatatlan a növény számára nem felvehető csapadékot képeznek. A lombkezelést általában gomba- vagy kártevő elleni védekezéssel egymenetben végezzük. Ekkor, ha a vaskészítményünk a permetlében reakcióba lép a növényvédő szerrel, nem csak a vas utánpótlása válik problematikussá, hanem a peszticid hatékonysága is csökken.. A vas utánpótlás problematikája szinte minden növényi kultúrában jelentkezik, de különösen hangsúlyos gyümölcs, szőlő, zöldség, dísznövény és erdészeti kultúrák esetében.
A vas utánpótlás során milyen lehetőségeink vannak? Kivihetjük a vasat só, komplex vegyület (poliflavonok, ligninszulfonsavak, citrom sav stb.) és egy speciális, stabilis komplex vegyület - kelát - formában is. A vas sók (elsősorban a vas-szulfát) és a nem kelát komplex vegyületek a legtöbb esetben magukban hordják az előbb felsorolt problémákat. Így pl. hatásos talaj kezelés meszes talajon nem végezhető só vagy komplex vas vegyületek alkalmazásával. Ezen készítmények gyakran égetnek, és növényvédő szerekkel sem igazán kombinálhatók. Előnyük a kedvező áruk. Ez azonban csupán a Ft/kg értéket vizsgálva igaz, és nem vonatkozik a kezelés költség/eredmény mutatóira. A vas utánpótlás eredményesen, reprodukálhatóan technológiai szinten csak kelátokkal végezhető. A különböző kelátok különféle vas tartalommal, különféle stabilitással és ennek megfelelő árral állnak rendelkezésünkre.
A Librel-LibFer vas kelátok (I. Táblázat) a vas utánpótlás területén a legszélesebb választékot nyújtják, és segítségükkel a lehető legoptimálisabb, legkedvezőbb költség vonzatú technológia alakítható ki.
A Librel-LibFer vas kelátok leírása
A Librel Fe-Lo, a Librel Fe-DP és a LibFer SP korszerûen formulázott (por szegény mikrogranulátum), szuper víz oldható vas kelátok. A termékek stabilitása - és így a felhasználhatóság pH tartománya - a táblázaton belül lefelé növekszik. Ezen paraméterek meghatározzák, hogy az egyes készítmények hogyan, és milyen körülmények között használhatók. A Librel Fe-Lo egy EDTA kelát, pH 6.5-ig stabil, tehát alapvetően lombkezelésre alkalmazható. A Librel Fe-DP egy DTPA kelát, pH 7.5-ig stabil, így talajkezelésre és hidrokultúrában ezen pH értékig alkalmazható. Mivel a hajtatásban a pH a legritkább körülmények között haladja meg ezen értéket, és a termék ára is kedvező, ezért a Librel Fe-DP a világ hajtatásának kedvelt vas forrásává vált. LibFer SP nagy pH stabilitású (tetszőleges pH-n alkalmazható) EDDHA kelát, ezért a meszes, lúgos talajokon javasolt a felhasználása. Az elmondottak alapján szinte minden termelő kialakíthatja a számára legmegfelelőbb vas utánpótlási technológiát. Néhány javasolt példa:
Hidrokultúra, dísznövény termesztés, a közeg pH=6,8 - Librel Fe-DP kezelés, a növény igénye alapján folyamatosan a tápoldatban adagolva Szabad földi levél dísznövény termesztés, a talaj pH=8 - LibFer SP kezelés, időszakonként beöntözéssel Szőlő termesztés közepes vas utánpótlású, nem lúgos talajon - Librel Fe-Lo lombkezelés valamely gomba elleni kezeléssel egy menetben Szőlő termesztés lúgos, meszes talajon - LibFer SP a gyökérzónába bedolgozva és szükség szerinti Librel Fe -Lo lombkezelés valamely növényvédelmi kezeléssel egy menetben.
Összefoglalva elmondhatjuk hogy a Librel-LibFer kelátok segítségével, a kultúránk vas igényének és a termesztő közegünk pH-jának ismeretében, a rendelkezésre álló kijuttatási eszközeink figyelembe vételével a legkedvezőbb költségû, legkényelmesebb, vas utánpótlási technológia alakítható ki - amit némi túlzással úgy is mondhatunk, hogy kialakíthatjuk a vas utánpótlási stratégiánkat.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Stabilnak ígérkezik idén a tejpiac

Stabilnak ígérkezik idén a tejpiac

Stabilitás jellemezheti idén a tejpiacot, a világpiaci folyamatokból arra lehet következtetni, hogy a nyers tej felvásárlási ára kismértékben emelkedi...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!