2024. május 5. vasárnap Györgyi

Gyógyír a termőföldnek

Agro Napló
Hasonlóan az emberi szervezethez, a talaj is élő, összetett biológiai rendszer, tele egy vagy néhány sejtből álló mikroszervezetekkel. Ezek egészséges, összehangolt működése nélkül – csak úgy, mint mi – a talaj megbetegszik. Az ember pedig, az ésszerűtlen mezőgazdasági munkálatokkal, túlzásba vitt műtrágyahasználattal akár meddővé is teheti az anyaföldet. De gyógyíthatja is, amit elődei megbetegítettek: megfelelő talajbaktériumok használatával csökkenthetjük a környezeti stresszt. Például az AGRO.bio Hungary Kft. termékeivel.

Tizenhárom éve már annak, hogy két régi kollega útjai ismét találkoztak. Márton József és Daoda Zoltán már hosszú évek óta foglalkoztak talajmikrobiológiával, mikor 2000-ben úgy döntöttek, közös vállalkozást hívnak életre. A tervek szövögetését tettek követték, 2001 márciusában pedig már el is hagyta az első liter termék az AGRO.bio-t. Jó időben voltak jó helyen: a talajbaktériumok magyarországi piaca még üres volt, így már első évben piacvezető szerepet töltöttek be. 2002-ben szabadalmaztatták a BactoFil terméket világszerte negyven országban. Nem sokkal később már a BactoFil Jethez is hozzájuthattak a magyar gazdák, termelők (sőt, pár éve már kiskereskedelmi forgalomban is elérhető). Könnyíti a munkát, hogy a szer szórásban, a vetéssel együtt is a talajba juttatható. A készítmények sora pedig egyre csak bővült, bővül.

 

De miért is olyan fontosak a talaj számára ezek a készítmények? A termőföld fontos részét képezik többek között a talajlakó-, fonalas- és sugárgombák, a talajvírusok és baktériumok. A műtrágyák és a növényvédő szerek ezeket a szervezeteket helyenként sokkszerűen, máshol tartósan csökkenthetik. Az egyre zsugorodó állatállomány következtében pedig kevesebb szerves trágya áll a gazdálkodók rendelkezésére. Ennek következtében az évek alatt a talajszerkezet jelentősen megváltozott, bizonyítja ezt például a Gödöllői Egyetem kutatása, melynek során 1963 óta vizsgálják a talaj összetételét. Márai Géza professzor 1975-től 2005-ig vizsgálta, hogyan csökken különböző növények – például a gabona, rozs, sárgarépa – beltartalma a gödöllői területen. Az eredmények önmagukért beszélnek: a sárgarépáé 100 százalékról mindössze 4 százalékra csökkent le.

A rongálódott talajszerkezetet korrigálják a mikrobiológiai talajbaktérium készítmények. A talajba jutva ugyanis az egyre inkább fogyó szerves anyagokat deponálják és bár igen lassan, de annak mennyiségét növelik. A földben pedig, különböző talajigényekhez igazodva, izolálódva, mégis összekötve, egymást erősítve fejtik ki jótékony hatásukat. „Azok a gazdák, termelők, akik folyamatosan, akár éveken át használják ezeket a talajt rehabilitáló készítményeket, földjük pozitív irányú változását tapasztalhatják.” – tudhatjuk meg Daoda Zoltántól, az AGRO.bio Hungary Kft. ügyvezetőjétől. „Nem kell annyira aggódniuk a szélsőséges időjárás miatt, hiszen a terménybiztonságuk akár aszályos időben is kedvező.” Az a tapasztalat ugyanis, hogy az AGRO.bio termékeit alkalmazva a növények szárazságtűrő képessége jelentősen megnövekszik.

 

A termékek használatával akár kevesebb műtrágyát is használhatunk. Ezek a szerek ugyanis a talaj tápanyag-szolgáltató képességét is kondicionálják. Kívülről adagolják a növény számára nem hozzáférhető tápanyagokat: a nitrogént a levegőből, a foszfort és a káliumot az ásványokból. A termékek komplex hatással bírnak: támogatják a csírázást és a gyökeresedést. Cellulózbontásra is alkalmasak, például a BactoFil Cell hatékony megoldás lehet a kukorica és napraforgó szármaradványok esetében. Ez több okból is hasznos: segíti a talajmunkát, könnyíti a művelést, ráadásul szerves tápanyagforrást is biztosít a növények számára.

A talajbaktériumok jótékony hatása ma már nem csupán hit kérdése. A mikrobiológusok immár rendelkeznek olyan szabadalmaztatott vizsgálati módszerrel, aminek köszönhetően több mint félszáz talajbaktériumot tudnak kimutatni, meghatározni mindössze 24 óra leforgása alatt.

 

A különböző összehasonlítási munkálatokat nem csak egyetemi, de termelői szinten is elvégezték. Az a tapasztalat, hogy azok a mezőgazdászok, akik hosszú távon alkalmazták ezeket a készítményeket, jelentős, pozitív átalakulást észleltek az adott földterületen. Három-négy év alatt akár a futóhomokot is vizet megtartó homoktalajjá alakíthatja át. A hazai termelők tisztában vannak vele, fontos a talajbaktériumok használata. Nemzetközi viszonylatban is elsők között vannak földművelőink, akik mikrobiológiai talajerőpótló szereket alkalmaznak az egészségesebb talaj elérése érdekében. Nem meglepő a bizalom: a magyar mikrobiológusok világelsők a szakmájukban.

2004-ben szomorú esemény következett be a cég életében: búcsúzniuk kellett Márton Józseftől. Tiszteletére és emlékére alapították idén a Márton József Díjat, amit a Fenntartható Magyar Mezőgazdaság Szolgálatáért ítélnek oda. Az első elismerést dr. Nagy Bálint tanár úr kapta.

 

Mint a díj neve is elárulja, a cég számára kiemelten fontos a fenntarthatóság. Nem is lehetne ez másképp, hiszen éppen ezekkel a szerekkel „gyógyíthatjuk” az általunk megbetegített talajt. Hiszen nem lehet a végtelenségig kihasználni a talajt, ami előbb-utóbb reagál a nem megfelelő bánásmódra, például szikesedéssel vagy elsivatagosodással.

 

A baj pedig nagy. Egy három évvel ezelőtti kutatás eredményei szerint ugyanis, ha továbbra is ilyen mértékben és ütemben rongáljuk a talajt, évente mintegy 75 milliárd tonna termőföldet tüntetünk el a Földről. Ez azt jelenti – Gyulai Iván professzor, az Ökológai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány igazgatója számításai szerint –, hogy 61 év múlva már nem lesz hol vetnünk-szántanunk. „Itt már nem elég a figyelmeztetés, már a vészharangot kell megkongatni – vélekedik Daoda Zoltán –, mert ha nem tesszük meg, unokáink kerülhetnek komoly bajba.”       

Hardi Judit

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A nagy BIOFIL Trió

A nagy BIOFIL Trió

BIOFIL Szárbontó, BIOFIL Talaj-pH specifikus és BIOFIL Talajőr készítmények. Háromszoros biológiai hatásfok a többlethozam, termésbiztonság és növénye...

Élmezőnyben a MIKRO-VITALLAL!

Élmezőnyben a MIKRO-VITALLAL!

A talajlakó mikroorganizusok igen sokrétű tevékenységet végeznek: fontos résztvevői az elemek körforgásának, ezáltal pedig a növények táplálásának; el...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!