2024. május 4. szombat Mónika, Flórián

Érésgyorsítás Arysta készítményekkel

Agro Napló
Az elmúlt években az Arysta termékkínálatába több készítmény került, amelyik felhasználható termesztett növényeink deszikkálására. Ezek a készítmények a Kapazin (glifozát), a Solaris (diquat) és cseppnehezítő adalékanyagként a Melius (repceolaj). Az előbbiekben említett két készítményünkkel gyakorlatilag az adott helyzetre szabottan tudjuk alakítani a technológiánkat, az időjárástól, a kijuttatás módjától, a betakarítás ütemezésétől, de akár a terület gyomosságától függően is.


Kapazin

A glifozát hatóanyagú Kapazin készítmény tapasztalataink szerint állományszárításra leginkább napraforgó kultúrában kerül felhasználásra, bár ilyen irányú alkalmazására kukoricában, repcében és szójában is van lehetőség.

Felhasználása leginkább abban az esetben indokolt:

- ha a kezelt terület évelő gyomnövényekkel erősen fertőzött, ilyenkor ugyanis kihasználhatjuk a hatóanyag – akár éven túl is érvényesülő – gyomirtó hatását,

- ha a kijuttatást követően nem várható tartósan csapadékos időszak. Tartósan esős időben ugyanis a hatáskifejtés lelassul, szerencsétlen esetben akár visszanedvesedés is előfordulhat.

- ha az állományszárítást költségtakarékos módon szeretnénk elvégezni.

A Kapazin dózisa ilyen irányú felhasználás esetén 2–5 l/ha. Abban az esetben, ha a terület erősen gyomos, vagy ha a kezelt fajta nagy zöldtömeget fejleszt (szár, tányér), mindenképpen a magasabb dózist válasszuk.

A kijuttatás optimális időszaka, amikor a kaszat nedvességtartalma 20–30%-os. A betakarítás ütemezésénél átlagosan 10–14 napos hatáskifejtéssel érdemes számolnunk.

Fontos, hogy a Kapazin – és minden glifozát hatóanyagú készítmény – állományszárításra való felhasználása esetén cseppnehezítő adalékanyag felhasználása kötelező, a légi, illetve a hidas permetező berendezéssel való kijuttatás esetén is, amennyiben annak hasmagassága a 150 cm-t meghaladja.

Solaris

A diquat hatóanyagú Solaris készítményünk számos növénykultúrában használható az állományszárítás során.

 


 

 

Kijuttatását napraforgóban a kaszatok 25–30%-os, míg repcében, mustárban, olajretekben a magvak 35–40%-os nedvességtartalmánál kell elvégezni. A Solaris készítmény nagy előnye, hogy a korábbiakban tárgyalt glifozát hatóanyagú készítményeknél lényegesen gyorsabb a hatáskifejtése, így általában a kijuttatást követő 6-8-ik napon megkezdhető a betakarítás. A készítmény nem tartalmaz sem hatásfokozó, sem pedig cseppnehezítő adalékanyagot, így azokat a felhasználás során külön kell a permetléhez kevernünk.

A fentiekben többször szóba kerültek a cseppnehezítő adalékanyagok. Az Arysta kínálatában ilyen célra a Melius készítmény alkalmazható, ami hatásfokozó és cseppnehezítő adalékanyagként egyaránt felhasználható.

 


 

 

A Melius 95% repceolajat és 5% emulgeátort tartalmaz. Alkalmazása során lecsökken az elsodródás szempontjából veszélyes 100 μm alatti permetlécseppek aránya. Az 1. és 2. képen jól látható a készítmény cseppképzésre gyakorolt hatása, ahol üreges-kúpos fúvókák esetében látható az eredmény, 1,5 bar nyomáson. Szembetűnő az 1% Melius-t tartalmazó permetlé esetén a cseppképzés egyenletessége.

 

 

A Melius elsodródásra gyakorolt hatása látható a következő felvételeken, amelyek vízérzékeny papír segítségével mutatják a permetlé oldalirányú elmozdulását. A kezeléskor a készítmény 2 l/ha dózisban került felhasználásra, a kijuttatás pedig helikopterrel történt.

 

 

A Melius 2 l/ha mennyiségben felhasználva nagymértékben csökkentette a permetlé elsodródását. Már a 16 m-nél távolabbi zónában is nagyon kevés permetlécseppet mutatott a vizsgálat, 20 m felett pedig egyáltalán nem. Mivel a készítmény hatásfokozásra is alkalmas, így felhasználásával a permetlé elsodródásának megakadályozása mellett a kijuttatott deszikkáló készítmény hatásfoka is javítható.

Somos Ferenc

Arysta Magyarország Kft.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Jobb évre számítanak Mohácson

Jobb évre számítanak Mohácson

A tervezett szűk 50 milliárd forintos árbevételi tervet nem sikerült teljesíteni tavaly, az eredmény is negatív lett – mondta a Világgazdaságnak Pókos...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!