Az aratás „tuningolása” többletinformációval

Agro Napló
Az ismert angol RDS cég újabb innovációs terméke a CMM-100 jelű, kombájnra szerelhető szemnedvességmérő, amellyel a gépkezelő folyamatosan figyelemmel kísérheti a szemnedvesség alakulását betakarítás közben. A 12 V feszültséggel működő mérőeszköz utólag is felszerelhető bármely kombájntípusra. A nedvességmérő szenzort a magfelhordó csiga végére erősítik, a monitor a kabinba kerül.


 

A „top agrar” szakújság szervezésében került sor gyakorlati tesztelésére a tavalyi szezonban, Németországban, egy CLAAS LEXION kombájnon. A mérőberendezést a betakarítás indulásakor be kell kalibrálni egy kézi nedvességmérővel mért nedvességtartalomra, ezt követően folyamatosan pontosan mutatja az aktuális értékeket. A CCM-100 használatával például könnyebben eldönthető, hogy este meddig arathatunk kalászos gabonában vagy repcében.

A cséplési teljesítményt a csépelt termény nedvességtartalma is befolyásolja. Ennek mindenkori megközelítően pontos ismerete elősegítheti a nagyobb betakarítási területteljesítmény elérését is.

A gabonabetakarítás során a korszerű kombájnokkal a termények szemnedvesség-tartalmának permanens mérése már opciós lehetőség. A kapott eredményeket azonban fenntartással kell kezelni,  főleg azért, mert az induláskori első kézi mérések eredményei gyakran eltérnek – jóval kisebbek – az átvevők által mért értékekhez képest. Ez abból adódik, hogy a magok a cséplőműben felveszik az átmenő szár- és levéltömeg nedvességének egy részét, ami felületi nedvességnövekedést okozva a kijelzett értéket megnöveli.

Sokan még régebbi gyártmányú arató-cséplő gépekkel (kombájnokkal) dolgoznak, részükre jelent megoldást az ismert angol RDS cég újabb innovációs terméke, a CMM (Combine Moisture Meter) kombájnokra utólag is felszerelhető folyamatos szemnedvesség mérője. A CMM-100 jelű mérőegységgel a gépkezelő folyamatosan figyelemmel kísérheti a magtartályba kerülő szemek nedvességtartalmát.


A nedvességmérő szenzor a magfelhordó csiga kiömlő nyílásánál kerül elhelyezésre

Az elérhető áron beszerezhető mérőegység a szerelési útmutató alapján sajátkezűleg beépíthető bármely kombájnba. A gyári egységcsomag a kijelző műszer (fedélzeti komputer) és a nedvességérzékelő szenzor mellett tartalmazza a szükséges kábeleket, csavarokat és kiegészítő elemeket.

Az univerzális RDS CMM-100 szemnedvességmérő szerelhetőségét, funkcionális működését, megbízhatóságát a „top agrar” német szakújság tesztcsapata egy teljes szezonon át egy Claas Lexion kombájnon vizsgálta. A nedvességérzékelő szenzor előre meghajlított tartólemezét kézi erővel lehetett a csigaházra illeszteni (ráhajlítani), és csavarkötésekkel ráerősíteni. A szenzor erre a tartólemezre szintén csavarokkal került felszerelésre. Fontos, hogy a kabinban elhelyezett fedélzeti komputert (monitort) a szenzorral összekötő vezeték gondosan legyen elvezetve a magtartály oldalán át a vezetőfülkébe. Az LCD képernyős monitort állítható tartószerkezettel készítik, amely csavarral rögzíthető és a kombájn akkumulátorára kell kapcsolni.

A CMM-100 gyárilag hat terményre, búzára, árpára, zabra, repcére, kukoricára és szárazborsóra van előkalibrálva. Más terményre a gyártóval/forgalmazóval történő konzultáció után kézzel állítható be. A mérőműszer az anyagok elektromos vezetőképessége (kapacitása) elvén alapul. A magfelhordó csiga végén a kiömlőnyílásnál elhelyezett szenzor elektromos erőteret létesít a kiáramló termény körül. Minden szemnedvességértékhez meghatározott kapacitás tartozik. A szemnedvesség változásával egyidejűleg változik ez a kapacitás is, amit a szenzor érzékel. Ugyanakkor folyamatosan méri a környezeti hőmérsékletet is, hiszen ez is befolyásolja a pillanatnyi nedvességtartalmat. A két mért értékből a fedélzeti komputer számolja ki a mindenkori szemnedvesség százalékos értékét.

A betakarítás indulásánál azonban a morzsolással (kifejtéssel) nyert minták nedvességtartalmát kézi mérőműszerrel kell megállapítani, mert a kombájnon mért értékek általában magasabbak a fentebb már leírtak miatt. A kézi méréssel kapott értékhez, mint kontrollhoz kell a monitoron megjelenő értéket szükségszerűen korrigálni plusz vagy mínusz irányba, az „A” vagy az „F” nyomógombokkal.

Időnként ellenőrizni kell a szenzortartó lemez felületének tisztaságát – különösen repcevágáskor –, mert ha elszennyeződik, a mérés pontatlan lesz, és a monitor a ténylegesnél ismét magasabb értéket mutat majd.


RDS CMM-100 nedvességmérő monitor

A CMM-100 nedvességmérő berendezés a teszt során jól működött, a folyamatosan mért szemnedvességértékeket a valóságnak megfelelően jelezte a kombájnosnak. Az így mért víztartalom irányadó érték lehet a szárításhoz. A mérőeszköz továbbbi fontos előnye, hogy használatával könnyebben, biztosabban eldönthető, hogy este meddig arathatunk kalászos gabonában, repcében.

-an-

Forrás: top agrar 2012/6. szám

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Vetésterületi áttekintés

Vetésterületi áttekintés

A nyári munkák mellett érdemes lehet mélyebb összefüggésekkel is megismerkedni, amelyek az országos vetésterületi folyamatokkal kapcsolatosak. Vajon m...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Mit érlel a gyümölcs?

Mit érlel a gyümölcs?

A kertészeti ágazat egyre erősödő polarizáltsága, útkeresése mindenkit érintő, sok tanulsággal szolgáló folyamat.

KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?