Szemelvények a párizsi SIMA kiállításról – IV. rész

Agro Napló
A párizsi kiállítás kiváló alkalmat adott arra, hogy a neves gyártók megmutassák a 2012-es, 2013-as év fejlesztéseit. Sorozatunk befejező részében a Joskin és a Pichon egy-egy bemutatott termékét, valamint a Fliegl és a francia Sulky gépgyártók újdonságait mutatjuk be röviden.

A Tetraflex2 sorozat kibővítése

Első alkalommal mutatkozott be a Joskin Tetraflex2 sorozat három új tagja a SIMA kiállításon. A korábbi modellekhez képest a gép felépítése nem változott, kivétel ez alól a megnövelt munkaszélesség. Az ún. XXL méretben három típus áll a vásárlók rendelkezésére: 6000/15 SHK/2, 6800/17 SHK/2 és 7600/19SHK/2.

A szántóföldi injektor munkaszélessége 6, 6,8 és 7,6 m – miközben a Magyarországon is jól ismert gyártó megtartotta a 2,8 m szállítási szélességet.

 

A 6000/15 SHK/2, 6800/17 SHK/2 és 7600/19SHK/2 típusú munkagépek alváza horganyzott profilcsövekből készült, a munkamélység a támasztókerekkel állítható, az ún. „cranks” rendszer segítségével.

Pichon hírek a SIMA-ról

A francia gyártó 10-re növelte a Muck Master szervestrágyaszóró kínálatát a bemutatott M8 és M10 típusokkal, így a horganyzott munkaeszköz már 10–24 m3 közötti kapacitásban érhető el. A trágyaszóróhoz számos opció és kiegészítő rendelhető, többek között forgózsámoly, mérlegrendszer, elektronikus, sebességarányos kijuttatás-szabályzó.

Tavaly ősszel a gyártó egy CanBus-vezérlőt mutatott be a gyártott tartálykocsikhoz, míg az idei kiállításon egy GPS alapú vezérlőegységet. A gyártó elsősorban a könnyű kezelhetőségre hívja fel a figyelmet. Mint kiderült, egy érintőképernyő segítségével a kezelő csak kiválasztja a megfelelő szórószerkezetet és kijuttatandó mennyiséget, végül kezdődhet a kijuttatás.

A munka befejeztével az adatok (területteljesítmény, kijuttatott mennyiség, munkára fordított idő stb.) egy USB eszközre kerülnek.

Termékkínálat növelése a francia piacon

A német Fliegl gépgyártó a francia piacra két új termékkel készült. Első alkalommal mutatta be a 2012-ben bevezetett GVWR pótkocsiszériát.

A kéttengelyes pótkocsicsalád öt modellből áll, 16–28 tonna közötti kapacitással. Innovatív külsejét a hajlított oldalfalnak köszönheti, így elkerülhető a további magasítók alkalmazása. Ennek eredményeképpen egy modern formájú és egy alacsonyabb önsúlyú pótkocsi született. Hasonlóan a letolókocsikhoz, az alváz horganyzott, valamint hidraulikus vonórúd-felfüggesztéssel és a nagy sebesség miatt BPW-tengelyekkel szerelik.


 

A pótkocsik mellett szintén újdonság a francia piacon az ASW 3101 nagy kapacitású letolókocsi. A gyártó véleménye szerint megnövekedett az igény a nagyobb méretű és szállítási kapacitással bíró eszközök iránt. A háromtengelyes kivitel ismérvei: 10,1 m hosszú, 55 m3 össztérfogat és 2,3 m magas oldalfal. Az 55 m3 össztérfogat tömörítés nélkül értendő, míg tömörítéssel összesen 80 m3 fű- vagy kukoricaszilázs befogadására alkalmas. A munkaeszköz egy forradalmian új letolórendszerrel, valamint horganyzott kialakítással, hidraulikus vonórúd-felfüggesztéssel és 40 km/h szállítási sebességre alkalmas tridem tengellyel került bemutatásra.

A Sulky standról

Feltehetően nem a hazai pálya előnye, hanem a fejlesztések járultak hozzá leginkább ahhoz, hogy a francia Sulky-t a SIMA bírálóbizottsága 2011 után ismét elismerésben részesítette. 2013-ban az ún. Ready To Spread (RTS) automata szabályozó rendszere hívta fel magára a figyelmet, ami a 2011-ből már ismert ECONOV gépek (a szóráskép valóságos alakja alapján történő szakaszolási módszer, illetve az egyes szakaszok szórásának függetlenítése) részét képezi. Az RTS lehetővé teszi a felhasználónak, hogy Interneten keresztül elérje a Sulky Fertitest adatbázist, amelynek segítségével a 2013-ban bemutatott X40 és X50 műtrágyaszórók könnyedén beállíthatók. Az új fejlesztésű X40 és az X50 típusjelű gépek 2014-től jelennek meg nálunk, felszereltségüket tekintve alapkivitelben tartalmazzák az ECONOV funkciót, továbbá mérlegfunkcióval, valamint az agronómiai és környezetvédelmi előírások betartása végett a TRIBORD 3D-i táblaszéli szórásszabályzóval szerelték.

További újdonság a Sulky XEOS TF függesztett vetőgép-forgóborona kombináció a traktorfront függesztésére szerelt vetőmagtartállyal. Az eszköz merev vázas és csukható kivitelben készül 3 és 6 m munkaszélesség között. Az összecsukható vetőegység kizárólag 4, 4,5, 5 és 6 m hosszú kialakításban érhető el. Felépítésüket tekintve: három szekcióban elhelyezett csúszócsoroszlyából, vagy két szekcióban elhelyezett UNIDISC tárcsasorból – tömörítőkeréksorral vagy anélkül (ez opció) – állnak. A 3, 3,5 és a 4 m széles merev változatokat az elemenkénti 80 kg/csoroszlyaterhelésű CULTIDISC vetőegységgel látták el. A talajelőkészítést a CULTILINE forgóborna végzi, melynek előnye, hogy a méterenként elhelyezett 4 db rotor igen jó munkát végez, valamint a nagy (550 mm) átmérőjű rögtörő henger gondoskodik a tökéletes magágykészítésről.

 

 

A tárcsás rendszerű vetőgépek mellett a francia gyártó a késes csoroszlyával szerelt Kronos vetőgépet is bemutatta. A vetőgépcsalád három (4,8, 5,6 és 6,0 m munkaszélességű) tagból áll. Mindhárom típus kizárólag összecsukható vázkialakítású. A Kronos tartálytérfogata összesen 1700 liter. Alacsony teljesítményigénye miatt – a gyártó elmondása alapján – 12–15 km/h közötti munkasebességre képes.

-an-

A SIMA kiállításról készült további összefoglalókat az Agro Napló 2013/4.,5. és 6. lapszámában olvashatják.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!