Sorvezető GPS-ek számszerű megtérülése a mezőgazdaságban

Agro Napló
A Landasin-Agrogazda Kft. már közel tíz éve foglalkozik sorvezető GPS-ekkel és mezőgazdasági mérőműszerekkel. Kezdetben még csak a sorvezetők forgalmazásával, majd az egyre nagyobb igények miatt az utóbbi 5-6 évben már saját fejlesztésű és összeszerelésű sorvezető GPS-ek gyártásával is foglalkozik. Az LD-Agro márkanév ma már jól cseng a hazai gazdák körében, hiszen számtalan elégedett LD-Agro Mg Navigátor, Mg Navigátor V2 és LineGuide sorvezető tulajdonos használja és spórol vele pénzt nap mint nap. De pontosan mennyit is?


Nagyjából mennyi pénzt spórolhat meg az, aki sorvezető GPS-t és automata szakaszolót használ?

A kérdés egyszerű, ám konkrét esetben számszerűsíteni a GPS-es sorvezetővel megtakarított forintokat már jóval bonyolultabb.  Nagy átlagban sorvezető nélküli munkánál 7%-ot szoktak mondani átfedésre és kihagyásra, de ez nem minden műveletre és nem minden esetben igaz. Viszont ez a néhány százalék egy adott növénykultúránál jelentkezhet többször is műtrágyaszórásnál, vegyszerezésnél, talajmunkálatoknál, valamint az üzemanyagban és a bérmunkában is.

Lehetséges a GPS-es sorvezető használatával elérhető megtérülés kiszámítása?

Két GPS-es sorvezetőt használó gazda tapasztalatainak felhasználásával most kísérletet teszünk erre. Ők már évek óta használják az LD-Agro Mg Navigátor V2 és LineGuide 800 GPS-es sorvezetőjüket, több száz hektáron gazdálkodnak, főként kukoricát, búzát, napraforgót és repcét termelnek. Egyikük – aki egy John Deere GPS-vevős LineGuide 800 típusú sorvezetőt használ – egy Leica AS7500-as automata szakaszoló beszerzésén gondolkodik, mellyel további pénzt spórolhatna vegyszerezésnél. Röviden tekintsük át azokat a sorvezető GPS-eket és az automata szakaszolót, melyekre a számításokat elvégeztük.

A belépő szintet az LD-Agro Mg Navigátor sorvezető GPS képviseli, nettó ára 245 000 Ft, így ezt a sorvezetőt a néhány tíz hektáron gazdálkodók is megengedhetik maguknak, hiszen néhány év alatt megtakarítja a készülék árát, majd minden azt követő évben pedig hasonló összeget spórolhat! Az Mg Navigátor sorvezető GPS sorcsatlakozási pontossága 30–40 cm, ezért a számításoknál átlagosan 3%-os megtakarítással kalkuláltunk.

Az LD-Agro Mg Navigátor V2 sorvezető GPS külső, 5 Hz-es GPS-vevője segítségével átlagosan 15–20 cm-es sorcsatlakozási pontosságot biztosít, így itt már 6%-os költségcsökkenéssel is számolhatunk.  Az LD-Agro Mg Navigátor V2 nettó ára 345 000 Ft, így megfelelő növénykultúrában használva már 100 hektáron 1 év alatt behozza az árát. Az Mg Navigátor V2 sorvezető GPS az Mg Navigátor valamennyi funkcióját tudja, továbbá már az átfedéseket is kijelzi, valamint tartalmaz egy virtuális szakaszoló funkciót is.


Az LD-Agro LineGuide 300 sorvezető GPS professzionális Leica SmartAG antennájával már 10–15 cm-es átlagos sorcsatlakozási pontosságra képes, 7%-os költségmegtakarítással számolhatunk, mindezt nettó 495 000 Ft-ért. Lehetőség van az opcionális GLONASS műholdak aktivációjára is, így a plusz orosz műholdak segítségével nehéz terepi viszonyok mellett is tartható a jó sorcsatlakozási pontosság.


Az LD-Agro LineGuide 800 sorvezető GPS nagyobb kijelzővel, még pontosabb, 10 Hz-es John Deere StarFire 300 GPS-vevővel már nettó 575 000 Ft-os áron elérhető, mellyel átlagosan 8%-os költségcsökkenés valósítható meg. A LineGuide 800 sorvezető GPS 21 cm-es kijelzője extra nagy fényerővel bír, napsütésben is minden jól látható. A kiemelkedő sorcsatlakozási pontosságról pedig az ingyenes jelekkel dolgozó John Deere StarFire 300 GPS-vevő gondoskodik, mely nem csak John Deere traktorokra szerelhető fel!

Az LD-Agro Mg Navigátor V2, LineGuide 300 és LineGuide 800 sorvezető GPS továbbfejleszthető gépvezérléssel, a Leica AS7500 automata szakaszolóval is. Ebben az esetben a szakaszok kezelését az eszköz automatikusan elvégzi, így ezzel további +2%-os megtakarítás érhető el vegyszerezésnél. Az automatikus szakaszolás nagyban megkönnyíti és pontosabbá teszi a munkát, ennek megtérülése valamivel nagyobb területet kíván. Az AS7500-as gépvezérlés nettó ára 399 000 Ft.

GPS-es sorvezető használatával búzánál a leggyorsabb a megtérülés!

A számításokat 342,5 Ft-os nettó gázolajárral és 1000 Ft-os nettó órabérrel számoltuk (a táblázat többi összege is nettóban értendő). Az adatok szerint valamennyi művelet nettó költsége búza esetén 118 260 Ft hektáronként. Az LD-Agro LineGuide 800 + Leica AS7500 automata szakaszolóval így összesen 10 781 Ft, a LineGuide 300 sorvezető GPS-szel 7546 Ft, az Mg Navigátor V2 sorvezetővel 6468 Ft, az Mg Navigátor GPS-es sorvezetővel pedig hektáronként 3243 Ft költségcsökkenést érhetünk el az átfedések és kihagyások csökkentésével. Fontos megjegyezni, hogy egy sorvezető GPS használatával nemcsak a költségek csökkenthetők, a hozam is magasabb lesz a pontosabb kijuttatás miatt! (Lásd az 1. táblázatot!)


Nagyításhoz katt a képre

Sorvezető használatával repcénél érhető el a legnagyobb költségcsökkenés

A repcetermesztés sok tényezőn múlik, elsősorban az időjáráson (csapadékmennyiség, fagy, jégeső), valamint a kártevők elleni védekezésen. Sorvezető GPS segítségével az időjáráson nem változtathatunk, de a talajelőkészítésnél és a vegyszerezéseknél nagyban hozzájárulhat a költségek csökkentéséhez. Az LD-Agro LineGuide 800 + Leica AS7500 automata szakaszolóval hektáronként 15 041 Ft, a LineGuide 300 sorvezető GPS-szel 10 528 Ft, az Mg Navigátor V2 sorvezetővel 9024 Ft, az Mg Navigátor GPS-es sorvezetővel pedig hektáronként 4512 Ft költségcsökkenést érhetünk el az átfedések és kihagyások csökkentésével. (Lásd a 2. táblázatot!)


Nagyításhoz katt a képre

Sorvezető GPS-szel napraforgóban is csökkenthetőek a költségek

A napraforgó szintén tipikusan magyar szántóföldi növényünk, igen népszerű hazánkban. Sorvezető használatával itt is jelentős költségeket takaríthatunk meg a talajelőkészítés, műtrágyaszórás és vegyszerés során. Mivel a sorok itt is adottak – hasonlóan a kukoricához – a sorvezető GPS csak korlátozott mértékben alkalmazható, de gépvezérléssel kombinálva jelentős megtakarításokat eredményezhet. Az LD-Agro LineGuide 800 + Leica AS7500 automata szakaszolóval hektáronként 7470 Ft, a LineGuide 300 sorvezető GPS-szel 5229 Ft, az Mg Navigátor V2 sorvezetővel 4482 Ft, az Mg Navigátor GPS-es sorvezetővel pedig hektáronként 2241 Ft költségcsökkenést érhetünk el az átfedések és kihagyások csökkentésével. (Lásd a 3. táblázatot!)


Nagyításhoz katt a képre

Összegezve: Kérjünk tanácsot szakembertől a megfelelő sorvezető GPS kiválasztásához!

A fenti táblázatokból is kitűnik, hogy az adott növénykultúrához megfelelően kiválasztott mezőgazdasági sorvezetőn mennyi minden múlik. Gyors megtérülést már az olcsóbb sorvezetőkkel is el lehet érni (Mg Navigátor és Mg Navigátor V2), a pontosabb sorvezető GPS-ek segítségével (LineGuide 300 és LineGuide 800) precízebb kijuttatás érhető el, különösen a Leica AS7500-as automata szakaszolóval kiegészítve. Az ideális sorvezető kiválasztásához kérje kollégáink segítségét, akik a szakértelmük és tapasztalatuk révén megtalálják Önnek a legjobb megoldást!

Kocsis Árpád

Landasin Agrogadza Kft.

www.agrogazda.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!