Az üzemanyag-fogyasztás csökkentésére szólított fel a szakmai szervezet vezetője

Agro Napló
Jelentős mértékben növekedett az üzemanyagok fogyasztása az első félévben Magyarországon. Ez Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint az árstoppal függ össze, mert nem ösztönöz fogyasztás-csökkentésre, sőt.

Nagyon magas szinten stagnál a forgalom a szövetség tagvállalatainak értékesítési adatai alapján, illetve a NAV országos adatai szerint – jelezte az RTL Klub hétfő esti híradójának a szakember. Mindkét adatsor azt mutatja szerinte, hogy a korábbi évekhez képest jelentősen növekedett idén az üzemanyag-fogyasztást.

Országos szinten 20%-os növekedés van a tavalyi értékesített mennyiséghez képest, dízelben és benzinben egyaránt, míg a tagvállalatoknál 30%-os növekedési ütemet látnak, de volt olyan hónap elmondása szerint, amikor 40%-kal nőtt a forgalom.

Ez teljes egészében az árstoppal van összefüggésben – húzta alá Grád Ottó, aki szerint nincs ma már különbség a kutak között, például 480 forintért tankolhatnak az autópálya mellett is az autósok.

Megemlítette, hogy a kormány kizárta a külföldi rendszámú autókat a hatósági áras tankolók köréből, de ez nem hozott látványos fogyasztáscsökkenést, nincs erre visszavezethető változás.

Arra is kitért, hogy az árstop miatt folyamatosan veszteség mellett üzemelnek a töltőállomások (mintegy 2000 töltőállomás) és ez nem is változik a közeljövőben. Problémák ezért lesznek, mindennapossá fognak válni a már bevezetett korlátozások és könnyen megtörténhet, hogy a fogyasztási korlátozások alacsonyabb szintre kerülnek – magyarázta, utalva ezzel arra, hogy jelenleg egyszerre hatósági ár mellett jellemzően 50 litert tankolhatnak az autósok.

Elképzelhető, hogy ez az 50 literes mennyiség is csökken, és a napi vásárolható mennyiség egy alacsonyabb szinten, 20-30 literben lesz maximalizálva – vetítette előre.

Ezért azt kérte a fogyasztóktól, hogy a gépjárműveiket csak a szükséges esetekben használják, igyekezzenek csökkenteni a fogyasztást, mert szerinte jobb az, ha kevés benzin van, mint az, hogy ne legyen egyáltalán.

További részletek a portfolio.hu cikkében!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!