2024. május 16. csütörtök Mózes, Botond

A Betanal Progress OF felhasználása a cukorrépa gyomirtásában

Agro Napló
A Betanal Progress OF-et (BPrOF) ma már a cukorrépa vetésterület 70-75 %-án használják Magyarországon. Ez a készítmény jelenti a gyakorlatban a legtöbb cukorrépa táblán a gyomirtás gerincét. Ez nem véletlenül alakult így az utóbbi 3 esztendõben. Melyek a BprOF legfõbb tulajdonságai, amelyeknek népszerûségét köszönheti?
1. Széles hatásspektrum: a gyakorlat bizonyította, hogy a Betanal Progress OF kitûnő hatékonyságú a legtöbb magról kelő egy- és kétszikû cukorrépa gyom ellen megfelelő stádiumban alkalmazva. A legfontosabbak: disznóparéj-félék, libatop-félék, keserûfû-félék, csattanó maszlag, fekete csucsor, egynyári szélfû, ragadós galaj, kakaslábfû, muhar-fajok, ugari szulákpohánka, keresztesvirágúak, vadkender. A gyakori gyomfajok közül csupán néhány olyan van, melyek ellen a készítmény önmagában nem teljesen kielégítő hatékonyságú. Ezek az alábbiak: selyemmályva, árvakelésû repce, mezei acat, apró szulák, árvakelésû napraforgó, valamint a kamilla- és pipitér-fajok. Ezen gyomfajok erőteljes fertőzése esetén kombinációk javasolhatók, egyébként a BprOF hatékonysága önmagában kitûnő, nem kell kombinálni.

2. Rugalmas alkalmazhatóság: Egészen korai stádiumtól kezdődően (gyakorlatilag a kelés időszakától) a gyomirtási időszak végéig, hosszú időszakon át alkalmazható. Segítségével célzott védekezés valósítható meg: a védekezés idejét és a szükséges dózist (esetleges kombinációs partnert) a gyomosodás konkrét ismeretében tudjuk meghatározni. Igen könnyen kezelhető készítmény, viszonylag alacsony dózisokkal. Bármely más készítménnyel kompatíbilis, így a keverhetőség nem bonyolítja védekezési programunkat.

3. Gazdaságosság: Az eredményes gyomirtás alapja a gazdaságos cukorrépa termelésnek. Nagy értékû kultúra lévén a Betanal Progress OF alkalmazásának megtérülési hányadosa akár 5-6-szoros is lehet. A készítmény gyomirtási, szakmai oldalról lehetővé teszi a preemergens eljárás nélküli, ún. tisztán posztemergens cukorrépa gyomirtást. Amennyiben technikai felszereltségünk és egyéb körülményeink ezt megengedik, a BprOF használatának megtérülése még magasabb arányú lehet.

A továbbiakban következzen néhány, a gyakorlat által kialakított tanács az alkalmazási körülményeket, a felhasználandó dózisokat és kombinációkat illetően:

A fejletlen cukorrépa bizonyos stressz körülmények között érzékeny lehet a posztemergens gyomirtó szerekre (bármelyikre). Éppen ezért a kezelések során igyekeznünk kell betartani az alábbi szempontokat (ezek nem csupán a BprOF-re vonatkoznak):

- Rovarok által károsított répát ne gyomirtsunk. Végezzük el a rovarölő szeres kezelést, majd a rágási sebek gyógyulása után végezzük el a herbicides kezelést (szükség esetén emelt dózissal).

- Ugyanez vonatkozik az esetlegesen gyökérfekélyes állományra.

- 25 oC feletti hőmérsékleten, illetve 20 oC felett, ha az erős napsütéssel párosul ne permetezzük a cukorrépát. A kezelést lehetőleg a nap leszálló hőmérsékleti szakaszában (délután) kezdjük. Nem jó a kora reggeli kezelés, ha délelőtt hőség várható.

- Egyéb stressz hatása alatt levő répa állomány kezelése sem javasolt. Ilyenek lehetnek, pl. az aszály, fagy, szélkár (homokverés), illetve a területre már kiadott preemergens gyomirtó szerek. A kelés előtti gyomirtó készítmények is több-kevesebb stresszt okoznak a kis répa növények számára. Amíg ez a hatás fennáll ne kezeljünk posztemergensen.

Stresszmentes helyzetben a cukorrépa fejlettségétől függően az alábbi dózisok veszélytelenül használhatók:

Kelő - szikleveles répa 1,0 l/ha
2 lombleveles répa 1,5 l/ha
4 lombleveles répa 2,0 l/ha

A 2,0 l/ha dózisnál magasabb egyszeri dózis kijuttatása nem indokolt és gazdaságtalan lehet.

A gyomfejlettség szempontjából közelítve a Betanal Progress OF dózisát:

Stop-kezelés 1,0 l/ha
(ez a kezelés a kelő-szikleveles répában alkalmazandó. A gyenge szikleveles gyomokat elpusztítja, a fejlettebbeket „lestoppolja”.

Döntően szikleveles gyomok 1,25 l/ha
Döntően 2 lombleveles gyomok 1,75 l/ha
4 - 6 lombleveles gyomok 2 x 1,75 l/ha (max. 2,0 l/ha)


A gyakorlatban sokszor előfordul, hogy megkésett kezelés (túlnőtt gyomok) esetén kombinációs partnerekhez nyúlunk a Betanal Progress OF helyes dózis megválasztása helyett. Mivel a szóbajöhető tankkeverék partnerek hatásspektruma nem teljes, az eredmény gyakran az, hogy éppen a „közönségesnek” számító fajok (pl. fehér libatop) ellen nem érünk el kellő hatást, ugyanakkor eljárásunk drága is volt. A kombinációs partnerekre ezért mindig - a már ismertetett gyomok elleni - hatásspektrum kiegészítés céljából gondoljunk. A Betanal Progress OF hatásspektrumába tartozó, de túlfejlett gyomok ellen gazdaságosabb és célravezetőbb a dózis megfelelő emelése.

Farády László
Aventis CropScience Kft.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Napraforgó-termesztési trükkök

Napraforgó-termesztési trükkök

A foszfor és a kálium a növények anyagcseréjében az alapvető makroelemek közé tartoznak. A növények anyagcsere-folyamataiban e két elem jelenléte nélk...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Mit érlel a gyümölcs?

Mit érlel a gyümölcs?

A kertészeti ágazat egyre erősödő polarizáltsága, útkeresése mindenkit érintő, sok tanulsággal szolgáló folyamat.

KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?