2024. április 13. szombat Ida

Hatalmas fejlesztés őshonos haszonállataink génmegőrzéséért Gödöllőn

Agro Napló
A GÉN-NET 21 Konzorcium 2017-ben uniós pályázatot nyert el, melyet a Kárpát-medencei őshonos haszonállatfajok, -fajták és -ökotípusok XXI. századi génbanki stratégiájának tudományos megalapozására fordított.
Fotó: HGI 

A Konzorcium 659,10 millió Ft értékben, vissza nem térítendő európai uniós támogatásban részesült, a VEKOP Stratégiai K+F műhelyek kiválósága pályázat keretében (azonosító szám: VEKOP-2.3.2-16-2016-00012). A konzorciumvezető a Nemzeti Biodiverzitás- és génmegőrzési Központ Haszonállat-génmegőrzési Intézete, konzorciumi tagok a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és az Állatorvostudományi Egyetem. A projekt befejezési dátuma: 2021.12.31.

Az európai uniós támogatás révén megvalósuló projekt elsődleges célkitűzése az volt, hogy Magyarországon megalapozza az őshonos haszonállatfajok, -fajták és ökotípusok génbanki megőrzését a legszélesebb körben, azaz a mézelő méhtől a baromfifajokon át egészen a szarvasmarháig. A megőrzendő populációk begyűjtésén és felszaporításán túl, a minőségi génmegőrzés érdekében széleskörű kutatómunkát is végeztek a projekt résztvevői – tájékoztatta a konzorcium az Agro Naplót.

A 4,5 éves pályázati időtartam alatt a Konzorcium bővítette az NBGK HGI élő baromfi génbankját és továbbfejlesztette emlős haszonállat nukleusz populációkkal. Az erdélyi tájfajták élőhelyükön történő megőrzésével létrehozta egy két helyszínen működő (Erdély, NBGK HGI Gödöllő) élő génbank alapjait. A hazánkban egyedülálló mélyhűtött baromfi Génbankot további szaporítóanyag és genetikai minták tárolásával bővítette. A fejlesztés eredményeként jelenleg összesen 12 faj, 37 fajta 18.244 db mintáját tárolják a Génbankban.

Fotó: HGI 

A Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló pályázat legkiemelkedőbb eredményei közé tartozik, hogy

  • Naprakész adatbázis készült az in vitro génbanki minták nyilvántartására;
  • Ondómélyhűtési protokoll készült a magyar kutyafajták, a pannon méh és a rézpulyka szaporítóanyagának tárolásához;
  • Kidolgozásra került egy általános protokoll és kritériumrendszer a házityúk ősivarsejt vonalak alapítására, minőségbiztosítására és génbanki megőrzésére;
  • Ultragyors fagyasztási protokoll készült a naposkori baromfi ivarszervszövetek mélyhűtéses tárolásához;
  • Molekuláris genetikai felmérés készült az őshonos magyar tyúkfajták és a pannon méh genetikai variabilitásáról;
  • Multifunkcionális membrántesztet dolgoztak ki az ondómélyhűtés sikerességének tesztelésére;
  • Kidolgozásra került a gúnárondó Mycoplasma mentesítése az ondómélyhűtés során;
  • Kifejlesztésre került a 3D modellezés és egy automata áthaladási mérleg elsősorban extenzív tartású szarvasmarha állományok adatainak felvételezésére és mérlegelésére.

Fotó: HGI 

A projektről bővebb információt ide kattintva olvashatnak.

 

(Forrás: Génmegőrzés)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Kevesebb lett a húsevő?

Kevesebb lett a húsevő?

Tavaly kevesebb állatot vágtak le a vágóhídakon, mint az előző évben – derül ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) összesítéséből.

Felpezsdül az extenzív állattartás

Felpezsdül az extenzív állattartás

A 2027-ig tartó Közös Agrárpolitikában számos olyan új támogatási forma megjelenik, amely a korábbiaknál több címen nyújt segítséget az extenzív állat...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!