DuPont Pioneer Optimum® AQUAmax® hibridek nemesítése

Agro Napló
Az Optimum® AQUAmax® hibridek az elmúlt évtizedek, tudatos és szakszerű nemesítési folyamatának eredménye. Ennek a munkának kulcsfontosságú kérdése meghatározni azokat a specifikus tulajdonságokat, amelyek leginkább befolyásolják a növény teljesítményét száraz, aszályos körülmények között. E tulajdonságok együttesen eredményezik a kevesebb vízfelhasználást egységnyi terméshez. Az Optimum® AQUAmax® termékkör, a P9175 és a P0216 mellett a 2014-es évben tovább bővül, a P0412 hibriddel.

2013-ban a hazai termelők már választhatták az Optimum® AQUAmax® hibrideket, a P9175-öt és a P0216-ot.

 

A P9175-ös egy korai FAO 330-as hibrid, normál és stresszes körülmények között átlag feletti teljesítményre képes. A 2013-as szélsőséges időjárás mellett az egyik legjobb választás volt. Korai virágzásának köszönhetően a téli-tavaszi csapadékot jól hasznosította, megtermékenyülését segítette a nyár elején lehullott csapadék. Erőteljes gyökérzetének köszönhetően a szemkitelítődés idején a talaj mélyebb rétegeiben található csapadékot elérte, így fejlettebb csöveket tudott kinevelni, szemben egy kontrollként mellé vetett hibriddel. A nagyobb csőméret magában hordozza a nagyobb termést.


                                              

 

 

A P0216, a hazai köztermesztésben az egyik legnagyobb terméspotenciállal rendelkező hibrid, mind az aszályos mind pedig a csapadékos évben rekordhozamra képes, ezért méltán kapta meg az Optimum® AQUAmax® megjelölést. Tipikus zöld száron érő hibrid, melyet nagyüzemi parcellákon is bizonyított 2013-ban.


                                          

 

Az aszályban tovább tudott zöld maradni mint versenytársai, így életképesebb. A hosszabb ideig tartó asszimiláció eredménye a nagyobb betakarítható termés.

 

A P0412-es Új Optimum® AQUAmax® hibrid kimagasló teljesítményének alapja, a robusztus növényfelépítés, az erőteljes szár és levélzet, valamint a nagytömegű gyökérrendszer. A kedvező agronómiai tulajdonságainak köszönhetően óriási terméspotenciállal rendelkezik, és szárazságtűrése kiemelkedő.

 


                                    

A 2010-ben és 2011-ben az MgSzH (NÉBIH) regisztrációs fajtaösszehasonlító kísérleteiben a FAO 500-as csoportban több mint egy tonnával múlta felül a sztenderdek átlagát. Az extrém száraz 2012-es évben a Pioneer kísérleteiben, a P0216-os mellett, a legmagasabb termést adta.


                                        

A Pioneer kutatói már több évtizede nemesítenek olyan hibrideket, amelyek kiszámíthatóan teljesítenek száraz, stresszes körülmények között.

Kulcsfontosságú kérdés a szárazságtűrés fejlesztése során, meghatározni azokat a specifikus tulajdonságokat, amelyek fokozzák a növény teljesítményét aszályos körülmények között.

Az Optimum® AQUAmax® hibridek lehetőséget adnak azon  termelőknek, akik magasabb hozamot szeretnének elérni a csapadékhiányos területeken, ugyanakkor rekordterméseket célozzák meg a normál csapadék ellátottságú évjáratokban is.

 

- szilárd növény felépítés, gyökértől a címerig

- zöldszáron érés

- legjobb genetika

- kevesebb vízfelhasználás egységnyi terméshez

Pákozdi István

termékmenedzser

 


 

 

 

 

 

 

 

 A DuPont ovális logó a DuPont hivatalosan bejegyzett védjegye.

®, TM, SM a Pioneer bejegyzett védjegyei. ©2013 PHII.

Kérjük, látogasson el weboldalunkra és tekintse meg DuPont Pioneer Hírlevelünket az alábbi linkekre kattintva! 

www.pioneer.com/hungary

www.dupontpioneerhirlevel.com

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Heti fókusz: Agyő, széltippan!

Heti fókusz: Agyő, széltippan!

Az őszi gyomirtási technológia az őszi kalászos gabonákban, elsősorban a nagy széltippannal fertőzött területeken terjedt el. Szakértők mutatnak rá a...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?