Agrio bemutatkozik

Agro Napló
Sokéves sikeres közép- és nyugat-európai pályafutás után Magyarországra is megérkezett az AGRIO kiváló minõségû szántóföldi permetezõgépeivel. Mivel nálunk még nem olyan ismert e név, örömmel vettük a lehetõséget a bemutatkozásra.

Az AGRIO céget három fiatal mérnök alapította 1992-ben Csehországban. Korábban t.sz.-ben dolgoztak növényvédelmi felelősként, majd németországi gyakorlataik során szerzett tapasztalataikat felhasználva régi permetezőgépek felújítására saját céget hoztak létre. Eközben azt látták, hogy a rendszerváltás után az országot elárasztó nyugati gépek jelentős része a nagyobb gazdaságokban hamar felmondja a szolgálatot, s állandó szervizük komoly gondot okoz. Ezért 1993-ban felkerestek egy német céget, amely permetezőgépeit nagyüzemek és szolgáltatók számára fejlesztette ki, s megvásárolták tőlük azt a szabadalmat, amely alapján az AGRIO szórókeretek ma is készülnek. Mára a régi permetezők felújítása mellett a cég termelésének nagyobb részét a saját gépek gyártása teszi ki, s éves forgalma meghaladja a 3,5 millió német márkát, amelynek több mint 50 %-a export (pl. Németország). Saját leányvállalatokat hozott létre Szlovákiában, Lengyelországban, s ez év őszén Magyarországon is. A magyar közönség előtt az OMÉK-on mutatkoztunk be először, majd egy országos bemutatósorozat keretében mûködés közben is megismerhették permetezőinket az érdeklődők.

Az AGRIO gépek sikerüket kiváló minőségüknek és hosszú élettartamuknak köszönhetik. A szórókeret sajátossága különleges (egypontos) felfüggesztése és rugózása. Mivel a keret az alváztól függetlenül mozog, egyenetlen terepen is mindig vízszintesen halad, elkerülve ezáltal a szélek talajba való becsapódását, s biztosítva a permetlé egyenletes kiszórását. A keret megdöntésével a gép domboldalon is használható. A sérülések elkerülése miatt igen fontos a megfelelő rugózás mind a munka alatt, mind pedig szállítás közben.

Korszerû, gazdaságos gépi munka – legyen az vetés, mûtrágyaszórás, permetezés vagy betakarítás – ma már elképzelhetetlen mérő-és jelzőberendezések nélkül. A vezetőfülkében elhelyezett monitorok lehetővé teszik a folyamatos ellenőrzést (pl. haladási sebesség, kijuttatott vegyszer menynyisége, szemveszteség, stb.), így az eltérések időbeni korrigálását, míg egy fedélzeti computer és megfelelő szabályozó-berendezés segítségével a munka közbeni automatikus szabályozás is megvalósítható. Az AGRIO Magyarországon a számítógépeiről és monitorjairól híres dán LH AGRO cég termékeinek kizárólagos forgalmazója.

A szakemberek szerint a jövő útja hazánkban az üzemméretek koncentrálása, s mindenekelőtt a hazai mezőgazdasági technika megújítása. Igen fontos lépés a permetezőgépek kötelező időszakos mûszaki, ill. környezetvédelmi vizsgálatának 2003 január 1-től történő bevezetése (addigra befejeződik a gépek jegyzékbe vétele). Amíg az észlelt hibákat (pl.szórásegyenetlenség, csepegés, szivattyú hibái, stb.) el nem hárítják, a gép nem kap engedélyt (“matricát”) a további üzemeltetésre. Érdemes tehát új gép vásárlásánál már most odafigyelni a minőségre, hiszen ezzel később sok költséget lehet majd megtakarítani.

A jó minőségû, korszerû gépek megvásárlásának sajnos gyakran anyagi akadályai vannak. Az AGRIO gépek árait ezért igyekeztünk úgy kialakítani, hogy azok minél szélesebb közönség számára legyenek elérhetők. Bízunk benne, hogy hamarosan kiépülő országos hálózatunk segítségével mindenhova eljut majd ez a nyugaton már jól ismert és igen kedvelt technika.

dr. Domjánné Nagy Dóra – AGRIO Magyarország Kft.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. május 17. 10:03