2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia

Takarmányozás paszt

Agro Napló
Mr. Wettlaufer írását fordította Kürtfalvi Ákos

Alacsonyabb takarmányozási és egészségügyi költségek a táp-pasztőrrel

Elege van már abból, hogy a nehezen megkeresett pénzét tejpótló tápszerekre költse, amikor bőségesen van selejtes teje, amellyel takarmányozhatna? Talán aggódik amiatt, hogy borjait megfertőzi különböző betegségekkel, és ezért inkább a tápszereket választotta, ahelyett, hogy fertőzött tejjel takarmányozzon. Esetleg Ön már a selejtes tejjel táplálja borjait, de retteg attól, hogy megfertőzi fiatal állományát. Az állatorvosok megtiltják a farmereknek, hogy ezzel a pasztőrözetlen tejjel takarmányozzanak. Ha Ön olyan, mint a legtöbb lelkiismeretes farmer, akkor valószínûleg Ön is elveti azt.

Bárcsak meg lehetne ölni a baktériumokat a fertőzött tejben takarmányozás előtt, nem kellene drága tejpótló tápszereket vásárolni, csökkenhetnének a takarmányozás költségei, növekedhetne az állomány egészségi állapota. Megszületett a megoldás: a táp-pasztőr.

A táp-pasztőr, amelyet kivitelében és árfekvésében

is kifejezetten a tejtermelők számára terveztek.

Ez a kompakt, teljesen automata berendezés gyorsan lepasztőrözi a tejet, a borjak számára tápanyagokban gazdag, baktériummentes, kitûnő takarmányt biztosítva. Mi lehet fontosabb a borjaknál? Mindenek előtt ők jelentik az Ön farmjának jövőjét.

Átfolyó rendszerû pasztőr, nem kád pasztőr

A táp-pasztőr a tejüzemekben használt lemezes pillanatpasztőr egyszerûsített változata.

Ugyanazokat a hőcserélő lemezeket tartalmazza, hogy a tej felmelegítésével és hőntartásával kiölje a tejből a baktériumokat. A kád pasztőrökkel szemben az átfolyó rendszerû lemezes pillanatpasztőrök azonnal lehûtik a tejet, elkerülve ezzel a tej tápértékének csökkenését, és ízének megváltozását.

A takarmányozás pasztőrözetlen fertőzött tejjel,

vagy tápszerekkel nagyon drága

Évekkel ezelőtt a farmerek olyan tejjel takarmányozták borjaikat, amelyet valamilyen okból nem tudtak eladni. E megoldás takarékosnak tûnt, ugyanis a selejtes tej szabad takarmányforrást jelentett. A probléma csak az, hogy ez a fertőzött tej hemzseg a baktériumoktól, mint például a mastitis, az E.coli és a szalmonella, stb...

Ennek a takarmányozásnak az lett az eredménye, hogy megnövekedtek az állatorvosi költségek. Egyre népszerûbb lett a tejpótló tápszerek használata.

Azonban a tejpótló szerek vásárlása megkopasztotta a farmereket. A takarmányozás borjúnként 1 $-ba került naponta. Az elválasztás időpontjától függően a költségek borjanként 35 $ és 70 $ között mozogtak, esetenként még többre is rúgtak. Ha ezt a költséget az egész állományra kivetítjük, ez több száz, akár több ezer dollárt is jelenthet évente. Ez félelmetes költséget jelent, pláne, ha van takarmányozásra fordítható selejtes tejünk.

A táp-pasztőrrel rengeteg pénzt takaríthat meg

A selejtes tej pasztőrözésével kétféle módon takaríthat meg pénzt:

1.) Gyógykezelési költségek – A betegségek kiküszöbölésével növekszik az állomány általános egészségi állapota, ezért csökkennek az egészségügyi költségek, a borjak elhullásával járó veszteségek, a tejhozam veszteségek, stb... A költséges betegségek elleni küzdelem helyett a táp-pasztőr segít megvédeni az állományt az állandó fertőzésektől.

2.) Takarmányozási költségek – Nem kell többé kizárólag tejpótlókkal takarmányoznia. A táp-pasztőr ára néhány hónapon belül pusztán a tejpótlók megtakarításából megtérül! Ezek után minden egyes cent tiszta megtakarítás. Lenne helye a felszabadult több száz, több ezer dollárnak?

Potenciális megtakarítások a tejpótlóról a pasztőrözésre való átállással

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hódít a szermaradvány mentes jelölés

Hódít a szermaradvány mentes jelölés

Egy felmérés szerint a franciák 79 százaléka úgy véli, hogy az élelmiszerek árthatnak az egészségüknek. Ez csak tovább ösztönözte, hogy az egyik legna...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?