Turisztikai kiállítás és konferencia Kaposvárott

Agro Napló
Hat éve hagyomány, hogy a Kaposvári Turisztikai Kiállítás és Konferencia rendezvényeit a Kaposvári Farsangi Napokkal együtt tartják. Az idei események azonban minden eddiginél nagyobb sikert arattak. 222-en vettek részt a "Turizmus helye és szerepe a Széchenyi tervben" címmel megtartott konferencián, ez a szám több mint az elmúlt években. A kiállításon 59 standon, száz turizmussal foglalkozó cég jelent meg. 11 ország mutatkozott be: Ausztria, Ciprus, Franciaország, Horvátország, Lengyelország, Németország, Olaszország, Srí Lanka, Románia, Svájc, Tunézia. Az ANTOR jelenlévõ tagjai bejelentették, hogy jövõre közös bemutatókat is tartanak saját országaik turisztikai lehetõségeirõl.
A horvát kiállítók felsőfokon beszéltek a kaposvári részvételükről, sok-sok ismerős arccal találkozhattak, akik évek óta igénybe veszik az ő általuk propagált horvát üdülési lehetőségeket. A Varazsd megyei Tourinform kezdeményezése nagy sikert aratott. Először tettek kísérletet a vallási turizmusra, különböző kegyhelyeket népszerûsítettek, úgy tünik ezekre a programokra lesz igény. Erdélyből 15 településről 18-an voltak ott a kiállításon a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének szervezésében. Először volt jelen a Székelyudvarhelyi Tourinfo, amely rendkívül kedvező szállodai és ifjúsági turisztikai lehetőségekkel nyerte el a kiállítás látogatóinak a tetszését. Úgy nyilatkoztak, hogy jövőre is itt szeretnének lenni és erre nemzeti programmal készülnek.
A kis régiók is nagyobb számmal és gazdagabb programmal jöttek. Nagyatád, Rinya mente, Pogány-völgye, Boronkai régió, Zselica Szövetség, Szenna, Balatonboglár, Balatonlelle, Fonyód, Csurgó, Drávamenti Kistérségi Társulás, valamennyien bemutatták tájjellegû ételeiket, boraikat. A kiállítás látogatói ismét meggyőződhettek arról, hogy szépet látni, kellemesen pihenni nem kell Kaposvártól messze menni. A kis régiók bemutatták a horgászat-vadászat, a lovas és falusi turizmus egyszerû, de a megyén belül könnyen elérhető területeit is. Sokan keresték fel Kaposvár Megyei Jogú Város önálló, századelőt idéző, egyedien berendezett kávéházát, ahol korhû ruhába öltözött hostessek a kávé mellé készségesen nyújtottak információkat a környék turisztikai értékeiről.
Meglepő látványossággal rukkolt elő a Királyi Szakácsok Hagyományőrző Egyesülete. A tavalyi győztes Királyi Szakács mutatta be a nyertes menüt. Míg főtt az étel, népviseletbe öltözött parasztasszonyok pogácsát, perecet, fánkot osztogattak az érdeklődők között.
Az idei, február 23-25.-e közötti kiállításon 15 utazási iroda vett részt, Dél-Dunántúl minden borvidékéről eljöttek a Borutak, ezt az AMC kezdeményezte. A turisztikai kiállítás sikerét mutatja, hogy az ország minden régiója képviseltette magát. Három marketing igazgatóság, négy tourinform iroda, négy szálloda /ebből három szállodalánc/, három gyógyfürdő, egy horgász és egy vadásztató cég. Érdemes szót ejteni a kísérő rendezvényekről is. Ezeken a kiállítók és a meghívott szakmai vendégek vettek részt és nyerhettek betekintést a Zselic turisztikai lehetőségeibe. Volt például szakmai találkozó az országos turisztikai és a helyi média, valamint a RIB képviselőivel. Ennek az eseménynek az ötletadója és egyben a háziasszonya is Repkáné Eszterhai Ildikó, az AMC Dél-Dunántúli Kirendeltségének a vezetője volt. Csak néhány ebből a gazdag programból.
A résztvevőket körútra vitték a Surján-völgybe. Szentbalázson megnézték a helyi iskolások ötvösmunkáit, Bőszénfán a szarvastenyésztő farmot, ahol vadételekkel várták őket. A következő állomás Kistótváros lovas centruma volt, innek az ország egyedülálló gyermekes családok szállodájába vezetett az út Bőszénfán és nem kerülték el a ropolyi vadászházat sem, ahol a térség összes polgármestere várta a "vándorokat", de adott mûsort a vendégeknek a zselicszentpáli asszonykórus is.
Jól sikerült kísérő rendezvénye volt még a kiállításnak a királyi szakácsok étkeiből a gasztronómiai bemutató, a bányai boszorkányavató, a lovas show a Pannon Lovas Akadémián, a szennai népies ételkóstoló is.
Végeredményben elmondható, hogy a kaposvári turisztikai kiállítás országosan és nemzetközileg is figyelemre tarthat igényt, a szervező a Kapos Expo KFT. pedig már a jövő évi, következő kiállításra készül újabb meglepetésekkel.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. május 21. 05:58
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06