SOFTER rövidtárcsa Új talajművelő eszköz
a magyar piacon

Agro Napló
Az EURO-ÖKO FARM PROJEKT Kft. által forgalmazott Farmet talajművelő eszközök közül a magyar piacon minden kétséget kizáróan a magágykészítő kompaktorok, illetve a szántóföldi kultivátorok a legismertebbek. Az elmúlt évek során a cseh gyártó termékpalettája jelentős mértékben kiteljesedett, amelyből jelen írásunkban a Softer rövidtárcsákat mutatjuk be.

Legyen szó tarlóhántásról, tarlóápolásról, vetés előtti talaj-előkészítésről, vagy szántáselmunkálásról – a gazdálkodó a Softerben ideális munkaeszközt talál. A kifinomult, karbantartást alig igénylő kialakítás, a kiváló ár-érték arány és a sokoldalú felhasználhatóság teszi kedvező választássá a gépet a gazdálkodók számára. A Softer a megfelelő méretű erőgéppel összekapcsolva alkalmas a nagy sebességű munkavégzésre, ezáltal kimagasló területteljesítményre képes. Ez különösen fontos a nyári tarlóhántás esetében, amikor a talaj a késve elvégzett műveletek miatt nagy mennyiségű nedvességet veszíthet.


A rendelkezésre álló munkaszélesség-választék lehetővé teszi, hogy 90–500 LE közötti teljesítménytartományban, méretben megfelelő munkaeszközt ajánlhassunk az erőgépekhez. A Softer függesztett kivitelben 3; 4,5 és 6 m-es, félig-függesztett kivitelben 4,5; 6; 8 és 11 m-es munkaszélességben készül. A 3 m-nél szélesebb változatok hidraulikusan felcsukható vázzal rendelkeznek. A kompakt felépítésnek és ötletes összecsukási mechanizmusnak köszönhetően a szállítási szélesség még a 11 m-es Softernél sem haladja meg a 3 m-t, a szállítási magasság pedig a 4 m-t. A gép rövid felépítése munkavégzés közben kiváló mélységtartást és stabilitást, a táblavégeken pedig jó manőverező képességet és gyors fordulást eredményez.

A Softer fő munkavégző elemei a két sorban, gumibakos biztosítással felfüggesztett csipkés tárcsák, amelyeknek átmérője 510 mm. A tárcsák nagy erővel nyomódnak a földbe, ami megfelelő talajba hatolást eredményez még kötött, illetve kiszáradt talaj esetén is. Az optimalizált geometriájú tárcsák kiváló minőségben dolgoznak és a növényi maradványok jelentős részét bekeverik a felső talajrétegbe. A tárcsák hosszú élettartamú, karbantartásmentes csapágyazással vannak ellátva. A tárcsatávolság egy soron belül 24 cm, amely lehetővé teszi a növényi maradványok akadálytalan átáramlását. A szélező tárcsák külön-külön magasságállíthatóak, így akadályozzák meg a bakhátképződést, illetve a talaj oldalirányú kiszórását. A Softer ideális munkamélység tartománya 5–12 cm, a kiválasztott munkamélység egyszerűen beállítható a távtartó klipszek segítségével. Ezek különböző kombinációival 11 féle művelési mélységet választhatunk. A tökéletes talajkövetés érdekében 6 m-es munkaszélességtől felfelé front támkerekek is rendelhetőek a gépekhez.


A művelés utáni nedvességveszteség minimalizálásáról, a rögtörésről és a megfelelő visszatömörítésről a lezáró hengersor gondoskodik. Az adott talajtípushoz leginkább megfelelő lezáró egységet 7 féle hengertípusból választhatjuk ki, amelyek a következőek lehetnek: csőpálcás, szegmentált, dupla cső/laposvas pálcás, gyűrűs, LTX profilos gumi, dupla gyűrűs vagy tárcsás henger.

A Farmet a Softer rövidtárcsák gyártása során is alkalmazza a 2008-ban bevezetett eXtra STEEL Line technológiát, ami optimalizált vázszerkezet kialakítást és extra szilárdságú anyagok beépítését jelenti a terhelésnek kitett pontokon, illetve az állító mechanizmusoknál.
Az eXtra STEEL Line technológia következtében a gépek tömege kisebb lett, élettartamuk meghosszabbodott, a karbantartási és javítási idő szükséglet lecsökkent.

A kiváló minőségű anyagok használata párosul a legkorszerűbb gyártási eljárásokkal: a lézer-, illetve plazmavágógépek, a hegesztőrobotok, a porfestés, a szigorú anyagvizsgálati- és minőségbiztosítási eljárások mind azt a célt szolgálják, hogy a gazdálkodók megbízható, tartós, kiváló minőségű talajművelő gépekhez jussanak és hosszú távon elégedettek legyenek a gazdaságukba bekerült Farmet eszközökkel. A minőség iránti elkötelezettséget jelzi a Softer rövidtárcsákra adott 2 éves gyártói garancia is.

A magas színvonalú alkatrész- és szervizellátást, valamint a teljes körű ügyintézést (tanácsadás, értékesítés, finanszírozás) a magyarországi importőr, az EURO-ÖKO FARM PROJEKT Kft. biztosítja.

Dr. Szabados Tamás

A cikk szerzője: Dr. Szabados Tamás

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Mindig legyen egy ütőkártya a kézben

Mindig legyen egy ütőkártya a kézben

Reméljük mindenki egészségben megérkezett ebbe a meleg újévbe. Az időjárás akár március elejei is lehetne. A németek sem maradtak kormány nélkül, csak...

Megújult a Horsch Joker rövidtárcsa

Megújult a Horsch Joker rövidtárcsa

A csapból is a koronavírussal kapcsolatos mindenféle információja folyik. Mennyire agresszív, maradj otthon, mossál kezet, mi lesz most! Sokan a nagy...

Trelleborg at Agritechnica 2019

Trelleborg at Agritechnica 2019

Trelleborg Joins Massey Ferguson in the Extraordinary “MF NEXT Concept Tractor” / Trelleborg proudly Announces a Long-term Partnership with Agricolus...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?