Negatív ártrend az olajnövény-ágazatban

Agro Napló
Az olajnövények globális termelése minden korábbit felülmúlhat a 2013/2014. gazdasági évben, akár túlkínálatot is okozva a világpiacon. Ez a készletek feltöltődését és a terményárak további csökkenését eredményezheti, aminek már érzékelhető jelei vannak a folyó évi szezon kezdetén is.

Az északi féltekén a betakarítás nyomására csökken a szójabab ára

Az Amerikai Egyesült Államok szójaövezetében uralkodó száraz, meleg időjárás miatt az USA mezőgazdasági minisztériuma (USDA) a legfrissebb világpiaci kitekintésében az USA-ban a szójababállományok állapotának romlásáról tájékoztatott. Noha a világ szójababtermése a 2013/2014. gazdasági évben 5%-kal felülmúlhatja az előző szezon kibocsátását, az USA csökkenő hozamkilátásainak a következtében a szójabab világpiaci ára jelentősen emelkedett augusztusban. A hazai árak szempontjából meghatározó chicagói árutőzsdén (CME/CBOT) a termény fronthavi jegyzése 11%-kal 530 USD/tonna (120 ezer forint/tonna) közelébe emelkedett augusztus közepe és szeptember eleje között (1. ábra).


Forrás: CME Group, MATIF

A szójabab betakarítása ugyanakkor rövidesen megkezdődik az USA-ban, ami előreláthatóan rövid ideig a termény világpiaci árának csökkenését vonja maga után. A szójabab árának további esésére azonban nem feltétlenül lehet számítani, mivel az USA zárókészletei továbbra is szűkösek maradnak, a szójabab iránti igény viszont – különösen Kína részéről – dinamikusan növekszik. A globális kereslet kielégítését biztosító déli félteke (Brazília, Argentína, Paraguay) nagyobb mennyiségű szójabab-kibocsátására legkorábban 2014 tavaszán lehet számítani. A szójabab magas ára a dél-amerikai gazdákat úgy tűnik, hogy a termény vetésére ösztönzi, ami ezekben az országokban idén októberben kezdődik. Ezért a hosszú távú ártrendet – ami itthon is érzékelhető lesz – a kontinens termelési feltételeinek (elsősorban az időjárás) az alakulása fogja meghatározni.

Magyarországon a szója virágzása és hüvelykötődése idején köszöntött be a hőség és az aszály augusztusban, jelentősen rontva ezzel a termény hozamkilátásait. A NÉBIH termésbecslése alapján a 41 ezer hektár termőterületről (tavaly 36 ezer hektár) 2,12 tonna/hektár termésátlag mellett (tavaly 1,76 tonna/hektár) mintegy 87,8 ezer tonna (tavaly 62,8 ezer tonna) szójabab betakarítása prognosztizálható. A szakértők előrejelzése szerint a legnagyobb termésátlagokra Borsod-Abaúj-Zemplén (3 tonna/hektár), Baranya (2,36 tonna/hektár) és Somogy (2,33 tonna/hektár) megyékben, a legkisebbre Nógrád (0,81 tonna/hektár), Szabolcs-Szatmár-Bereg (1 tonna/hektár) és Pest (1,4 tonna/hektár) megyékben lehet számítani.

A szójadara legközelebbi lejáratra szóló jegyzése – a szójabab árváltozását követve – 20 százalékkal 530 USD/tonna (120 ezer forint/tonna) szint fölé emelkedett augusztus közepe és szeptember eleje között a chicagói árutőzsdén (1. ábra). A termék világpiaci ára a szójabab kínálatának a növekedésével várhatóan mérséklődik a következő hetekben, és akár tovább is, amennyiben a dél-amerikai terméskilátások kedvezőek lesznek. Az elemzők szerint az olajnövényszektorban a szójadara ára csökkenhet a legnagyobb mértékben a 2013/2014. gazdasági évben, annak érdekében, hogy – bő szójatermés esetén – a termék a takarmánynövényekkel és egyéb olajdarákkal szemben versenyképes maradhasson.


Nagyításhoz katt a képre

Rekordtermés miatt süllyed a repcemag ára

A párizsi árutőzsdén (MATIF) a repcemag fronthavi jegyzése az augusztusi emelkedés után szeptember közepére 370 euró/tonnára (111 ezer forint/tonna) süllyedt (1. ábra). Ez egyrészt azzal magyarázható, hogy az Oil Word prognózisa szerint a repcemag globális kibocsátása a folyó szezonban elérheti akár a rekordnak számító 65 millió tonnát is, amely az előző gazdasági évinél 2,2 millió tonnával több. Jóllehet a világ legnagyobb canolatermelőjénél, Kanadában csökkent a termény vetésterülete, a kedvező termelési körülmények miatt rendkívül magas hozamokról adnak jelentést a folyamatban lévő betakarítás során. Az elemzők szerint 15 millió tonnának megfelelő rekordtermés ígérkezik az észak-amerikai országban, a világpiacra azonban legkorábban szeptember végén, október elején kerülhet a kanadai canola. Ez egyelőre versenyelőnyt jelent Ukrajnának, ugyanis nemcsak, hogy Ausztrália is visszafogta az exportját, az EU-ban is elhúzódtak a betakarítások. Keleti szomszédunk a múlt év harmadik negyedévi kivitelét akár meg is kétszerezheti 2013. július–szeptember időszakban, hiszen a tavalyinál 1,1 millióval több, 2,2 millió tonna magot termelt. Az Európai Unióban 20,8 millió tonnára becsülik a repcemag folyó évi kibocsátást, ami 1,3 millió tonnával haladja meg a 2012. évit. A repcemag világpiaci árának alakulása szempontjából az európai olajütők kereslete meghatározó lesz, különösen amikor a jóval alacsonyabb árú újtermésű napraforgómag a piacra kerül. Az Oil World elemzői szerint a 4 évvel korábbi szintekre eső repcemagárak a termelőket raktározásra fogják ösztönözni, ami lehetővé teszi a készletek feltöltődését Kanadában és az EU-ban.

A NÉBIH adatai alapján Magyarországon 191 ezer hektárról 515,7 ezer tonna (tavaly 400 ezer tonna) repcemagot takarítottak be idén a gazdák. A legmagasabb termésátlagot Tolna és Fejér megyében (3,2 tonna/hektár), míg a legkisebbet Heves és Pest megyében (1,9 tonna/hektár) realizálták. A jövő évi termés vetési munkálatait a tervezett 233 ezer hektár 50 százalékán fejezték be 2013. szeptember 16-ig. A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) árupiaci szekciójában egyelőre még nem érződik a MATIF trend hatása, így a repcemag tőzsdei ára 109 ezer forint/tonnára emelkedett szeptemberben (2. ábra). Az AKI PÁIR adatai szerint a magyarországi fizikai piacokon tonnánként 104 ezer forintért vásárolták fel a termelőktől a repcemagot szeptember 9–15. között, közel 30 százalékkal alacsonyabb áron, mint az előző év azonos időszakában (3. ábra).


Forrás: BÉT

Forrás: AKI PÁIR

Nagyításhoz katt a képre

Nyár eleje óta olcsóbb a napraforgómag a repcemagnál

Az olajnövény-ágazatban idén a napraforgómag piaci ára süllyedt a legalacsonyabb szintre: a repcemaghoz viszonyítva tonnánként 60-70 dollárral (14–16 ezer forint/tonna) alacsonyabb áron kínálták a terményt az európai kikötőkben augusztus végén és szeptember elején.

 

A jelentős áresés a 2013/2014. gazdasági évre rekordmennyiségűre, azaz 40,2 millió tonnára prognosztizált globális kibocsátással magyarázható. Ez közel 5 millió tonnával múlja felül az előző szezon termelését, elsősorban az EU-27 és a fekete-tengeri régió kedvező terméskilátásai miatt. Az Oil World elemzői szerint a napraforgómag világpiaci árára gyakorolt nyomás várhatóan október környékén – a betakarítás befejeződését követően – enyhül, azonban a kínálat és a kereslet egyensúlyának fenntartása érdekében nem lehet komolyabb áremelkedésre számítani.

Magyarországon megkezdődött a napraforgó aratása. A NÉBIH adatai szerint a 605 ezer hektár termőterület 7 százalékán végeztek a munkálatokkal 2013. szeptember 16-án. Eddig 2,51 tonna/hektár termésátlag mellett 109 ezer tonna mag került a raktárakba, a becslések szerint pedig összesen mintegy 1,37 millió tonna termés várható.



A BÉT-en a napraforgómag legközelebbi lejáratra vonatkozó jegyzése május eleje óta folyamatosan gyengül, április 30. és szeptember 19. között 40 százalékkal 85 ezer forint/tonna alá csökkent (2. ábra). Az AKI PÁIR adatai alapján a napraforgómag termelői ára 90 ezer forint/tonna körül alakult szeptember 9–15. között, ez 30 százalékkal marad el 2012. ugyanezen időszakának átlagárától (3. ábra).


Nagyításhoz katt a képre

Dr. Tikász Ildikó Edit

Agrárgazdasági Kutató Intézet

A cikk szerzője: Dr. Tikász Ildikó Edit

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!