2024. április 28. vasárnap Valéria

Javuló tendenciák az állatgyógyászatban

Agro Napló
Jelentősen csökkent hazánkban az antibiotikumok eladása az állategészségügyben, ugyanakkor bőven van még miből „lefaragni” – derült ki az Európai Gyógyszerügynökség által nemrég közzétett jelentésből.

Az antibiotikumoknak ellenálló, rezisztens kórokozók súlyos köz- és állategészségügyi problémát jelentenek világszerte. Az állatgyógyászatban felhasznált antibiotikumokra vonatkozó adatok értékes információval szolgálnak az antimikrobiális rezisztencia (AMR) elleni intézkedések értékeléséhez, tervezéséhez. 

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) 2023. november 20-án megjelent, 13. ESVAC jelentése 31 európai ország 2022. évi antibiotikum eladási adatait tartalmazza. Az Uniós tagállamokban, így hazánkban is bevezetett jogszabályi szigorításoknak és állategészségügyi intézkedéseknek köszönhetően jelentősen csökkent az európai antibiotikum-felhasználás.
2011 és 2022 között a 25 folyamatosan jelentő országban 53%-kal mérséklődött a teljes eladás, különösen a humánegészségügyi szempontból ún. kritikusan fontos hatóanyagok esetében – értesült a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közleményéből az Agro Napló.

Hazánk továbbra is az ötödik helyen áll a hazai élő állatokra és állati termékekre vetített eladott mennyiségek tekintetében. Ugyanakkor az előző évhez képest 29%-os, 2011-hez képest 42%-os csökkenés volt tapasztalható. A leggyakrabban alkalmazott hatóanyagok továbbra is a tetraciklinek és a penicillinek. A kritikusan fontos hatóanyagok aránya is örvendetesen csökkent, a fluorokinolonok 56%-kal, a kolisztin 52%-kal, a 3-4. generációs cefalosporinok pedig 31%-kal, alacsonyabb eladási mennyiségekkel zártak a korábbi évhez képest. Ugyanakkor a gyógyszerformák megoszlása továbbra is azt mutatja, hogy hazánkban a tömegkezelésre alkalmas készítmények, a szájon át adható oldatok és a gyógypremixek eladása a legjelentősebb.

A jövőben továbbra is arra kell törekedni, hogy csak a legszükségesebb esetben, állatorvosi utasításra, lehetőleg laboratóriumi érzékenységi vizsgálat birtokában és egyedileg történjen az állatok gyógykezelése. Az antibiotikumok hatékonyságának megőrzése ugyanis a köz- és állategészségügy együttes védelmének záloga, mindannyiunk közös érdeke!

Bővebb információk és hazai trendelemzések az EMA oldalán ide és ide kattintva érhetők el.

(Forrás: Nébih)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Nagyot zuhant a műtrágya ára

Nagyot zuhant a műtrágya ára

Bár a műtrágya összességében még mindig drágább, mint egy éve, néhány termék ára már a tavalyi szintre csökkent az első negyedévben.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!