Szálastakarmány betakarítása tárolása és etetése

Agro Napló
A kisüzemi tehenészetekben a takarmányozás gépesítését az alacsony gépesítettségi szint és a kis teljesítményû eszközök használata jellemzi.

Kukoricamorzsolásra (1. táblázat) használt gépek 250-350 kg/óra teljesítményûek. Az alkalmazott kalapácsos darálókat (2. táblázat) a 60-400 kglóra teljesítmény jellemzi. Répaszeletelésre vagy kézi hajtású gépeket, vagy az RSZ 1 jelû villamos hajtású (550 W) gépek használják, melynek teljesítménye 300-600 kg/óra. Szállításra (3. táblázat) pótkocsis kerti traktorokat használnak, melyeknél a rakodási tömeg 0,2-1,5 t.

A kisgazdaságban tartható tehénlétszámot alapvetően meghatározza a gépesítés szintje és a családban e célra fordítható munkaórák száma. A takarmány-előkészítés és a takarmánykiosztás tehénlétszámtól függő értékeit külön táblázatokban (4., és 5. táblázatok) mutatjuk be. A fajlagos (egy tehénre eső) élőmunka igény a tehénlétszám növekedésével csökken. A kistermelők számára talán legnehezebben megoldható feladat a szilázs- és a szénakészítés. Gépesítéshatékonyság és gazdaságossági szempontból hasznos lenne az egy faluhoz (egy körzethez) eső kistermelők közös területen, közös gépparkkal való szilázs- és szénaellátása.

2001. január 17.

Dr. Bak János

Kisüzemi kukoricamorzsolók

Kisüzemi kalapácsos terménydarálók

Kistraktoros pótkocsis szállítás

Kisüzemi tehenészetben a takarmánykiosztás élőmunkaideje 1.

Kisüzemi tehenészetben a takarmánykiosztás élőmunkaideje 2.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Takarmányfüvek és keverékeik

Takarmányfüvek és keverékeik

A tej és marhahús előállításának üzletága nagyban függ attól, hogy rendelkezésre áll-e a szükséges mennyiségű és lehető legjobb minőségű szálastakarmá...

CUPIDO kan takarmánykeverék

CUPIDO kan takarmánykeverék

A kanok ivarérettségét a termékenyítésre alkalmas spermiumok megjelenése jelzi. Kizárólag csak egészséges, igényeinek megfelelően takarmányozott tenyé...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06