2024. május 14. kedd Bonifác

A borsó termesztése

Agro Napló
Jelenleg a borsót több mint 10 000 ha-on termesztik, ezzel a zöldségfélék közötti rangsorban a második helyen áll. Döntõ mértékben a gépi betakarítású konzerv- és mélyhûtõipar számára történõ, nagyüzemi termesztés dominál, de ezen kívül számottevõ a saját célra történõ házikerti és hüvelyes borsóként, eladásra való termesztés is. Mi lapunkban ez utóbbiak ismertetésére vállalkozunk.
Környezet iránt kevésbé igényes növény a borsó. Az ún. hidegtûrő növények közé tartozik, ami azt jelenti, hogy a kisebb fagyokat jól tûri, károsodás nélkül elviseli. Fejlődése számára az optimális hőmérséklet 16 °C, az ún. biológiai küszöbérték, amikor az élettevékenységek megindulnak a magban 4-5 °C között van. Fajtacsoportonként hőigény tekintetében jelentős különbség van, a sima magvú kifejtő fajták jobban tûrik a hideget, így vetésük is valamivel korábban kezdhető, mint a ragyás, ráncos felületû, hidegre érzékenyebb velő fajtáké. Nagy melegben rosszul fejlődik – lásd az elmúlt esztendő – szemképzése nem kielégítő, csak apró szemeket nevel, szaknyelven azt mondják, hogy megszorul a szem. Fényigénye nagy, az árnyékot és a félárnyékot nem viseli el.

Talajok tekintetében nem válogat, a szélsőségesen kötött és sívó homokokat leszámítva mindenütt megtermeszthető. Vízigénye közepes, ennek ellenére általában nincs szükség az öntözésére, mert az a fejlődési szakasz, amikor a legtöbb nedvességet igényli, az nálunk egybe esik a legcsapadékosabb tavaszi időszakkal. Tápanyagigénye közepes, más növényekhez képest foszforból igényel többet, a nitrogént, szimbiózisban élő baktériumai segítségével, részben maga is képes a levegőből begyûjteni.

Nagyüzemben együtt termesztik a gabonafélékkel, a takarmány- és más ipari növényekkel, de mivel nem számít talajzsarolónak, a zöldséges forgókba is jól beilleszthető. Kisüzemekben hagyma, gyökérzöldségfélék és a levélzöldségfélék után szokták vetni. Általában a szerves trágyázott szakasztól a legtávolabb helyezik el, mivel maga is növeli a talaj tápanyagkészletét.

Általában az étkezési borsót kora tavasszal vetik, és tavasz végén, nyár elején takarítják be. Ettől kismértékben eltér a tél alá vetés, amikor még az előző év végén, pontosabban a nagyobb fagyok beállta előtt megtörténik a magok talajba helyezése, ami a betakarítás idejét lényegesen nem változtatja meg, de megkönnyíti a kötött, túl nedves talajokon a magvak idejében történő elvetését. Másodnövényként termeszteni, mint sok más zöldségfajt nem javasoljuk, mert a hosszú nappalok hatására gyorsan virágozni kezd – még az előtt, mielőtt nagyobb lombozatot fejlesztene – ennek következtében a szemek aprók maradnak, a termése kevés lesz. A késői vetést a rovarkártevők is jobban veszélyeztetik.

Február végétől április közepéig lehetséges vetni, az ennél későbbi időpontokban szaporított borsó megszorul, az érés belenyúlik a nyári forróságba, a nagy melegbe. Először a hidegre, a kedvezőtlen klimatikus viszonyokra kevésbé érzékeny kifejtő fajtákat vessük, majd ha a talaj jobban felmelegedett, kezdhetjük az érzékenyebb velő fajták szaporítását. A szakaszos vetés és a szakszerûen összeválogatott több fajta a folyamatos szedést, és ez által a jobb minőség betakarítását teszi lehetővé. Jelentősen eltér a nagyüzemi és a kisüzemi növényelrendezés. Házikertekben, kisüzemekben a 30 cm körüli sortávolság a legjobb a borsó számára, de van ahol ennél valamivel sûrûbbre 20-25 cm-re vetik. Az ilyen széles sortávolságnak mindenképpen előnye, hogy gyomos talajon az állomány jobban kezelhető, kapálható. Nagyüzemben a hektáronkénti csíraszámot szokták megadni, ami a fajtától függően 1 és 1,5 millió között változik, azaz 100 m²-re 10 000 - 15 000 szem magot jelent. A korai érésû, kisebb lombtömegû fajtákat sûrûbbre, a magasabb növésû, hosszú tenyészidejûeket ritkábbra vessük. A vetés mélysége a talaj kötöttségétől függően 5-8 cm, homokon 7-8 cm, kötöttebb talajon 5-6 cm.

A borsószem nagysága, ezermagtömege fajtától függően nagyon változó, 150 grammtól 300 grammig terjed. Ennek megfelelően a vetőmag mennyiségben is nagy különbségek vannak: 1,5-3,0 kg/100 m².

Termesztése a gyomláláson és a kapáláson kívül általában különösebb ápolási munkákat nem igényel.

A termésminőség miatt nagyon fontos a szedés időzítése. A korábban szedett borsó zsenge, minősége jó, de kicsi a termésmennyisége, a késve szedett szemek súlyosabbak, de kemények. Általában a zsengeségét 1-2 napig képes megtartani, a kifejtő fajták valamivel tovább. Nagy melegben még ennél is gyorsabban megvénül, a cukor a szemekben néhány óra alatt átalakul keményítővé.

Dr. Terbe István
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?