Stratégiai együttműködés a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet és az MBH Bank között

Agro Napló
A megállapodás legfőbb célja a magyar haltenyésztés hatékonyabb banki finanszírozása, a termékpálya versenyképességének növelése, a halfogyasztás népszerűsítése, a fenntarthatóság erősítése.

Hollósi Dávid, az MBH Bank agrár- és élelmiszeripari üzletágának ügyvezető igazgatója a közleményben kiemelte, a halászat kiemelten fontos egészségi és fenntarthatósági szempontokból, ugyanakkor a szabályozási környezet és a fogyasztási szokások miatt nehezebben finanszírozható, mint az agrárium más területei.

Hozzátette, a bank elsősorban forgóeszköz-finanszírozással és a beruházások támogatásával tud hozzájárulni a gazdaságoktól a fogyasztók asztaláig tartó termékpálya erősítéséhez, beleértve a feldolgozói kapacitások bővítését, ezáltal pedig az ágazat hazai és külföldi versenyképességének növelését – értesült a közleményből az Agro Napló.

Németh István, a MA-HAL elnöke a közleményben azt hangsúlyozta, hogy a halászati ágazat kitettsége az időjárásnak, aszálynak, árvizeknek legalább akkora, mint a növénytermesztésé. Az ágazatban jelenleg nincs területalapú támogatás, ennek hiánya jelentős versenyhátrányt okoz a többi mezőgazdasági ágazattal szemben.

A halászat ez idáig nehezen jutott hitelekhez, mert sok esetben a bankok nem ismerték annyira jól ezt az ágazatot. Az MBH Bank sokat segíthet az ágazat résztvevőinek finanszírozásában, ezen keresztül az akvakultúra-ágazat növekedésében – hangsúlyozta a MA-HAL elnöke.

(Forrás: MTI)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!