2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Versenyben a zöldségkertészek is

Agro Napló
Szeszélyes az idei tavasz is. Most sem lehetett kiszámítani a tél hidege után mikor érkezik meg a meleg és mennyire lesz egyenletes. A primõrök piaci megjelenésének ideje pedig nagyban függ az idõjárástól.
Az elmúlt év áprilisától eltérően az idei hideg, és csapadékos. Egyes kertészek már húsvét előtt készen voltak az előnevelt palántáikkal, amit azóta sem tudtak kiültetni a szabadföldbe. Pedig gazdánként 30-40 ember várja az alkalmas állapotot, amikor el lehet kezdeni a munkát. Ha már elindulhat a munka, rövid idő alatt kellene elvégezni a dinnye, csemegekukorica, uborka, paradicsom, étkezési tök, stb. ültetését. Ezt megelőzően le kell takarni a talajt síkfóliával, az ültetést követően pedig fólia-alagúttal. Rövid idő alatt mindez elképzelhetetlen hagyományos módszerrel, elengedhetetlen a gépesítés.
A magyar mezőgazdasági-gép kínálat rendelkezik a technológia elvégzéséhez minden elemmel. A 30-40 ember munkáját le lehet, és le kell csökkenteni 5-6 főre, a szezonális munkák elvégzési idejét pedig néhány napra. Ez a lehetőség kínálkozik kertészeinknek a továbblépésre, a versenyben maradásra.
Ebben a kiélezett versenyben tehát meg kell mérkőzni az időjárással, és a termelőtársakkal is. Aki az elsők között fejleszt, élen marad.
Kis Pál
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!