Gép-Mix – a gépvilág aktuális hírei egy helyen az Agro Napló ajánlásával – 2013 október

Agro Napló

A legújabb fejlesztéseink is láthatóak voltak az OMÉK-on

 




Bezárta kapuit a Hungexpo területén megrendezésre kerülő OMÉK szakmai vásár. Cégünk számos munkagéppel vett részt a kiállításon, amelyek közül kettő teljes újdonságot jelentett.

Az újdonságok között hazánkban a ProfiDrill 4 méteres munkaszélességű változata a legfontosabb. A mechanikus gabonavetőgépek fejlesztése tavaly év végén indult meg és bátran állíthatjuk, hogy az eredmény igen jól sikerült. Szerencsére ezt alátámasztják az értékesítési adataink is, az elmúlt néhány hónapban számos gazdaság választotta a ProfiDrill 300 gépet. Az idei őszre elkészült a 4 méteres változat is, amely reményeink szerint legalább annyira keresett lesz, mint a kisebbik testvére.

A másik teljesen friss VOGEL-NOOT munkagép a szőlészeteknek és gyümölcsösökben ajánlható TerraDig SSD2 lazító. Használatával a sorok közötti lazítás végezhető el kitűnő minőségben.

Ezeken az újdonságokon kívül természetesen megtekinthető volt a standunkon az idei évben nagy sikert aratott MasterSpray permetezőgépünk, a TerraFlex szántóföldi kultivátorunk, a piacvezető TerraDig lazító nagyobb kialakítása, az XXS9 típus valamint a nagygazdaságok részére ajánlott Hektor1000/6 félig függesztett eke.

 

 




 

Az ősz folyamán tovább folytatódnak a szántóföldi bemutatóink. A hangsúly most az ekékre helyeződik. Amennyiben szeretné Ön is kipróbálni valamelyik VOGEL-NOOT ekénket, kérjük jelezze a gyári értékesítő kollégáknál.

Forrás: http://www.vogel-noot.hu

 

 

A sebesség nem számít



Norre Aslev mellett, központjuktól nem messze látta vendégül újságírók egy csoportját a HARDI gépgyártó vállalat október 7-én. 25 újságíró 12 országból próbálhatta ki a teljes vontatott és önjáró permetezőgép termékpalettát a helyi gazdaság területén.

Új termékük, a COMMANDER 7000 vontatott szántóföldi permetező ezen a napon 35 km/h sebességgel „száguldott” a teszt során. A gépet Terra Force kerettel és Auto Terrain keretlengés csillapítással szerelték.

A sebesség-tesztről készült videó az alábbi linken megtekinthető

Challenger márkával erősíti termékkörét a Valkon

A kecskeméti székhelyű Valkon Kft 2007-ben alakult. Elsőként a Valtra és Krone mezőgazdasági gépek, eszközök forgalmazását kezdtük meg, majd az idő múlásával folyamatosan további gyártók termékeit vezettük be a magyarországi mezőgép piacra.


Megalakulásunktól fogva törekedtünk a teljes gép szortiment kínálatban tartására. Ugyan nem vagyunk „full- liner” képviselet, viszont elmondhatjuk  hogy beszállítóink a képviselt gépeikkel adott gépesítési szegmenst fednek le, mivel 100%-ig arra tudnak összpontosítani, annak a gépesítési terület mesterei. Csak az tud mindenben megfelelő terméket nyújtani végfelhasználóinknak, aki a nap 24 órájában, a hét minden napján azzal a kérdéskörrel foglalkozik. Így tudunk gépeinkkel az adott célfeladatra – lehet az akár teljesen specializálódott kérdéskör is – messzemenőkig megfelelő, hosszú élettartamú, gazdaságosan üzemeltethető megoldásokat kínálni.

Társaságunk 2013 őszén a következő márkák importőre:

    • Krone zöldsor, szálastakarmány betakarítás gépei
    • Valtra traktorok
    • Lucas G bálabontók, takarmánykeverő kocsik
    • Seppi szárzúzók, erdészeti zúzók, kőtörők
    • Regent talajművelők
    • Rauch műtrágya szórók
    • Kesla erdészeti kiközelítő kocsik és daruk
    • Great Plains – Simba talajművelők
    • Samson trágya kezelés és kijuttatás gépei
    • Housham permetezők
    • Maschio-Gaspardo vetőgépek, talajművelők, szárzúzók
    • Pöma útkészítés gépei

Mivel ezek a gépek specializálódott fokukból eredően nagyfokú rálátást várnak el kollegáinktól, folyamatos képzésekkel, háttér információk kutatásával emeljük szakmai tudásunkat. Úgy gondoljuk, hogy professzionális felhasználóknak profi gépeket, profi háttérrel és felkészültséggel kell kínáljunk. Csak így tudjuk megmutatni ügyfeleinknek mekkora előnyökkel jár a nagy szakmai háttérrel rendelkező gépek üzemben tartása. Ezt a hitvallást beszállítóink is nagyra értékelik.

Az AGCO /világviszonylatban vezető mezőgép gyártó/ folyamatosan figyeli, értékeli a helyi kereskedők tevékenységének színvonalát, a Valkon Kft szakmai tevékenységéről több fórumon is pozitívan nyilatkozott, látva a Valtra traktorok forgalmazásában elért magyarországi sikereket 2013 szeptember elsejétől a Challenger márka hivatalos magyarországi importőrévé a Valkon Kft-t nevezte ki. A gumihevederes traktorok mellett a RoGator és TerraGator gépek forgalmazását kezdjük meg.

 

Forrás: Valkon Kft.

 

 

Gyártói kapacitásbővítés a Väderstad-nál

2013-ban a svéd gyártó számos fejlesztést hajtott végre a gyártás területén a hatékonyság, és  az ésszerűsítés jegyében. A mai napig összesen 150 millió svéd koronát invesztált ebbe a programba. A kapacitás bővítése a vállalat jövőbeni növekedési tervének szerves része. 

A fejlesztés egyik eleme egy új logisztikai központ létrehozása, ahol egy nagyméretű 3D lézervágó egység és hegesztőrobotok kerülnek felállításra. Itt készülnek a Tempo szemenkénti vetőgépek vetőegységei.


2013 nyarán egy új lézervágó egység került felállításra.

“Ez az első olyan alkalom, amikor a vállalat egyetlen év alatt ilyen nagymértékű fejlesztést hajtott végre. A változtatások elkerülhetetlenek voltak, azért, hogy megszüntessük a gyártás szűk keresztmetszetű részeit és hogy lehetővé tegyük a Tempo precíziós vetőgép nagy darabszámú előállítását”, mondja Andreas Stark, a gyártási igazgató.


A hegesztő- és az anyagmozgató robot közvetlenül egy multifunkcionális gép szomszédságában dolgozik, amely a Tempo gyártósorát vetőegységekkel látja el, teljesen automatizálva a folyamatot.

“A beruházás fő eleme egy belső logisztikai központ, mely a gyártást szolgálja ki, továbbá egy új, 3D lézervágó egység, egy új hegesztő- és anyagmozgató robot a Tempo gyártósor részére, valamint a festőüzem korszerűsítése”, magyarázza Andreas Stark. A 6.000 m2 belső logisztikai központ a legnagyobb beruházás ebben az esztendőben, melynek kapacitása kétszerese a meglévőnek. 


2013 nyarán az építési munkák befejeződtek és az új részleg nyár végén üzembe állt.

Az új logisztikai központ raklapállványokat és szállítópályákat kapott a hatékony anyagmozgatás és raktározás érdekében.

“A fejlesztések a következő éveknek szólnak, hiszen az új logisztikai központ fogja tárolni és kezelni a vásárolt és az általunk gyártott alkatrészeket”, mondja Thomas Eliasson, projektvezető.

Hárman egy ellen a CLAAS 2013-as cséplőversenyén

A CLAAS 100 éves jubileuma alkalmából hirdette meg a gépgyártó a „Hárman egy ellen” cséplőversenyt!  A cséplőverseny célja, hogy bemutassa a cséplés-technológiájának fejlődését az 1930-as évektől napjainkig a szántóföldön.

 

A verseny két időpontban és két helyszínen kerül megrendezésre: augusztus 10-én Giebelstadt-Eßfeldben és augusztus 17-én Nörten-Hardenbergben.  A harsewinkeli családi tulajdonban lévő vállalkozás annyit elárult, hogy a verseny célja nem más, minthogy aratás közben lássuk, milyen fejlődésen ment keresztül a cséplés-technológiája a kezdetektől napjainkig.

A verseny „résztvevői” az 1953-63 között készült CLAAS SF, az 1960-69 között kapható MATADOR valamint a 70-es évek legendás DOMINATOR-a. „Ellenfélként” a csúcsmodell LEXION-t választották. Az oldtimer gépek gazdái kincseiket teljesítmény, gazdaságosság és munkaminőség szempontjaiból mérik össze a LEXION-nal.

Hogyan zajlik a verseny?

A LEXION-csapat az adott helyszínek egyikén kiáll a helyi gazdával vagy CLAAS-kereskedővel. Mind a négy kombájn egy órán át arat a búzatáblán, majd amelyik a legtöbb búzát takarította be, az lesz a győztes. Már csak az a kérdés, vajon képes lesz-e a három oldtimer együttesen diadalmaskodni napjaink legkorszerűbb LEXION kombájnja ellen. A mennyiség mellett a learatott területnek tisztának kell lennie, illetve mérik majd az üzemanyag-fogyasztást és más paramétereket is.

Forrás: agrarheute.com

Megújul a Rapid 300-400 S/C

A Rapid 300-400 S/C vetőgép ráncfelvarráson esett át, ami magába foglalja az új típusú tömörítő kerekeket, valamint a System Disc Aggressive mellső művelőeszközt.

Az új típusú gumiabroncsnak 50 %-kal hosszabb az élettartama, ugyanakkor nagyobb felületen érintkezik a talajjal, mely azt jelenti, hogy a karbantartási költség kisebb és jobb a vetést követő tömörítés hatása.

“Az új gumiabroncs különlegessége az újfajta mintázatban, valamint a nagy teljesítményű futófelületben rejlik. Az abroncs belső tömlő nélküli változatban készül”, magyarázza Fredrik Lundén, a Väderstad értékesítési igazgatója. “Az új mintázatnak köszönhetően jobb az abroncsok öntisztuló képessége”.


Az újfajta abroncs

A nagy teljesítményű futófelület, valamint az új mintázat együttesen garantálja a tartósságot. Azon gazdálkodók számára, akik különösen nehéz körülmények közt gazdálkodnak (köves talajok) a Rapid 300-400S/C vetőgépek erősített gumiabronccsal rendelhetők. Az AramidPro elnevezésű abroncs két, extra rétegben Aramid szálakat tartalmaz, melynek köszönhetően lényegesen csökken a defektek miatti leállások száma.


 

Rapid 300-400 S/C System Disc Aggressive művelőeszközzel

A korábbi System Disc változat, valamint az újfejlesztésű System Disc Aggressive közötti lényeges különbség a tárcsákban rejlik, ugyanis ez utóbbi 450 mm átmérőjű, kúpos tárcsákból épül fel, melyek szögállása is nagyobb. Mindennek köszönhetően a művelőeszköz szármaradvány kezelő képessége sokat javult, ezért direkt vetésben sokkal megbízhatóbban teljesít a vetőgép. Az újfejlesztésű gumiabroncs és a System Disc Aggressive 2014 januártól érhető el.

Forrás: Väderstad Kft.

 

 

Vadonatúj nagy teljesítményű kombájnok a Massey Fergusontól

 Új MF Delta hibrid és Centora 8-ládás gépek

A 2014-es szezonban bemutatkozó új MF Delta (9380/AL) és MF Centora (MF7380/AL, 7382/AL) gépekkel a Massey Ferguson teljesen megújítja termékkínálatát a legmagasabb teljesítmény kategóriákban. A hagyományosan magas minőség mellett még hatékonyabb technológiákat épít a gyártó gépeibe. A legnagyobb MF kombájnokat a nagygazdaságokba, valamint bérvállalkozóknak ajánlja a gyártó alacsony üzemelési költségek és hatékony munkavégzésük végett.

Az új Delta és Centora kombájnok az elsők, amik teljesítik a legszigorúbb „Stage IV/Tier 4 final” környezetvédelmi előírásokat. Az MF a traktortechnológia után a betakarítás technológiában is a világon az első, aki teljesíti ezeket az értékeket SCR rendszer használatával. Azonban a rendszer nem követel kompromisszumot sem teljesítmény sem üzemanyag-felhasználás terén. A kombájnok erejéről hat és héthengeres AGCO POWER (SISU) motorok gondoskodnak 4 szelepes technológiával, amellyel a maximális teljesítmény 379 LE (MF Centora 7380/AL), 404 LE (MF Centora 7382/AL) vagy akár 496 LE  (MF Delta 9380/AL) is lehet.

Az új generációs Delta és Centora meggyőző felszereltséggel rendelkezik, amely tökéletesíti az MF kombájnok kényelmét és a hagyományosan kiváló szemtisztaságot. A magtartály megnövekedett: 12.500 liter a nagyobb, 7382 Centora és 9380 Delta esetében, valamint 10.500 liter a kisebb Centora (7380) és minden AutoLevel gép (automatikus szintkiegyenlítés) esetében. A nagyobb motorteljesítmény, valamint a megnövekedett tárolókapacitás lehetővé teszi a nagyobb beáramló terménymennyiséget is. Ennek megfelelően új, nagyobb méretű PowerFlow szalagos vágóasztalt mutat be a MF.

Az új szalagos PowerFlow asztalok a Delta esetében 10,7 m szélességgel rendelkeznek, míg a Centora gépeknél 9,2 m a hasznos munkaterület. A nagy távolság a motolla és a behordócsiga között garantálja az elégséges helyet bármilyen magas szárú terménynek. Az aktív és folyamatos terményáramlást a PowerFlow szalagok biztosítják egészen a behordócsigáig. Az egyenletes terményáramlás kiemelt jelentőségű a hatékony cséplés előkészítésében. Az új SuperFlow csiga a 10,7 m-es PowerFlow asztal esetében megbirkózik még a legnagyobb mennyiségű terménnyel is. 762 mm átmérőjével a legnagyobb elérhető csiga a piacon. Repce betakarítás esetén a nagy átmérőjű és teljesítményű SuperFlow csiga révén nem szükséges felső, kiegészítő behordócsigát alkalmaznunk. A 10,7 m-es PowerFlow vágóasztal kettős recézésű Schumacher kaszaszerkezete biztosítja a maximális megbízhatóságot már az első terményérintéskor piacvezető vágási sebességével.

Repce betakarításkor oldalsó elektronikus működtetésű repcekaszát lehetséges az asztalokhoz illeszteni. Ezek könnyedén felszerelhetők és már kezdődhet is az aratás időveszteség nélkül!

Forrás: Austro Diesel

 

 

Olvasta már?

-          Ádám és Társa Kft. – Dréncsőfektető gyakorlati bemutató

-          Permetezés.hu: Önnek is fontos az őszi növényvédelem?

-          OMÉK 2013 díjazottak

-          GPS technológia gazdaszemmel

-          „Ki mint vet…” – GASPARDO vetőgépek

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Íme a 2021-es év traktorai!

Íme a 2021-es év traktorai!

Idén először teljesen az online térbe költözött az Év Traktora díjak átadása. A december 18-i eseményen a Massey Ferguson, a Valtra, a Fendt, és a CLA...

Erdőtelepítésre még bőven van forrás

Erdőtelepítésre még bőven van forrás

Az ezen a héten újranyíló pályázattal együtt a Vidékfejlesztési program (VP) öt kiírásában van még fejlesztési forrás az erdőgazdálkodók számára. A pr...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!