A Zöld Megállapodás újragondolására szólították fel az Európai Bizottságot

Agro Napló2022. április 4. 10:34

Az ukrajnai háború destabilizálta az amúgy is törékeny agrár-élelmiszerpiacokat, ezért a közép-kelet-európai agrárszervezetek szerint sürgősen át kell gondolni az Európai Zöld Megállapodást.

Fotó: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK)

A Visegrádi Csoport (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia), valamint Bulgária, Észtország, Horvátország, Litvánia és Románia agrárkamaráinak és agrárszervezeteinek képviselői 2022. március 31. és április 1. között Pozsonyban folytattak megbeszéléseket. A találkozón részt vett Samuel Vlčan szlovák mezőgazdasági miniszter is – értesült a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közleményéből az Agro Napló.

Az ülésen elhangzott: Oroszország Ukrajna elleni inváziója még inkább destabilizálta az amúgy is törékeny mezőgazdasági és élelmiszerpiacokat. Az agrárszervezetek javasolták, hogy ebben a rendkívüli helyzetben az EU mozgósítson további forrásokat a Közös Agrárpolitika (KAP) jelenlegi keretének erősítése érdekében, különös tekintettel a második (vidékfejlesztési) pillérre. Ez ugyanis a fenntarthatóság céljait támogatja, fontos környezetvédelmi, éghajlati és vidékfejlesztési funkciókat ellátva, és egyúttal eszközöket biztosít a beruházások és az innováció támogatásához.

Hangsúlyozták, hogy a válság terheit meg kell osztani az EU tagországai között, mivel a háború negatív gazdasági következményei – hasonlóan a koronavírus-járványhoz – nagyon eltérően érintik a tagállamokat. A Három Tenger Régió országai számos tényező tekintetében különösen sebezhetőek.

Fotó: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK)

Felszólították az Európai Bizottságot, hogy a KAP stratégiai terveinek értékelésekor vegyék figyelembe a jelenlegi helyzetet – különösen az EU élelmezésbiztonságának és -szuverenitásának megerősítése tekintetében.

Az agrárszervezetek egyetértettek abban, hogy a mezőgazdaságnak hozzá kell járulnia az EU környezetvédelmi és éghajlati célkitűzéseihez, ez azonban nem veszélyeztetheti az élelmezésbiztonságot, az ágazat versenyképességét és a gazdálkodók jövedelmét, a fenntarthatóság mindhárom pillérét (környezeti, társadalmi, gazdasági) szem előtt kell tartani. Hangsúlyozták, hogy a mostani helyzetben sürgősen át kell gondolni az Európai Zöld Megállapodás célkitűzéseit, és módosítani kell az időzítésüket, különösen azokat, amelyek jelentősen csökkentik az élelmiszertermelést – így a növényvédő szerek és műtrágyák használatának csökkentését, a nem termő, illetve az ökológiai gazdálkodásba bevont területek növelését.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamarát képviselő Győrffy Balázs elnök kérte és felajánlotta az együttműködést az Európai Zöld Megállapodás által a gazdálkodókra erőltetett életszerűtlen, a termelést korlátozó diktátumok elleni közös fellépésre. Egyúttal meghívta a társkamarákat a Gazdálkodók Világszervezetének (WFO) 2022. június 7–10. között Budapesten tartandó közgyűlésére.

(Forrás: NAK)

Címkék:
növénytermesztés, csehország, agrárgazdaság, ökológiai gazdálkodás, nemzeti agrárgazdasági kamara (nak), szántóföld, gazdaság, műtrágyák, növényvédő szerek, termőterület, oroszország, magyarország, ukrajna, szántóföldi növénytermesztés, európai unió, horvátország, közös agrárpolitika, lengyelország, mezőgazdasági piac, románia, európai zöld megállapodás, zöld megállapodás, élelmiszerpiac, ukrajnai háború, győrffy balázs, bulgária, szlovákia, litvánia, három tenger régió, visegrádi csoport, észtország, pozsony,