Kövessük a precíz(iós) gazdákat! ⁠–⁠ 5. rész: Jól bánnak a talajjal és a műtrágyaszóróval is Dalmandon

Agro Napló
A Dalmand környékén gazdálkodó Kövécs Róbert bemutatta, hogyan működik náluk az adatalapú, precíziós szemléletű termelés és az automata szakaszolású Bogballe műtrágyaszóró.

A családi hagyományt folytatva lett maga is gazdálkodó a Tolna megyei Dalmandon Kövécs Róbert, akinél már az óvodában egyértelmű volt, hogy a mezőgazdaság lesz a hivatása. A felsőoktatási tanulmányait Keszthelyen kezdte el gazdasági agrármérnök szakon, majd az otthontól meglévő távolság csökkentése érdekében átjelentkezett a közelebbi Kaposvárra, ahol 2010-ben szerzett diplomát. Ahogy aztán édesapja az építőiparban folytatta a pályafutását, a fiai átvették a gazdaság vezetését. Róbert és a 4 évvel fiatalabb Tamás ketten működtetik a családi vállalkozást a mintegy 500 hektárnyi kiváló minőségű, többnyire erdőmaradványos csernozjom talajokon. A termesztett kultúrák a cukorrépa, az őszi búza, a kukorica, a napraforgó, a borsó vetőmag és az AKG-pályázatban lucerna vetőmag.

Kövécs Róbert

Adatgyűjtés és technológia

A termelés gazdaságosságát nem a terméseredményből következtetjük ki, mindig igyekszünk a gazdálkodás összes részfeladatát számszerűsíteni – kezdte a technológiához való hozzáállás bemutatását Kövécs Róbert. Az adatgyűjtés a kezdetekkor papíron és Excel-táblázatokban történt, majd bevezettük az AgroVIR farmmenedzsment rendszerét, amit aktívan használunk. A programmal összehasonlíthatóak a lezárt gazdálkodási évek és nem az emlékekre hagyatkozva kell döntéseket hoznunk. Az adatokat visszanézve sokszor nagy meglepetéseket okoz a valóság, akár az üzemórákat és az alkatrészköltségeket illetően, ezért nagyon fontos számunkra, hogy pontosan nyomon tudjuk követni a változásokat. 2018 óta hozamadatokat is mérünk, amelyeket tárolunk és rendszerezünk is.

Talajvizsgálatok már a 2000-es évek eleje óta vannak a területeinken, aztán 2009-től ebben is magasabb minőségre váltottunk. Többek között az AKG-pályázat miatt 3 hektáros egységekben, zónánként történik a mintavétel, majd az erre alapozott szaktanácsadást igyekszünk a lehető legpontosabban megvalósítani a gyakorlatban az Agrofil-SZMI Kft. csapatával. A zónalehatárolás is folyamatban van, de hosszabb idő és még sok adat kell ahhoz, hogy a pontos határok kialakuljanak. A fejlesztések tervezésénél a célunk nem az új gépek vásárlása, hanem a szélsőséges időjárás okozta kihívásoknak való megfelelés a fő szempont.

Figyelünk a talajokra és igyekszünk megőrizni a nedvességet a termelés során, amit többek között gumihevederes kombájn, modern vetőgép és sorközművelő kultivátorok alkalmazásával, valamint a forgatás nélküli műveléssel valósítunk meg. Arra törekszünk, hogy a lehető legkevesebb menetszámmal és legkisebb taposással végezzük el a feladatokat, ebben is sokat segít a precíziós technológia.

Kísérletek és eredmények

Igyekszünk minél több vizsgálatot elvégezni a területeinken: kukorica fajtakísérlet, tőszám- és nitrogénreakciós, valamint őszi búza nitrogénreakciós vizsgálatokat is végzünk. Immár harmadik éve tartunk egy 10 hektáros területen többéves tartamkísérletet 32 darab 0,25 hektáros parcellán. A műveléses és a részben művelés nélküli technológiát igyekszünk összehasonlítani egy termelői közösség részeként, amelyben 4 növény 4 ismétlésének adataival kapunk releváns eredményeket. A vizsgálatok eredménye alapján a következtetésünk az, hogy a kevesebb néha több. Sokszor azt gondolná az ember, hogy a nitrogén növelésével nagyobb terméshozamra számíthat, illetve a magasabb tőszám jobb eredményt hoz, miközben a kísérletek alapján azt láttuk, hogy a fajtától, a tényezőktől és a körülménytől is nagyban függ a kimenetel. Sőt, nagy lehetőség van az inputanyag- és a tőszámcsökkentésben.

A tápanyag-kijuttatás részletei

A Bogballe műtrágyaszóró 2018-ban érkezett hozzánk Szegedről, a Szegána Kft. szakértő csapatától – mondta Kövécs Róbert. A választás előzménye, hogy a korábbi, a szüleink által 2003-ban vásárolt műtrágyaszóró is Bogballe volt. A gyakorlatban hamar kiderült, hogy nagyon jó döntést hoztak a mérleges technológiájú  gép beszerzésével, mert azelőtt nehéz volt kijuttatási pontosságot mérni, ezen pedig sokat segített a mérleg. A gépes munkatársaink szerették a márka kezelését, 15 éven át használtuk és semmi gond nem volt vele, pár évente hajtottunk végre rajta nagyobb felújítást, karbantartást.

Amikor néhány éve új szórón gondolkodtunk, egyértelmű volt, hogy ez is Bogballe lesz. A növénytermesztéshez 55 tonna kálisót és 75 tonna MAP műtrágyát szórunk ki vele, tavasszal pedig 100–125 tonna a kijuttatott nitrogén mennyisége az automata szakaszolással ellátott gépnek. Ennek fontos gyakorlati előnye, hogy a már megszórt forgókon és a tábla sarkos részein is csökkenti a mennyiséget, amivel rendkívül pontosan juttatja ki a tápanyagot. Összességében nagyon jól működik a gép, a dózist is vezérli és állítja. Lényeges, hogy kifejezetten nem ISOBUS-rendszerrel kértük a Szegánától, szempont volt, hogy a gépnek önálló monitorja legyen. Ha ugyanis van olyan eset, hogy a rendszerek valamiért nem akarnak együttműködni, az ne legyen akadály, tudjunk haladni a munkával. Ez nálunk is megtörtént, a kapcsolódás a MyJohnDeere rendszerrel nem akart összejönni, amit a Bogballe ISOBUS Converter átalakítójával sikerült megoldani. Ezekre érdemes odafigyelni a tervezéskor, mert a rendszerek összehangolása igen sok fejfájást tud okozni – emlékezett vissza az egyik kihívásra Róbert.

A kijuttatás mechanikai szempontól egyszerű rendszerrel működik és nagyon megbízható. A szakaszolást, a pozicionált szórást elektronika nélkül, egyszerűbben valósítja meg elzárással. Nem kellenek pluszmotorok a változó mennyiségű szórás megvalósítására. A Bogballe-szórásképpel elégedettek vagyunk, a gép kétszeres átfedéssel dolgozik, amit korábban néhány alkalommal tálcákkal mértünk le. Azóta a táblán belül a mennyiséget ellenőrizzük a szórások végén és mindig nagyon pontosan jön ki az eredmény. Fontos, hogy a mangánacél lapátok kiképzése kiemelkedő minőségű, arra pedig figyelünk, hogy ne kopjanak túl: javítás helyett cserélünk, hogy megőrizzük a pontosságukat.

A kezelőmonitor használata viszonylag egyszerű, kiváló munkát lehet vele végezni, ha a gépész figyel a kalibrálásra és arra, hogy a munkaszélességnek és a kijuttatandó tápanyagmennyiségnek megfelelő lapátok legyenek feltéve.

A kalibrációs eljárás az egyik szórótárcsa egyszerű blokkolásával kevesebb, mint 2 perc alatt lefuttatható, maga a kalibráció összesen 30 másodpercig tart. Egy, a kalibrált mennyiség bázisán álló egyszerű számítás megadja az áramlási tényezőt, ezt követően a mennyiség egy egyszerű karral könnyen és pontosan beállítható.

Az integrált nyomáskiegyenlítő kúp biztosítja az egyenletes anyagáramlást a kiömlő nyílásokhoz, megelőzi a műtrágya törését, valamint megvédi a keverőt a tartályban fölötte elhelyezkedő anyag teljes terhelésétől. A központilag vezérelt szabályzórendszer automatikusan állítja be a műtrágya ráömlési helyét a szórótárcsákra. A szóró kettős súberrel felszerelt, ezek eltérő nyitási sebességűek. A szabályzórendszer ezáltal biztosítja a pontos ráömlési helyet és a szórási mezőt, függetlenül a mennyiség, vagy a haladási sebesség változásától – mondta Kövécs Róbert.

Szakmai támogató:

A cikk eredetileg a Precíz gazdák nyomában című online kiadványban jelent meg.

A Precíz gazdák nyomában című kiadványból ragadtuk ki a precíziós technológia művelőit, egyben véleményvezéreit. Ahány gazdaság, annyi kihívás és annyi megoldásra váró feladat. Ami közös bennük: az adatokat becsben tartó, precizitásra épülő gondolkodás.

A kiadvány online végigolvasható, vagy letölthető az alábbi képre kattintva!

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!