SZÁNTÓFÖLDJEINK GYOMNÖVÉNYEI

Agro Napló
Borostyánlevelû veronika (Veronica hederifolia L.) A borostyánlevelû veronika nagyon dekoratív, szép megjelenésû növény. Csodálatosan kéklõ virágaival, hamvas levélszínével, életvidám, terpeszkedõ növekedésével elbûvöli a szemlélõdõt. Ugyanakkor kitartó, makacs tulajdonsága révén kellemetlen gyommá válhat kultúrnövényeinkben.
A hormonbázisú gyomirtókkal szembeni ellenállósága is figyelemre méltó. Irodalmi adatok bizonyítják, hogy felszaporodásának egyik oka lehet a hosszú időn keresztül kipermetezett hormon hatása.
Szakmai berkekben hivatalosan borostyánlevelû veronikának hívják, azonban ismert repkény veronika és pipehúr néven is. Idegen nevei közül angolul: ivy leaved speedwell, németül: efenblättiger Ehrenpreis a használatos.
Elterjedése
A Veronica hederifolia azok közé a gyomnövények közé tartozik, amelyek fényes karriert futottak be az első gyomfelmérés óta. Még 1950-ben Dr. Újvárosi Miklós a 101. helyen mutatta ki, húsz évvel később már a 70. helyen szerepelt és a legutóbbi adatok alapján a 24. helyen regisztrálták a rangsorban.
A gyomnövény további terjedése várható, mivel több vegyszerrel szemben ellenállóságot tanúsít. Európán kívül megtalálható a mediterrán Földközi-tenger környékén és Ázsiában is.
Elsősorban az őszi vetésû kultúrnövényekben számolhatunk jelenlétével, ahol tömegesen kelhet. Tavasszal a fagyok elmúltával megjelenik a kertekben, szőlőkben, gyümölcsösökben egyaránt. Találkozhatunk vele útmenti fasorokban, cserjésekben és erdészeti csemetekertekben is. Elsősorban a laza, tápanyagban gazdag, vályogtalajokat kedveli, amelyek enyhén savas kémhatást mutatnak.
Kártétele
A gyomnövény jelenlétével akkor okozza a legtöbb problémát, amikor az őszi vetésû növények éppen átteleltek, a regenerálódás, téli hideg hónapok következtében előállt legyengülés után tápanyagra, fényre lenne szükségük. A perzsa veronika nagyon korai megerősödése után – különösen ha nagy tömegben fordul elő – elvonja a kultúrnövények elől a vizet és tápanyagot is.
Pillangós vetésekben is számolhatunk károsításával. A fiatal, éppen kelő növénykék fejlődését akadályozhatja gyors növekedésével úgy, hogy beárnyékolja a talajt is.
Életmódja
A borostyánlevelû veronika a Tátogatók családjába és a Veronikák nemzetségébe tartozik. Életformája T1-es, ami azt jelenti, hogy rendelkezik mindazon tulajdonságokkal, amelyek erre a csoportra jellemzőek. Viszonylag alacsony termetû, 5-30 cm magasra növő. Az egész növény gyéren szőrös, szára heverő, viszonylag sûrûn elágazó.
Levelei közül az alsók átellenesek, a felsők szórt állásúak. A levelekre jellemző, hogy nyelesek, általában 5 karéjúak és a szár csúcsa felé csak kis mértékben kisebbednek.
A virágok a levél hónaljából erednek, hosszú kocsányúak. A párta világoskék, vagy lila színû. A csésze négylevelû, a tokot teljesen betakarják levelei.
Termése: tok. A magvak sötétbarna színûek 2,4-2,8 mm hosszúak, félgömb alakúak. Magtermése: 50-100 db/növény. A magvak csírázásához fény szükséges. A csírázás csúcsa októbertől április hónapig tart, de az év minden hónapjában megindulhatnak a magvakban a biokémiai folyamatok, ha megfelelő környezeti feltételek állnak rendelkezésre. A csírázáshoz szükséges optimális hőmérséklet viszonylag tág határok között lehet: 2-20 °C. A legnagyobb csírázási lehetőség 5 °C körül adódik. A csíranövény sziklevelei lapát alakúak, 10-12 mm hosszúak.
Védekezés
Az agrotechnikai védekezésnek nem elhanyagolható szerepe lehet a gyommentesítés kidolgozása során. Nyugat-Dunántúlon az ősziek korai vetése esetén a perzsa veronika kelése nagyon nagy mennyiségben megtörténhet, különösen ha bő csapadék hullik ebben az időpontban.
Kapásnövényekből ill. gyümölcs, szőlő kultúrákból a mechanikai úton való eltávolításuk is szóba jöhet. Kalászos gabonákból könynyen és biztonságosan már őszszel, preemergensen eltávolíthatjuk vegyszeres úton a borostyánlevelû veronikát. Erre a célra számításba vehető a klorszulfuron, triaszulfuron, pendimetalin, vagy diflufenikan + izoproturon hatóanyagot tartalmazó készítmények közül engedélyezett herbicid.
A repcében preemergens alkalmazási módban a metazaklór vagy a dimetaklor tartalmú szereket permetezhetjük ki. Hatástartamuk olyan hosszú, hogy a repce kellő fejlettségéig mentesen tartják a területet.
Tavaszi posztemergens alkalmazási módban a hagyományos MCPA, 2,4-D hatóanyagú gyomirtókkal nem ajánlatos védekezni gabonában az esetleges hatástalanság miatt. Az újonnan engedélyezett szulfonilureák közül jó eredményt kaphatunk a jodoszulfuron + meszenpir- dietil, az amidoszulfuron + metribuzin, vagy a klorszulfuron + flupirszulfuron- metil aktív hatóanyagú vegyületektől. A protoporfirinogén-gátló herbicidek közül tavasszal bokrosodás végéig kijuttatható az etoxifen, a karfentrazon, a karfentrazon + izoproturon, a karfentrazon + trifenszulfuron- metil, a karfentrazon + mecoprop-P, a cinidon- etil és a piraflufen-etil tartalmú készítmény. A kiválasztásnál elsődleges szempont a védendő terület gyomösszetétele és fejlettsége, ugyanis a felsorolt herbicidek hatásspektruma széles, a technológiába jól beilleszthető.
Dr. Karamán József
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A hónap takarónövénye: szudánifű

A hónap takarónövénye: szudánifű

A szudánifű (Sorghum sudanese) vékony szárú, dús levélzetű, jól bokrosodó, egyéves cirokféle. Zölden, silózva, szénaként és legelőként egyaránt haszno...

Adalékolás és fitotoxicitás

Adalékolás és fitotoxicitás

Sokszor apró dolgokon múlnak nagy eredmények, amelyek néha látszanak; a legtöbbször viszont nem! A gyomirtás két olyan szegmense kerül most terítékre,...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?