2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

A kalászosok gyomirtása

Agro Napló
Közhely, de igaz: minden év más. Az õszi kalászosok gyomirtása eltérõ lesz a megszokottól, hiszen a viszonylag korai vetések és a tél hiánya igen nehéz helyzetet teremtett a gyomosodási viszonyok területén. Jellemzõ a T2 - es (a búzáéval azonos fejlõdési ütemet mutató) gyomnövények nagymérvû jelenléte, ráadásul a gyomnövények fejlettsége több helyen szinte elképesztõ. A megszokott megoldások valószínûleg csak részmegoldásokat jelentenek majd, sok termelõnek keserû tapasztalatokat nyújt majd a tradíció. Még van idõ gondolkodni és cselekedni!
Mit vegyünk figyelembe? A gyomirtás meghatározhatja az ágazat jövedelmezőségét. A gyomirtás ideje eldönti a hatékonyságot! A gyomirtó szer hatásának sebessége (a gyomnövények elpusztulásának sebessége) fontos szerepet játszik. A T2 - es és az évelő gyomnövények (pl. mezei aszat) együttes jelenlétére idén kicsi az esély. Az olcsó gyomirtószer nem biztos, hogy jó gyomirtószer! A hektárköltség fontos, de nem egyedüli szempont. Ne márkanevekben, hanem hatóanyagokban gondolkozzunk! A gyomflórához igazodó, házilag összeállított kombinációknak idén vélhetően nagyobb jelentőségük lesz. Megoldások: A kora tavaszi gyomirtásnál vegyük figyelembe, hogy a hormonhatású készítmények hatásukat csak tartósan 5 Co felett tudják maradéktalanul kifejteni. Válasszunk olyan készítményt, melynek eredményességét a hőmérséklet nem befolyásolja. Ilyen az AURORA® 50 WG. Ez a gyomirtószer 0 Co - tól használható, és a kamillafélék kivételével búza legnagyobb konkurenciáját jelentő T2 - es gyomnövények ellen hatásos, beleértve a ragadós galajt is, gyakorlatilag annak fenológiai fázisától függetlenül. Dózisa 30 g/ha. Előnye, hogy hatását 3 - 4 nap alatt tökéletesen kifejti. Kombinációs partnernek a Granstar® 75 DF - et javasoljuk 12 g/ha dózisban. A kombináció a teljes T2 - es és T4 - es kétszikû spektrum ellen hatásos. A később jelentkező évelők (mezei aszat, szulák) ellen hatékony megoldást jelentenek a hormonhatású készítmények. A JAMBOL® M 750 SL 0,8 - 1,0 l/ha, vagy a 2,4 D AMINSÓ® 450 SL 1,0 - 1,5 l/ha adagban az évelőkön kívül számos más gyomnövény ellen hatékony. Amennyiben a gyomirtásunkat későbbre halaszthatjuk, azaz „megvárjuk” az összes gyomnövényt akkor a MATRIGAL® nevû készítményt javasoljuk 3,0 l/ha adagban. Ez a gyomirtószer igen hatékony a vegyes, de nem túl erős gyomösszetétel esetén. Hasonló esetekben használható a Granstar® Combi is. Javasolt kombinációk: Aurora® 50 WG 30 g/ha + Jambol® M 750 SL 0,8 l/ha (ragadós galaj és mezei aszat dominancia) Aurora® 50 WG 30 g/ha + 2,4 D Aminsó® 450 SL 1,0 l/ha (ragadós galaj és mezei aszat dominancia) Aurora® 50 WG 30 g/ha + Matrigal® 3,0 l/ha (minden kétszikû gyomnövény ellen) Aurora® 50 WG 30 g/ha + Granstar® Combi (12 g Granstar® + 0,8 l Jambol®) (minden kétszikû gyomnövény ellen) Aurora® 50 WG 30 g/ha + Granstar® 75 DF 15 g/ha (ragadós galaj és kamillafélék dominanciája) Összefoglalva: Kísérjük figyelemmel tábláink gyomosodását. Ha tehetjük gyomirtsunk minél korábban, de készüljünk fel arra, hogy nem lesz jelen minden gyomnövény. A kombinációk összeállításánál a költségek mellett vegyük figyelembe a gyomirtószerek biológiai hatékonyságát, hőmérsékletfüggőségét, a gyomirtás sebességét is. A várható jó felvásárlási árak nem indokolják a minden áron való spórolást, így a gyomirtás hatékonyságának csökkenését.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A Gabonakutató bőtermő kalászosai

A Gabonakutató bőtermő kalászosai

A szegedi nemesítőház őszi kalászos gabonái közül több fajtát is tudunk javasolni a kifejezetten nagy termőképességű fajtákat kereső gazdáknak, melyek...

Fókuszban a durumbúza

Fókuszban a durumbúza

Egyre inkább keresi a piac a kemény búzát és meg is fizeti! Az idei évben szinte sose látott magasságokig szökött a durumbúza terménypiaci ára.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?