Már 23. alkalommal várják az érdeklődőket Magyarország legnagyobb télköszöntő madárfesztiváljára!

Agro Napló
A tatai Öreg-tavon telelő vadludak akár 5 000-6 000 kilométeres távolságból, Skandinávia és Szibéria északi térségeiből érkeznek hozzánk. Az első csapatok szeptember végén, október elején jelennek meg és márciusban indulnak vissza sarkvidéki fészkelőterületeikre.

A Tatai Vadlúd Sokadalom egyedülálló Magyarországon, Európában!

www.vadludsokadalom.hu

Egyedülálló…

  • a környezete: a Gerecse hegység nyugati lábánál, egy hajdani történeti ökológiai folyosóban, egy lecsapolt mocsár helyén terül el;
  • a helyszíne: barokk kisváros szívében, egy mindösszesen 2 km2 kiterjedésű mesterséges tómeder biztosítja a színpadot;
  • önkéntes szervezők munkájának köszönhetően valósul meg: tavaly, 2022-ben 192 önkéntes adta tudását, energiáját és idejét a lebonyolításhoz;
  • a példaértékű összefogás: állami és civil természetvédelem szereplők, Tata városa és megannyi partner, támogató összefogásának eredménye a Tatai Vadlúd Sokadalom!

A nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek védelmére létrehozott Ramsari Egyezmény hatálya alá tartozó Öreg-tó az egyetlen olyan madárpihenőhely kontinensünkön, amit egy város szinte teljesen körülvesz. Az elmúlt hetekben a Tata-környéki vizes élőhelyek alkotta Ramsari területen már mintegy 42 000, ezen belül a tatai Öreg-tavon maximum 39 000 vadlúd tartózkodott. A ludak többsége nagy lilik, a második legszámosabb faj a nyári lúd. A madártömegben két globálisan veszélyeztetett vörösnyakú lúd tűnt fel, de láttak már ritka vendég apácaludat is – értesült a közleményből az Agro Napló.

A tavon napközben több ezer réce, sztyeppi és dankasirály is látható. Ez a madárlétszám rendkívül gyorsan, akár egy-két nap alatt is további ezrekkel emelkedhet. Csúcsidőszakban, november végén és december elején, a tavon éjszakázó vadlibák száma akár az 65 000-et is elérheti.

Az érdeklődőket a sok ezer lúd, réce, sirály és rétisasok teleszkópos megfigyelése mellett egész nap változatos programok várják: https://vadludsokadalom.hu/aktualis-program/. Akik személyesen nem tudnak jelen lenni, azok a tatai Öreg-tó medrében már működő vadludas webkamera közvetítésén keresztül online, akár otthonról is figyelemmel követhetik a Vadlúd Sokadalom fő attrakcióját, a vadludak napi mozgalmát.

A rendezvény idei díszvendége az 50 éves Hortobágyi Nemzeti Park, a 30 éves Hortobágy Természetvédelmi Egyesület és az Ócsai Tájház.

Szervezők: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Komárom-Esztergom Megyei Csoport, Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület.

 

 

     
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Adómentesség a méhészeknek

Adómentesség a méhészeknek

A méhészek támogatását a klímavédelmi intézkedések fontos alappillérének nevezte Nagy István agrárminiszter, egyúttal bejelentette, hogy a méhészeti t...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?