2024. április 28. vasárnap Valéria

Amikor mindkét partner elégedett…

Agro Napló
A rohamosan fejlődő mezőgazdasági technika gépeire és eszközeire még az az érdeklődő is kíváncsisággal tekint egy-egy kiállításon, vagy szántóföldi bemutatón, aki maga talán éppen akkor nem tervez vásárlást. Ahhoz azonban, hogy érlelődő döntését minél több információval felvértezve hozhassa meg, a leghitelesebb vélemény ügyében célszerű a gazdatársakat is felkeresni, akik már rendelkeznek a korszerű típusok valamelyikével. Martonosi György gazdával beszélgettünk új beszerzésükről, az Axiál Kft.-től vásárolt Grégoire Besson GB Line ekéről.

Kezdjük egy bemutatkozással, amelyből megismerhetjük a gazdaságot, ahova az új eke került.

A Sámson 2000 szövetkezetként jegyzi gazdasági formáját Békéssámson településen, Hódmezővásárhely és Tótkomlós között. Közel 410 hektáron gazdálkodunk, amelyből 87 ha a tagok tulajdona, és 320 ha a bérelt területünk. Korábban, amikor itt még az Előre termelőszövetkezet működött, 3600 ha-on folyt a gazdálkodás. Az ezredfordulón alapított szövetkezet ma 15 főt foglalkoztat, ők képviselik a tagságot, és a nyári szezonban – az idénymunka igényeinek megfelelően, a betakarítás idején – pár alkalmazottal emeljük a létszámot. A szövetkezetben hagyományos szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozunk: árpa, búza, kukorica, napraforgó szerepel a növényeink között, s emellett gépi szolgáltatást végzünk magángazdálkodóknak, és a tagjainknak is természetesen. Ez is kitesz 250–300 ha-t, ahol zömmel a betakarítás és kombájnos munkák szerepelnek, s ehhez jön még talajmunka, szántás, vetés, esetleges növényvédelem. Régen, még az előd tsz idejében a területen folyt állattenyésztés is, de a gazdasági mutatók kedvezőtlen alakulása miatt ez mára megszűnt, pedig jó volna ma is, már csak a több lábon állás miatt is.

 

 

Gazdaságuk géppark-összetételéről is szeretnénk bővebbet megtudni.

Hagyományos erő- és munkagépeink vannak, a régebbi típusokat 2007-től kezdtük leváltani. Az öreg Fiat helyett – amely jól kiszolgált bennünket – vásároltunk az Axiáltól Claas gépeket. Igen jó partneri kapcsolat alakult ki közöttünk, s ennek köszönhetően előbb egy 190 LE-s ARES 826 Rz-t, majd egy ARION 420-as Claas erőgépet vettünk, és ezekhez munkagépeket is beszereztünk. Tisztában vagyunk azzal, hogy előre kell haladni a technikai téren is, mert csak üzembiztos géppel lehet költségtakarékosan dolgozni, és szolgáltatni is csak megbízható műszaki háttérrel lehet. A gépeket, és az alkatrészeket ezért ma már az Axiáltól vásároljuk, ahogy a kenőolajat is. Egy Kühne 6200-as gabonavetőgéppel is bővítettük a flottánkat, amelynek elődje, az IH 6200-as donorja közel húsz évig szolgált a szövetkezetben, és bízunk abban, hogy az utódja is – a kezdeti problémák után immáron beállva – problémamentesen fog dolgozni. A Monosem hatsoros kukoricavetőgépet szintén az Axiáltól vettük, de egy Sulky műtrágyaszóró, és egy Komáromi Béla féle magyar gyártmányú szárzúzó is szerepel a gépparkunkban, amelyet igyekeztünk folyamatosan frissíteni, a lehetőségeink szerint. A vásárlások zöme készpénzes beszerzés volt, így vásároltunk az Axiáltól. A 370-es gabonakombájn azért meglehetősen nagy falat, ezért ezt már lízingre vettük. Használt gépként vásároltuk, de tán fél évet sem működtették. Jók a tapasztalataink vele, szépen, hibamentesen dolgozik. Az Areshoz egy Grégorie Besson RB 7-es négyfejes váltvaforgatós ekét vettünk, az Arionhoz pedig egy Grégoire Besson GB Line-t, réselt kormánylemezzel, hogy minél porhanyósabb talajt érjünk el vele.

 

Éppen arra lennénk kíváncsiak részletesebben, hogy miért pont ezt az utóbbi típust választották az Axiál kínálatából?

Az előző GB ekével már vannak tapasztalataink, és igencsak jónak tartjuk. Azért is vásároltuk meg a GB Line-t, mert egy valóban robosztus ekéről van szó, amelyik kötött talajon is törés nélkül, azaz kiválóan dolgozik. Nagy ekeszár-magassága van, tehát a szármaradványokat maradéktalanul el tudja tüntetni, és úgy gondoltuk, hogy éppen a robosztussága miatt hosszú élettartamú lesz. Mi is tudunk vele dolgozni, de még akik utánunk jönnek, azok is bízhatnak benne. Az ember ugyebár nem egy-két évre vásárol gépet, annak hosszú időn keresztül kell megbízható munkaeszköznek lennie!

Eddig ágyekékkel dolgoztunk, de a kor már meghaladta ezt a technológiát. Barázdák voltak a táblákban, és kis parcellákban nem lehet jelentős, tetszetős és minőségi munkát végezni, ha barázdákat hagyunk magunk után. Azt be kell húzni, mert a vetőgép nem úgy teszi le a magot az ilyen talajba, ahogy kellene – egyenletesebb talajt csinál a forgató eke. Magunk kis parcellákat művelünk, azért vásároltuk a GB line ekét, hogy minőségi munkát tudjunk végezni kisebb géppel, nem taposva, és mindenki megelégedésére. Mert egy szolgáltatás akkor sikeres, ha mindkét fél elégedett! Szolgáltatni akkor kell, ha arra igény van, akkor azonban meg kell csinálni, úgy lesz elégedett mindkét fél.

Most azonban a talaj kötöttsége miatt nem szántunk, mert csak törnénk a gépeket – a jelentős csapadékhiány már két éve erősen rányomja a bélyegét a talajmunkákra. Érezhető ez a termésben, az üzemanyag-felhasználásban, és persze az alkatrészkopásban is.

 

Mutassuk be az olvasóknak a Grégoire Besson GB Line-t részletesen, a jellemző paraméterek ismertetésével!

A GB Line a kis- és középgazdaságok ideális ekéje, amelynek nagyszerűsége éppen az egyszerűségében rejlik. Ezek a kiskategóriás ekék ugyanazokkal a kopóelemekkel rendelkeznek mint a nagyobbak, a kisebb tömeg mégis ugyanolyan nagy szilárdságú konstrukciót jelent.

A Prima sorozatú ekék is erős fővázzal bírnak, a Grégoire Besson-tól már megszokott tökéletesség érdekében – ez eredményezi a magas szintű megbízhatóságot. Az ekecsaládot 70–120 LE teljesítményű traktorokhoz fejlesztették ki, rövid vázszerkezettel, ezzel is csökkentve a traktor függesztőrendszerére jutó terheléseket.

Az alapanyag mechanikai minőségének megtartása érdekében a főváz furatainál perselyeket hegesztettek. Az eketest egy darabból készül, védelmét egy-egy nyírócsavar biztosítja. Akadályba ütközés esetén a nyírócsavar működésbe lép: így az eketest át tud haladni az akadályon az eke sérülése nélkül. Az ekét alapfelszereltségben 600x9-es kerékkel szállítják, amely tökéletes mélységtartást biztosít a szántás folyamata alatt. A traktor függesztőszerkezetére jutó terhelések csökkentése érdekében a Prima ekéken egy új keréktartót alkalmaznak, amely mérsékli az átfordításkor fellépő erőhatásokat.

A GB Line-ról valóban elmondható, hogy a legjobb technikai megoldást nyújtja a legmegfelelőbb áron. Alapkivitelben egyébként két típusú eketest rendelhető, de lehetőség van az ekét réselt kormánylemezzel felszerelni.

A Grégoire Besson ekék további költségeit csökkenti, hogy minden eketest alapkivitelben megfordítható, 3 furatos kopóorral szerelt, amely kialakításánál fogva hosszú élettartammal rendelkezik. A technológiai megoldások közül említésre méltó a megfordítható ekenád, és az ekenádkoptató betét, amely a legjobb befektetést jelenti használójának. A tökéletesebb szántásminőség érdekében a GB Line alapkivitelben vegyes előhántóval ellátott – de rendelhető további, más kiegészítőkkel is, mint például a beforgatólemez és a kukorica típusú előhántó. Mindezek, és a saját korábbi tapasztalataink alapján szívesen ajánlom a gazdatársak figyelmébe ezt az eketípust.

 

Megtudhatunk valamit a további, géppark-fejlesztési tervekről?

Természetesen, hiszen igyekszünk a jövőbe tekintve előre tervezni. A fejlesztéseket persze általában a gazdasági év határozza meg. Amikor jó évet zárunk, törekszünk a hasznot visszaforgatni gépekbe, mivel az ott térül meg, nyilván nem azonnal, de távlatokban mindenképpen. A cég pénzügyi erejét nem kimerítve, fokozatosan ruházunk be új technikára. De mindenekelőtt a fizetések fedezete az, amit elsőként biztosítani kell, hiszen abból élnek az emberek – ez számunkra evidencia.

A boltban is csak úgy adnak valamit, ha kifizeti az ember. A jövőt nem szabad fölélni! De fokozatosan próbálunk, és a jövőben is szeretnénk még talajművelő eszközöket vásárolni, és kombájnt beszerezni.

Nálunk ez oly módon működik, hogy a vezetőség leül, megbeszéljük a vásárlási-beruházási tervet, és az elnökasszony, aki főkönyvelőként – ma már másodmagával képviselve a „gyengébb” nemet ezen a területen – átlátva pénzügyileg is a megvalósíthatóságot, reális fedezhetőség esetén jóváhagyja az elképzelést. Eredményes év zárásakor tehát igyekszünk fejleszteni a gépparkot, mivel az a szolgáltatásban előbb-utóbb megtérül. S bizony nálunk is igazolódni látszik, hogy a sikeres férfiak mögött nők állnak. Az elnökasszony úgy igyekszik irányítani a szövetkezetet, mint ahogy otthon egy jó gazdasszony a háztartást vezeti. Mi, férfiak, pedig megbízunk az asszonyokban, és a dolog működik.

Egyébként pedig, amikor már megszületett a döntés egy-egy vásárlást illetően, kihívjuk az Axiál gépkereskedőit, akik tartanak egy bemutatót, illetve több gépbemutatóra magunk is elmegyünk, akár más cégekhez is – de eddig mindig az Axiál mellett döntöttünk a logisztikai- és szervizháttér miatt.

 

Ezek szerint ugyancsak jó tapasztalataik lehetnek e téren!

A modern kivitelű gépek esetében néha a technika ördöge az elektromos problémák megjelenésével tréfál meg bennünket, de ilyen alkalmakkor az Axiál szervizesei rugalmasan orvosolják a problémát. Amellett is, hogy a gépeik mennyisége szaporodik (és ezzel a szervizes munkatársaik feladata is erősen megnövekedett), igyekeznek a legrugalmasabban elhárítani a problémát. Ezeket a gépeket már nem lehet elmozdítani a helyszínről, nem úgy van, mint annak előtte a hagyományos típusoknál, hogy bevontatjuk a telepre, aztán majd megbütyköljük valahogy. Ezért van nagy szükség a rugalmasságra, és az időben való odaérkezésre. Az Axiál szakemberei erre nagy hangsúlyt fektetnek, mert tudják, hogy a gazdának minden perc kincs dologidőben. Az állásnál drágább dolog nincs – egy holt technika csak a pénzt viszi. Kiváló, mondhatni napi szintű a munkakapcsolatunk az Axiállal. Azért is vásárolunk tőlük, mert hosszú évekig tudnak alkatrészt biztosítani, ami nagyon fontos szempont, hiszen minden gépen vannak gyorsabban kopó alkatrészek is.

 

Végezetül tekintsünk kissé a jövőbe humán vonalon is. A technika már a jövőről szól, de vajon ki lesz az, aki majd használja is azt?

Valóban, a technológia már a modern vonalat képviseli nálunk is, ahogy például az összkomfortos kabint is fontosnak tartjuk a dolgozók kímélése érdekében. Tagjaink az ötvenes-hatvanas korosztályt képviselik, meg kell őket becsülni, és nem mindegy az sem, hogy az egész napjukat milyen kabinban töltik el.

Ahogy a földterületünk eltartó képessége lehetővé teszi, és tudunk újabb munkaerőket alkalmazni, igyekszünk fiatalokat felvenni. Jelentkező van, s ugyan ma már nem nagyüzemben tanulják a szakmát az iskolában, akik kijönnek, az idős szakik mellett a gyakorlati képzést elsajátíthatják. Próbáljuk úgy fiatalítani a gárdát, hogy a létszámot se emeljük túlzottan, mert a munkabér mellett bizony még jócskán vannak költségvonzatai egy alkalmazásnak. Zömmel a nálunk dolgozók családtagjai közül tudunk felvenni, és belőlük kinevelni a következő generációt, hogy a folyamat megmaradjon – ettől még családiassá is válik a szövetkezet. Magam is már a harmadik generációt képviselem a cégnél, és ez jellemző a kollégák többségére. Falun behatárolódik a munkalehetőség. Valamikor pedig úgy választottuk ezt a szakmát, hogy a mezőgazdaság örök, élelmiszerre mindig szükség lesz.

A lakossági igényeket kielégítve vásároltunk még gumiszerelő, és gumicentrírozó gépsort: személy-, teher- és mezőgazdasági gépeket szolgáltatásban nem csak a szövetkezeten belül, de a lakosságnak is végzünk, így a mezőgazdasági holtidőben is van bevétel, és van mire támaszkodni. Az orosházi és békéscsabai Axiál üzletek számára is mi szereljük át a gumikat. Ez egy valódi partnerkapcsolat, és csak úgy működik, ha mindkét fél kölcsönösen elégedett, s mi magunk is éppúgy törekszünk erre, ahogy azt az Axiál részéről tapasztaljuk.

-Keresztes- 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Kőszántás

Kőszántás

Kövekkel, szikladarabokkal teli földet csak a legerősebb, legmasszívabb ekével lehet felszántani. Szigeti László gazdaságában egyedül a Grégoire Besso...

Heti fókusz: Agyő, széltippan!

Heti fókusz: Agyő, széltippan!

Az őszi gyomirtási technológia az őszi kalászos gabonákban, elsősorban a nagy széltippannal fertőzött területeken terjedt el. Szakértők mutatnak rá a...

Parlagfűmentesítési akcióhét indult

Parlagfűmentesítési akcióhét indult

Parlagfűmentesítési hetet hirdet az Agrárminisztérium (AM) július 1-7 között: a parlagfű elleni védekezés ugyanis egész évben fennálló kötelezettség a...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!