2024. április 29. hétfő Péter

Kövessük a precíz(iós) gazdákat! ⁠–⁠ 7. rész: A biogazdálkodásban is technológiai tökéletességre törekszenek Dunapatajon

Agro Napló
Bács-Kiskun megye nyugati felén, Szakmár és Dunapataj környékén gazdálkodik a részben családi tulajdonban lévő közel 1200 hektáron a Bévárdi család. A területek jelentős része közepes minőségű, helyenként szikfoltokkal tarkított réti, erdőségi és öntéstalajokból áll.

A könnyen kiszáradó területek mintegy 90 százalékán biogazdálkodást folytatnak, így számukra kiemelten nagy jelentősége van a forgatásos talajművelésnek. Az okszerű, helyspecifikus gazdálkodásról és a Väderstad vetőgépek gyakorlati használatáról beszélgettünk a mezőgazdasági mérnök, növényorvos, majd precíziós mezőgazdasági szakmérnök képzést elvégző Bévárdi Ádámmal.

Bévárdi Ádám

Dunapatajon több Väderstad gépet is használunk a gazdálkodáshoz: a 4 méteres Cultus és a 6,4 méteres munkaszélességű Swift tarlóhántó művelőeszközök intenzív talajkeverést biztosítanak és elbánnak a nagy mennyiségű szármaradvánnyal is. A Cultus 20–25 centiméter mélységben segíti az alapművelést az őszi gabonák lekerülése, illetve vetése előtt. A gép igen robusztus, a kapák jellemzően hosszú élettartamúak. A Swift hozzá képest valamivel sekélyebben dolgozik, 20 centiméteres mélységig használható és tökéletes a tarlóhántásra – fogalmazott a fiatal szakember.

A Väderstad NZ Agressive kombinátorunk és a Rexius hengerünk is 8-8 méter munkaszélességű, ezeket általában magágyelőkészítéskor használjuk. A két gépet kombinálva is szoktuk alkalmazni – mondta. A henger teljes munkaszélességben egyenletes talajtömörödést biztosít és kiváló rögtörő hatása van, a kombinátor pedig segít minél tovább megőrizni a nedvességet a talajban, ami az öntözés nélküli területeinken kiemelten fontos tulajdonság. A gépek azért is különösen hasznosak a biogazdálkodás szempontjából, mert a változó mélységű talajműveléssel komoly eredményeket tudunk elérni a gyommentesítésben.

A vetésről

Két Väderstad vetőgépet használunk a földjeinken, a Rapid és a Tempo is 6 méteres munkaszélességű, utóbbi 8 és 12 sort is képes vetni, a repcét és a szóját 12 soros, 45 centiméteres sortávval, a napraforgót és a kukoricát 8 sorba, egymástól 75 centiméterre vetjük. A sebesség és a vetőmag-kijuttatási precizitás mindkét gépnél kiváló, a Tempo a repce, a szója, a napraforgó és a kukorica, a Rapid pedig a kalászosok vetésénél bizonyítja a technológiai minőséget. Az előbbi a torziós rugók segítségével soronként tudja tartani a vetésmélységet még az egészen kötött talajban is. Ez a körülmény nálunk nem jellemző, de ha direktvetést szeretnénk végezni tarlóba, azt is simán meg lehet vele valósítani. Ráadásul a megfelelő feloldókulcsok segítségével a precíziós kiegészítést is igénybe vettük rá, így az RTK és az ISOBUS elemekkel kiegészülve képes a menedzsmentzónák térképe szerinti kijuttatásra.

Ezzel pedig sokat tudunk spórolni a vetőmagon és az üzemanyagon is. A Rapid gabonavetőgépet idén okosítjuk fel, hogy az őszi vetéseknél már azzal is így tudjunk dolgozni. A magadagolást, a mélységtartást és a sebességet illetően a gépek mind precízen tartják, amit beállítunk rajtuk. A változó tőszámú vetésekre kiválóan alkalmasak, a Tempóval pedig egy mikrogranulátum-szóró felszerelésével a konvencionális gazdálkodás feladataihoz tudunk hozzájárulni.

Szolgáltatások és tanácsadás

Nagy segítség volt a biotermesztésben nagyobb sortávra vetni a repcét és a szóját annak érdekében, hogy kultivátorral is tudjunk menni bennük. A gyomosodás kiküszöbölése az ökológiai gazdálkodásban nagy nehézség, így sokat számít a nagyobb sortáv és a lehetőség, hogy mechanikai eszközökkel tudjunk védekezni a gyomok ellen. A Väderstad szakembereitől referenciatelepek tapasztalatait szereztük be és hasznos adatokat kapunk arról, hogyan érdemes használni a vetőgépeket. Persze a részünkről is folyamatosan kerülnek elő kérdések, ilyenkor mindig bevonjuk őket az adott kihívás megoldásába.

Agrárdigitalizációs fejlesztések

A Väderstad Rapid gabonavetőgép felokosításán kívül tervezzük egy hidas önjáró permetezőgép beszerzését is, amivel helyspecifikus kijuttatást tudunk majd végezni, ezzel pedig bezárnánk a teljes technológiai kört. A biogazdálkodás miatt nagyon fontos, hogy minél jobban kihasználjuk a precíziós termesztés lehetőségeit a leghatékonyabb művelés érdekében, ezért figyeljük, mit és hogyan érdemes használni ennek érdekében.

Tanácsok az átállni készülő, illetve részben vagy egészben átállt gazdatársaknak

Azt javaslom, hogy mindenképpen vegyék fel a kapcsolatot azokkal a gazdákkal és céges szakemberekkel, akik már sok gyakorlati tapasztalatot szereztek a helyspecifikus megoldásokról, majd a jót és a rosszat is hallgassák meg! Tanuljanak belőle és javítsák ki a hibákat, a jól működő folyamatokat pedig igyekezzenek még jobbá tenni. Az agrárdigitalizációs technológiák előre viszik a gazdaságot, ezért törekedjenek az egyedi, gazdaságra szabott kihívásokat egyedi, gazdaságra szabott megoldásokkal kezelni. A mai agrár- és gazdasági világban tapasztalható áremelkedések hatásait a spórolással, az odafigyeléssel, a kevesebb inputanyag hatékonyabb kijuttatásával lehet enyhíteni. A technológia pedig lehetővé teszi kevesebb vetőmag, üzemanyag és munkaóra alkalmazását.

Az adatalapú gazdálkodás gyakorlata Dunapatajon

Egy tapasztalt magyar helyspecifikus szolgáltató szakembereivel vagyunk kapcsolatban, egyeztetünk velük arról, hogy mikor és mit csináljunk a szezonnak megfelelően, legyen az például talajmintavétel vagy szondázás. Elküldjük nekik a kitöltött adatbekérőket, amikben benne van, hogy a tavaszi vetések összes tábláján mi volt az elővetemény, az ősszel milyen tápanyagokat adtunk nekik, feltöltjük az adatokat, majd adnak rá szaktanácsot, zónákat határoznak meg és onnan kezdve készíthetjük a tápanyag-kijuttatási terveket, aztán következhet a zónák meghatározása a vetéshez. Egy programban megvan az összes terület adata, aztán létrehozzuk a tápanyag-kijuttatási és a vetési tervet, amit felhő alapon továbbítunk a gépek monitorjaiba. Mindig heti megbeszélésen döntjük el az aktuális elvégzendő folyamatokat, közösen nézzük meg a cselekvési lehetőségeket. Így van ez a Väderstad szakembereivel is; egyeztetjük a teendőket, feldolgozzuk az adatokat, és megnézzük, mit tudunk megvalósítani a gyakorlatban, a saját területeink adottságainak legjobban megfelelve. A cél a legjobb minőségű vetés – mondta Bévárdi Ádám.

Szakmai támogató:

A cikk eredetileg a Precíz gazdák nyomában című online kiadványban jelent meg.

A Precíz gazdák nyomában című kiadványból ragadtuk ki a precíziós technológia művelőit, egyben véleményvezéreit. Ahány gazdaság, annyi kihívás és annyi megoldásra váró feladat. Ami közös bennük: az adatokat becsben tartó, precizitásra épülő gondolkodás.

A kiadvány online végigolvasható, vagy letölthető az alábbi képre kattintva!

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!