ÚJ INFLUENZA - ÚJ VESZÉLY A KÖZEGÉSZSÉGÜGYBEN (x)

Agro Napló
Az új influenza vírus megjelenése óta részben a média, részben a lakosság részéről érkeztek megkeresések, hogy mit tud tenni a Hat-Agro Kft. a járvány leküzdése, illetve terjedésének meggátlása érdekében. 

 

Nos, be kell vallani, hogy a legtöbb, amit jelen pillanatban tehetünk, hogy tájékoztatunk mindenkit arról, hogy az új járvány HUMÁN EGÉSZSÉGÜGYI kérdés, a vírus egyes génjeinek eredetén kívül semmi köze az állategészségügyhöz, illetve haszonállatainkhoz. A járvány nem az állatokról vagy az abból készült élelmiszerről terjed az emberekre, hanem a már fertőzött emberek fertőzik meg egymást cseppfertőzéssel.



Cégünk a fentieken túl az emberről az állatra történő visszafertőződést megakadályozza a legmagasabb fokú higiéniai szabályok betartásának ajánlásával.



Mit kell tudni az új vírusról, honnan ered a téves sertésinfluenza elnevezés?



A járvány kitörésének eredete ma nem meghatározható pontosan. Az első hivatalos bejelentés Mexikóból származik, ahol a hatóságok összefüggést láttak néhány mexikói, texasi és kaliforniai eset között. A vizsgálatok kiderítették, hogy az ezeknél az eseteknél izolált vírustörzs négy A típusú, H1N1 altípusú influenza vírus génjeit tartalmazza. A tesztek meghatározták az új vírustörzs kialakulásában szerepet játszó 4 felelős törzset is, melyek közül egy humáninfluenza, egy madár- és két sertésinfluenza törzs. A sertés influenza törzsek közül egy Eurázsiában és egy Észak-Amerikában gyakori vírustörzs került izolálásra.



A közönséges, humán H1N1 influenza vírus milliókat betegít meg évente, mely 3-5 millió megbetegedésért és 250 000 - 500 000 halálesetért felelős. A fejlett országokban a humán H1N1 vírus okozta halálesetek nagy része a 65 év feletti korosztályt érinti.



Az új vírus veszélye abból ered, hogy egy olyan új törzs alakult ki, mellyel szemben az emberekben még sem természetes, sem mesterséges (vakcinázásból származó) védettség nem alakult ki. Míg a közönséges humán influenza vírus a megbetegedettek családtagjainak 5-20%-át fertőzi meg, addig ez az érték az új vírus esetében 25% feletti. A vírus fertőzőképessége és terjedésének módja (cseppfertőzés) a betegség gyors terjedését prognosztizálja, melyet fentieken túl talán legnagyobb mértékben az időjárás befolyásol. A meleg nyári időszak a terjedést lassítja, míg az azt követő nedvesebb, hűvösebb ősz kedvező feltételeket fog biztosítani.



Bár néhány országban (Szerbia, Oroszország, Kína, korlátozzák a sertéshús behozatalt a fertőzött országokból, az Európai Unió egyértelmű álláspontja, hogy a kór élelmiszerrel, állatokkal való érintkezéssel nem terjed.



A Hat-Agro Kft. bízik abban, hogy megfelelő vakcina kifejlesztésével, a szigorú higiénés szabályok betartásával és megfelelő hatósági intézkedések meghozatalával és végrehajtásával a járványos megbetegedések valamint az ebből fakadó halálesetek száma mind Magyarországon mind Európában minimálisra szorítható.



Szeretnénk mindenképp elkerülni, hogy a járvány összefüggésbe kerüljön a sertéstartással, illetve sertéshús fogyasztással, mely súlyos károkat okozhat a magyar sertéstartók amúgy sem rózsás helyzetében.

 






Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?