2024. július 20. szombat Illés

Jelentős fejlesztési támogatást kaptak a kisebb állattartó gazdaságok

Agro Napló
„A Megújuló vidék, megújuló agrárium” program lehetőségeit szem elétt tartva az Agrárminisztérium (AM) a teljes magyar élelmiszertermelés és mezőgazdaság fejlesztését célzó értékteremtő és hatékonyságnövelő beruházásokat támogatja – közölte Nagy István tárcavezető.

A miniszter arra emlékeztetett, hogy a program megalkotása és végrehajtása során külön figyelem irányult a kisebb gazdaságokra, ezért számukra célzott pályázati lehetőségek nyíltak meg. Az érintett kisebb állattartó gazdálkodók jövőbe mutató fejlesztéseit, korszerűsítését segítő 2021-ben megjelentetett felhívás sikerességét mutatja, hogy 2026 pályázatot nyújtottak be csaknem 57 milliárd forint támogatási igénnyel. Eddig már 815 esetben született támogatói döntés összesen 24,3 milliárd forint összegben, amely támogatás mintegy 50 milliárd forintos beruházás megvalósítását teheti lehetővé az állattenyésztési ágazatban - emelte ki Nagy István.

Hangsúlyozta: a fejlesztési források felhasználásával a részben elavult létesítményekben, korszerűtlen technológiával és ebből fakadóan magas termelési költségekkel működő kis állattartó gazdaságok is korszerű, alacsonyabb költségszinttel működő, magas technológiai színvonalú és versenyképesebb állattartó telepekké válhatnak. A baromfi-, a sertés-, a szarvasmarha-, a juh- és kecsketartó telepek vagy akár lófélék tenyésztését és tartását szolgáló vagy méhek elhelyezését biztosító létesítmények is részesülhetnek ebből a forrásból.

A miniszter kitért arra is, hogy a kapott összeget az állategészségügyhöz, a takarmányozáshoz, az állattartáshoz kapcsolódó, valamint az előállított termék és a takarmány kezelésére, tárolására szolgáló technológiák beszerzésére és fejlesztésére lehet fordítani. A nyertes pályázók számára többek között lehetőség nyílik a gazdaságok területén lévő létesítmények építésére, bővítésére, illetve az állattartó telepeken szükséges gépek beszerzésére is. Az elnyerhető támogatás maximális mértéke az elszámolható költségek 40-60 százaléka a, maximális mértéke pedig a tartott állatfajokhoz igazodva akár 100 millió forint is lehet - közölte az agrártárca vezetője.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?