2024. június 25. kedd Vilmos

Ne hagyja ki a Téli madárlest és a lakossági madárszámlálási akciót!

Agro Napló
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Téli madárles címmel második alkalommal hívja az érdeklődőket kilenc héten át tartó madárszámlálásra 2023. december 28. és 2024. február 28. között.
Kép: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME)

Hazánkban tavaly volt az első téli madáretetőket és ezek környékét célzó lakossági adatgyűjtés, és hétről hétre rengeteg adatot kaptunk 121 faj 85 750 egyedéről, melyek között a mezei veréb, a széncinege és a házi veréb volt a három leggyakoribb. A program sikerére alapozva az MME idén is meghirdeti az akciót – értesült a közleményből az Agro Napló.

Az adatok beküldését az MME által fejlesztett, Android és iOS rendszert használó telefonokon és tableteken is működő Turdus applikáció könnyíti meg, de az okostelefont nem használókra is gondolva a megfigyeléseket egy internetes adatbázisban is rögzíteni lehet. Ennek további előnye, hogy négyféle, azonnal elérhető, dátumra szűrhető statisztikai összesítést is le lehet belőle hívni, ami bárki számára elérhető. Reméljük, hogy idén még többen vesznek részt a Téli madárlesben, mert számít, ha velünk számol! Ráadásul idén egy MME saját márkás távcsövet is nyerhetnek azok, akik a kilenc hetes számlálási időszakban legalább hat héten át szolgáltatnak adatot. Bővebb információ: https://mme.hu/teli-madarles

Az EU LIFE Nature alapja által a „Közösen a természetért” pályázat (LIFE NGO4GD/HU/000037) keretében támogatott Nagy téli madárles csak egyike az MME TermészetLesen elnevezésű programjának, amelynek célja a lakosság bevonása a környezetünkben élő madarak és más állatok megfigyelésébe. A téli akció mellett márciustól újra indul a tavaszi időszakban megfigyelhető állatokra kialakított adatgyűjtés, a Tavaszi természetles, továbbá a lakosság kedvenc madarait, a fecskéket és gólyákat leltárba vevő két felület, a Fecskeles és Gólyales is, és már fogadja az adatokat az új TOTEM adatbázis is, amely a különböző okból elpusztult, vadon élő gerinces állatok adatainak gyűjtésére szolgál.

(Forrás: MME)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Adómentesség a méhészeknek

Adómentesség a méhészeknek

A méhészek támogatását a klímavédelmi intézkedések fontos alappillérének nevezte Nagy István agrárminiszter, egyúttal bejelentette, hogy a méhészeti t...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?