2024. május 21. kedd Konstantin

Gabonapiaci helyzetjelentés

Agro Napló
Július harmadik dekádjának kezdetén kérdeztük Petőházi Tamást, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnökhelyettesét az aktuális adatokról és a kilátásokról.

Az aratás előrehaladtával a gabonapiaci árak mérséklődtek, több helyen 40–45 ezer Ft közé csúsztak. A nyugat-európai gabonaárak nem csökkentek olyan mértékben, mint nálunk – de ott még az aratás sem kezdődött meg. A nálunk most erőteljesen leesett árak korrekciójára lehet számítani a piacon a következő hónapokban. De amíg Nyugat-Európában, és északabbra nem kezdődik el az aratás, teljes hír- és információhiány van a piacon. Úgy gondolom azonban, hogy ha az említett területeken megkezdődik a betakarítás, akkor ezek az árak emelkedni fognak.

Sajnos azonban közbejött egy erőteljes hőhullám, amely július 20-a óta elérte Magyarországot, és ez jelentősen károsítja a kukoricákat. Számításaink szerint több millió tonna kukoricával lesz kevesebb annál a mennyiségnél, amelyet két hónappal ezelőtt vártunk, és ennek következtében a kalászos takarmánygabonák árai is vélhetően emelkedni fognak. Most még nem látható, hogy a kukorica a jelenlegi hőhatás következtében milyen mértékű károkat szenved, ezt csak később fogjuk tudni felmérni. De úgy gondolom, ennek bizonyosan olyan következményei lesznek, hogy a kalászos gabonaárak emelkedni fognak. Persze jobb lett volna, ha az árak a piaci mozgások miatt emelkednek, nem pedig a kukorica tönkremenetele okozza azt.

A búza esetében a várakozásoknak megfelelően 4,6 t országos termésátlaggal számolhatunk, de nagyon változóak a terméseredmények. Mintegy 5 millió t búza – ennek 60–70%-a malmi minőség – termett idén Magyarországon, s ez a belső felhasználásunk duplája. Ennek megfelelően tehát egy 2–2,5 tonnás export árualap is keletkezik – ha nem megy tönkre a kukoricatermés oly mértékben, hogy a takarmány receptúrákban azt pótolni kell a búza egy részének felhasználásával.

Az árpa aratása gyakorlatilag befejeződött, a tavalyinál jobb eredményekkel. Összességében közel 0,7 t/ha mennyiséggel vágtunk többet, mint a tavalyi esztendőben – az összes mennyiség 860 780 tonnát tesz ki.

A termésminőségekről egyelőre korai lenne nyilatkozni, mert ahhoz még nem áll rendelkezésre a szükséges információ. Úgy vélem, hogy ha a tavalyit nem is érjük el, országos átlagban jó minőségű termést takarítunk be idén.         


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Az őszi búza tavaszi lombtrágyázása

Az őszi búza tavaszi lombtrágyázása

Az idei év sem szűkölködik növényeink részére szélsőséges időjárásban, ami miatt a tenyészidőszakban egyre kevesebb a növények számára a növekedéshez...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06