2024. május 3. péntek Tímea, Irma

Massey-Ferguson információk

Agro Napló
I.- MF újdonságok az idei "SIMA" kiállításon. Párizsban 2001. 02.18-22 között rendezték meg Európa legnagyobb mezõgazdasági gépkiállítását. A rendezvényen, hazai gyártmányként - az MF gépek- a legnagyobb területen mutatkoztak be, a többi AGCO-hoz tartozó géppel együtt. Láthatók voltak az MF traktorok, kombájnok, bálázók, egyéb munkagépek, valamint a Fendt traktorok és a kombájn is. A Top-Farm KFT. partnerei részére lehetõvé tette a vásár megtekintését, vevõink a helyszínen láthatták elõször a teljesen új típusokat, valamint az idei gyári továbbfejlesztéseket.
Szántóföldi traktoroknál itt mutatkozott be az új rugózott mellsőhíd rendszer (QuadLink), az üléskarfába épített központi joystick-os hidraulika vezérlő egység (SMS), valamint a menetsebességet automatikusan kapcsoló rendszerek (AutoDrive és SpeedMatching). Kertészeti traktorok kategóriában teljesen megújult a korábbi sorozat, 6 fajta speciális traktor szerepel a kínálatban, 55-95 LE közötti teljesítményben és 1,0-1,2-1,3-1,4-1,5 méteres, teljes szélességi méretekben. A teljesen új 3300-as sorozat, a "prémium traktor" a szőlő és gyümölcs termelő gazdaságok részére, sokrétû feladataikhoz. Kombájnok közül szerepelt a továbbfejlesztett, hagyományos keresztdobos 7200-as széria és a speciális, axiál dobos 8780-as széria is. Ezen utóbbinak kiváló gyakorlati méréseredményei vannak már Magyarországon, többek között vetőmagborsó betakarításban is. Szerepel még a kombájn kínálatban a CEREA típus is, amely 390 LE motorral, 7,7 méteres asztallal, 8 szalmarázóládával és 10,5 köbméteres magtartállyal rendelkezik. Bálázógép is szerepelt a kiállításon. Az MF 187 típusú gép nagyméretû kockabálákat készít a papírgyári igényeknek megfelelő méretekben, a versenytársakhoz képest kisebb meghajtóerő igény mellett.

II.- MF traktorgyár - gyárlátogatás:

A párizsi kiállítás után az MF kereskedők és a vevőik a gyárat keresték fel Beauvaisban. Ebben az üzemben az Európai kivitelû, szántóföldi traktorokat gyártják, 75-260 LE közötti kategóriákban, de készítenek többek között USA szabvány szerinti gépeket is Amerikai vevők számára (White hálózatnak) és készítenek Japán megrendelésre is (Iseki hálózatnak). A gyárban lehetőség volt végigkövetni az összes gyártási folyamatot, a részegységek minőségellenőrzését, a készreszerelt fődarabok számítógépes tesztelését és a különféle kivitelû gépek összeszerelését a szalagon egymást követve. A gépeket kísérő lapok alapján történik a különféle opciók felszerelése, a papírokból mindenki láthatta, hogy a megrendelők a világ minden földrészét képviselik. A készre szerelés után a gépek saját keréken mennek a komputeres végellenőrzésre, komplett funkció vizsgálatra, melyről mindegyik vizsgalapot kap. A traktorba beülve résztvehettünk egy ilyen utolsó nyúzópróbán. A konkrét gyártási folyamat bemutatása után az ujdonságokról kaptunk elméleti ismertetést a képzési központban, majd az elmondottakat a gyakorlatban is kipróbálhattuk a rendelkezésünkre bocsátott gépeken. Vevőink gyakorlati tapasztalatok birtokában vettek részt a szakmai programokon, hiszen mindannyian MF traktor tulajdonosok. Hozzászólásaikkal elősegítették, hogy a gyártómû továbbra is az "üzemeltetőbarát" gépek előállítását tekintse fő feladatának, és a kategóriában szerzett tapasztalatát - vezető szerepének megőrzésére - fordítsa. A vásárlók egyre inkább értékelik, illetve jutnak olyan helyzetbe, hogy értékelhetik ezen törekvéseket és választják a minőséget, gazdaságosságot. Cégünk székhelyén már minden típusra vonatkozóan (85-110-130-185-230 LE) rendelkezünk referencia üzemmel.

Kiss László

Top-Farm
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!