2024. május 4. szombat Mónika, Flórián

A Nagy kaszálás - Zöldtakarmány kezelése Pöttinger gépekkel

Agro Napló
Második alkalommal adott otthont a soltszentimrei Gudmon Farm az Invest Kft. által szervezett gyakorlati bemutatónak. Örömteli és izgalmas nap volt május 10-e a Gudmon család számára nem csak a színvonalas bemutató, és az azt követő vendéglátás szervezése végett, hanem azért is, mert előző éjjel született meg a családfő, Gudmon László első fiú unokája. A Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség juhbemutató mintatelepének, a Gudmon farmnak működtetése családi tradíción alapul, jelenleg 500 hektáron végeznek növénytermesztést az 1500 „birkalelket” számláló állományuk kiszolgálására. A gazdaságról és a családról bővebben júliusi számunkban, az Apáról fiúra sorozatban olvashat.

A Nagy kaszálás névre keresztelt rendezvényt Várkonyi Bence kereskedelmi vezető nyitotta meg, aki hangsúlyozta: noha az Invest Gépkerekedelmi Kft. gerincét korábban a Case IH traktorok és betakarító gépek forgalmazása tette ki, öt évvel ezelőtt fő profiljuk módosult a munkaeszközök termékpalettába illesztésével és már hároméves múltra tekint vissza a Pöttingerrel való közös együttműködésük.

 

Mint a vendéglátók bemutatkozásából kiderült, Gudmon László és családja immár 40 éve gazdálkodik Soltszentimrén. Az egyre növekvő állatállomány szükségessé tette a telepi és területi bővítést és ezek együttesen megkövetelték a zöldtakarmány hatékony és gyors betakarítását. 2004-ben az akkori pályázati lehetőségeket kihasználva egy kizárólag Pöttinger munkagépekből álló gépsort integráltak gépparkjukba, amit 2012-ben és 2013-ban egy-egy további munkagép követett. A legfrissebb szerzeményük egy Pöttinger Top 812 rendképző, amely amellett, hogy első ilyen típusú gép a magyar piacon, a mostani rendezvényen mutatkozott be először.A Pöttinger gépek ismertetését Dávid Lajos, a gyár képviselője látta el, aki elsőként egy Novadisc 265 típusú, hátsó függesztésű kaszaváltozatot ismertetett. Tulajdonságai közül kiemelte, hogy a gyors-cserélővel ellátott kaszapengék mereven szereltek a tárcsára, így elinduláskor a pengékkel azonnal megkezdhető a munkaművelet. Nagy területteljesítmény jellemzi a 125 LE-s CASE IH Maxxum 125-re szerelt kaszakombinációt, ami egy Novocat 301 alpha-motion frontkaszából és egy Novadisc 265 hátsó függesztésű változatból állt össze.


Dávid Lajos ismerteti a frontkasza jellemzőit

A Novadisc tárcsás kaszák jellemzője, hogy a hajtás ékszíjjal történik és a felfüggesztésük a kaszatest szélén található meg. A Novacat ellenben már kardánnal hajtott és a traktor elejére szerelhető kaszákhoz híven középen függesztett. Előnye a talajkövetésben mutatkozik meg, de kifejezetten alkalmas a dombos, egyenetlen területeken történő alkalmazásra. A kasza egyaránt rendelhető szársértő nélküli, gumihengeres vagy verőujjas szársértővel szerelt változatban. A bemutatott alpha-motion hidraulikus tehermentesítéssel szerelt, azonban létezik belőle rugós változat is. A lekaszált termény szétterítéséről a HIT család egy tagja, a Pöttinger HIT 540 N gondoskodott. Mint kiderült a rendterítők változattól függően 4 m munkaszélességtől egészen 10 m-ig állnak a gazdák rendelkezésére, 4–6–8 rotoros kivitelben. Kialakításukat tekintve létezik vontatott, illetve függesztett változat egyaránt. Az 540-es vontatott kivitelű gépet támasztókerekekkel látták el a megfelelő talajkövetés érdekében. További jellemzője, hogy a rendterítő karokra szerelt ujjak külső tagjának hossza eltérő a belsőétől, annak érdekében, hogy az ujjak akkor is párhuzamosak legyenek a talajra, amikor a gép munkahelyzetbe áll.A szétterített rend egyszerű és gyors összehúzásában egy N-változatú (lengő felfüggesztésű) egyrotoros Eurotop 421 és egy kétrotoros Top 812-es rendképző segédkezett.


A TOP 812 rendképző első alkalommal jelent meg nagyközönség előtt

Az egy rotorral szerelt Eurotop munkaszélessége 4,2 m, de típustól függően 3 és 4,6 m közötti változatban is elérhető. Kifejezetten a nagy területek célgépe a 2013-ban újonnan bemutatott Top 812 rendképző. A Nagy Kaszálás jó alkalmat adott arra, hogy Magyarországon most első alkalommal a nagyközönség, valamint az első ilyen típusú gép tulajdonosai előtt vizsgázzon. A 7, 6 m munkaszélességű gép kettős kialakítású. A rotorok átmérője egyenként 3,7 m, amelyeken 13-13 darab kar található. A rotorok alatt egy-egy tandem futómű található a jobb talajkövetés érdekében, míg a gép hátulján két kormányozható támasztókereket szereltek. Utóbbi előnye, hogy a gép mérete ellenére is kis fordulási sugár jellemzi.

A műveletek sorát egy Pöttinger Rollprofi 3200 Supercut bálázó zárta. A fixkamrás bálázót 2 m széles rendfelszedővel szerelték. Az ún. Supercut vágószerkezet 14 késből áll, 70 mm-es késtávolsággal. A kések hidraulikusan felemelhetők és egyedileg biztosítottak. A Rollprofi további jellemzője a kombinált rendszer, így elöl egy tömörítő hengersorral, hátul pedig egy rúdláncos tömörítővel látták el. A Rollprofi a nagy bálatömörség biztosítása mellett 0,6–1,6 m átmérő között képes bálát készíteni.

 

Fotók

-an-

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!