Jelentősen erősödött a BUX index a múlt hónapban

Agro Napló
Erős hónapon van túl a Budapesti Értéktőzsde; a BÉT első számú indexe, a BUX index 45 984,2 ponton zárt, amely októberhez képest szignifikáns, 12 százalékos növekedést jelent.

Alapvetően pozitív hangulat jellemezte a nemzetközi tőkepiacot novemberben, az október második felében megkezdődött emelkedés folytatódni látszik mind Európában, mind Ázsiában és Amerikában. A piacokra negatív hatást gyakorló hírek csak átmenetileg akasztották meg a növekedést, a világszerte lassulni látszó inflációs folyamatok eredményeként összességében erősödtek a tőzsdék.

A Budapesti Értéktőzsde vezető tőzsdeindexe, a BUX index is folytatta az októberben megkezdett emelkedő tendenciát, 12%-os emelkedéssel 45 984,2 ponton zárta a hónapot. Legmagasabb értékét, 45 984,2 pontot a hó utolsó napján érte el.

A korábbi hónapok trendjéhez hasonlóan novemberben is az OTP Bank részvényeivel folyt legnagyobb értékben a kereskedés, az értékpapírhoz köthető forgalom az összforgalom 65,5%-át tette ki, 163 milliárd forinttal. A bankpapír ezúttal is erős hónapot zárt, amelyet a 19%-os részvényárfolyam-emelkedés is jelez. Második és harmadik helyen ezúttal is a Richter és MOL zárt, 43 és 34,5 milliárd forintos forgalommal. A blue chip részvényeken túl, a mid-capek közül a Pannergy, a középvállalati kibocsátók közül pedig a Naturland zárt különösen pozitív hónapot, előbbi 10,7%-kal magasabb szinten zárt, míg utóbbi kiemelkedően magas, 95,2%-os emelkedést ért el – értesült a BÉT közleményéből az Agro Napló.

A hónap kereskedésindító csengetésekben is bővelkedett – míg a Magyar Telekom tőzsdei jelenlétének 25. évfordulóját ünnepelte ilyen módon, a Prémium kategória és a középvállalati piac, a BÉT Xtend egyaránt bővült novemberben – előbbi piacon a meghatározó régiós biztosítótársaság, a Vienna Insurance Group-, utóbbin a főként napelemparkok tervezésével, kivitelezésével és üzemeltetésével foglalkozó ASTRASUN Solar Nyrt. „csengetett be.” A BÉT középvállalatokra specializált piaca ezzel folytatta a dinamikus növekedést, az ASTRASUN Solar ugyanis a hetedik piacra lépő vállalat az év során, amellyel – azon túl, hogy a Megakrán a DM-KER részvényei szintlépést követően immár a szabályozott piacon kereskedhetők – összességében 13-ra nőtt a BÉT Xtenden jelenlévő kibocsátók száma.

Az azonnali részvénypiacon összességében 249 milliárd forint értékben zajlott a kereskedés november hónapban, amely egy kereskedési napra levetítve átlagosan 11,9 milliárd forintot jelentett.

A befektetési szolgáltatók közül a Wood & Company került az első helyre 128,3 milliárd forinttal. A második helyet a Concorde szerezte meg, 121,6 milliárd forint forgalommal, az Erste 106,4 milliárd forintos forgalma pedig ezúttal a harmadik helyhez volt elég.

Az árupiaci szekció forgalma az elmúlt hónapokhoz képest visszaesést mutatott 697,2 millió forinttal, amelynek 59,5%-át a fenntartható takarmánykukorica, 40,5%-át pedig a nagy olajtartalmú napraforgómagból származó kereskedés tette ki. 

(Forrás: BÉT)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Lendületesen kezdte az évet a BUX index

Lendületesen kezdte az évet a BUX index

Ígéretesen indult az év a Budapesti Értéktőzsdén, a BÉT első számú indexe, a BUX index 45 339,2 ponton zárt, amely a decemberi hónaphoz viszonyítva 3,...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?