Új ösvényeken Tíz éves az Axiál

Agro Napló
Az Axiál története mindössze tíz éves. 1991 nyarán a Harsányi család Bt-t alapít Baján. A vállalkozás elsõsorban ZTS és Zetor traktorok alkatrészeinek forgalmazójaként vált ismertté az országban.1994-tõl a vevõk igényeihez igazodva bõvítik a kínálatot az erõ- és munkagépek, illetve azok alkatrészeinek forgalmazásával és a szervízhálózat kiépítésével.1996-tól Kft.-ként mûködnek tovább. Jelenleg nyolc saját, négy bérelt telephellyel és egy cégképviseleti irodával rendelkeznek az ország különbözõ pontjain. Az Axiál Kft 100 %-ban a Harsányi család tulajdonában van, több mint 230 dolgozót foglakoztatnak, akiknek csaknem 30 %-a rendelkezik felsõfokú végzettséggel, többségük mezõgazdasági gépészmérnök.
A Kft rövid történelmében mérföldkő 2000 novembere, aláírják a Claas KgaA-mbft-vel az együttmûkődési szerződést, mellyel Magyarországon az Axiál Kft. képviseli kizárólagos joggal a Claas márkát. Még ez év decemberében gazdákra találnak az első Claas gépek.
Az eltelt tíz évről, az útkeresésről kérdeztük Harsányi Zsolt ügyvezető igazgatót. Ötven ezer forinttal kezdtük a Bt-t, Kft.-re akkor még nem tellett. Cégünk törzstőkéje 50 millió forintra emelkedett. Elégedett vagyok, persze sok mindent másként csinálnék már, de ezzel azt hiszem mindenki így van. Az élet szigorú tanítómester. Egyszer hallottam Soros György nyilatkozatát, aki azt mondta, hogy ő a tőzsdén 50 %-ban nyer, 40 %-ban veszít, a különbözetből milliárdos lett. Itt Magyarországon jobbnak kellett az aránynak lenni, mert különben tönkre megy az ember. A léc pedig egyre magasabb és csak azok tudnak érvényesülni, akik átférnek alatta. Régebben ha valaki a Zsigulit jobb oldali tükörrel kérte, nyolc év után sem tudták leszállítani. Ma pedig ha a partner megrendel egy mezőgazdasági gépet, szinte azonnal kompletten felszerelve szeretné elvinni. Nekünk ehhez kell igazodni, mert a percek, az órák drágák, nekünk is, a vásárlónak is. De hát ez a piacgazdaság.
A gond az, hogy pillanatnyilag a vevők, a partnereink még nem tudják miből ered a minőség, a megbízhatóság, kevésbé mérhető az ő számukra. 94-95.ben el kezdtek gazdálkodni, a rövid idő alatt nem lehetett kellő tapasztalatot szerezni, hogy mérlegelni tudják, hogy nekik mi az előny. Nem olyan régen jártam egy gazdálkodónál Baranyában. A vele való beszélgetéskor döbbentem rá: eszébe nem jut, mit jelent számára a jó minőségû gép mellé az a tény, hogy egy karnyújtásnyira ott az alkatrész, hogy napi kapcsolatban van velünk az anyagbeszerzője, napi kapcsolatban van velünk ő maga is. Nem gondol arra, hogy mit jelent a háttérbiztonság. Az is igaz, hogy ma már egyre többen gondolkodnak úgy, hogy nem az olcsó az olcsó. Eljut az emberek tudatáig az, hogy nem olcsót akarnak venni, hanem jót, mert ezzel lehet eredményesebben gazdálkodni. Talán azt sem tudja mindenki, hogy tőlünk az alkatrészeket úgy kapják, hogy mi importáljuk és közvetlenül a vevőhöz szállítjuk. Tehát kimarad egy lépcső, így meglehetősen olcsóbban tudjuk adni.
- Mint mondta napi kapcsolatban vannak a partnerekkel. Ha szükség van rá, azonnal mennek. Nem régen vásároltunk újabb húsz autót, így jelenleg több mint ötven szervizesünk van, akik a helyszínen is végeznek javítást. És természetesen minden telephelyünkön van szerviz mûhely. Minden éjszaka szállítunk minden egyes boltunkba alkatrészeket. Bajáról éjféltől három óráig indulnak a teherautók, néhány óra alatt tehát ott a segítség. És akkor még nem szóltam arról, hogy cégünk minden telephelyén IBM- alapú kábelezési technológia szolgál mind a számítógép- mind a telefonhálózat alapjaként, így az egyes csatlakozási pontok funkciója szabadon megválasztható. Az egyes telephelyek on-line módon 128 Kbit/s sávszélességû bérelt vonalakkal kapcsolódnak a központhoz. Üzleteinkben saját fejlesztésû, a központi adatbázisból értékesítő, terminál kapcsolaton keresztül számlázó rendszer mûködik. Telephelyeink ISDN telefonvonalakon érhetők el, dolgozóink elektronikus levélcímekkel rendelkeznek. Mi változatlanul úgy hisszük, hogy az első gépet a kereskedő, a másodikat pedig a szolgáltatás adja el. Az elmúlt tíz évben sokszor megmérettettek. Legutóbb április elején az AGRO+Mashexpo-n, ahonnan egy nagydíjjal tértek haza.
Jó érzés ez a nagydíj, amit a Manitou teleszkópos rakodógéppel nyertünk el. A vásárlók szeretik, hiszen 1998 óta több mint 150-et adtunk el. Bebizonyosodott, hogy mennyire jó hasznát veszik a magyar mezőgazdaságban is ezeknek az anyagmozgató gépeknek. Meggyőződésem, hogy ezt a programot a jövőben nemcsak a mezőgazdaságban, hanem például az építőiparban is használni fogják. A Manitou-val vezetők vagyunk a mezőgazdasági rakodógép piacon az országban, az idén már több mint negyvenet adtunk el belőle. Örömünkre szolgál, hogy minden második teleszkópos rakodó, amit értékesítenek Magyarországon, az Manitou és hogy ott is bennünket választanak, ahol egy-két éve még nem mellettünk döntöttek. Fontosak ezek a bemutatkozások, kiállítások. Ha hívnak bennünket, szívesen megyünk, különösen oda, ahol mûködés közben, bemutatókon tudjuk megismertetni hasznos gépeinket. Vannak e új híreik?
Mi most akkorát léptünk, ami nem sokszor adatik meg az életben, a forgalmunk közel megduplázódott. Ehhez a szerviz szolgálatunkat igazítjuk, ez nagyon fontos. Mire ez az újság megjelenik megnyílik új alkatrész áruházunk Debrecenben, ezzel a Kelet-Magyarországi alkatrész értékesítést szeretnénk erősíteni. Nagyon erősnek tartjuk Hajdú-Bihart, jó mezőgazdasága van, jó termelőkkel, fizetőképes piaccal. Őket szeretnénk közelebb juttatni a szolgáltatásainkhoz. Ûnnepélyes megnyitóra nem igen lesz időnk, hiszen a májusi mezőgazdasági munkák miatt ezekben a hetekben egy átlag hónapnak a kétszeresére emelkedik a forgalmunk. Annyi lesz a dolgunk, hogy nem igen tudunk majd ünnepelni. Magyarországon 4000 Claas kombájn dolgozik, ezeknek a felújítása, alkatrész ellátása a mi feladatunk. A kilós kenyérre valóból 60 dekát ezek a gépek vágnak le, és hogy ez megtörténhessen zökkenőmentesen, ezért dolgozni kell.
Az Axiál nem a jól kitaposott utakat követi, persze az a könnyebb. Mi mindig új utakat, ösvényeket keresünk, arra próbálunk menni, amerre még nem járt senki és hagyunk magunk mögött egy ösvényt, amelyen követhetnek bennünket, de mi szeretünk elől járni.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Mindig lehet rájuk számítani!

Mindig lehet rájuk számítani!

Az állattartó telepen a CLAAS QUADRANT nagykockabálázókra esküsznek. „Addig hajtjuk őket, amíg csak el nem nyűjük.” Első gépüket 180 ezer bála után kü...

Az új CLAAS AXION 900 sorozat

Az új CLAAS AXION 900 sorozat

Erő, hatékonyság és kényelem – a CLAAS AXION 900 e három tulajdonságáról ismert 2011-es bevezetése óta. Mindamellett, hogy megfelel a Stage V kipufogó...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?